søndag 31. januar 2016

Orson Scott Card: Children of the Mind

Ender-sagaen har blitt noen av mine favorittbøker. Jeg begynte å lese de etter å ha sett filmen Ender's Game. Jeg synes bøkene er utrolig gode, og har egentlig lyst til å skikkelig dypdykke inn i de og sette meg godt inn i all fysikk, kjemi, zoologi, teknikk og så videre som blir presentert i bøkene. For ikke å glemme å virkelig forstå alt det religiøse; både det direkte og det indirekte. Jeg blir så fascinert av å lese disse bøkene, de har så utrolig mange lag.

Children of the Mind er fjerde og avsluttende bok i Ender-sagaen. Etter hva jeg leste i etterordet så skulle denne egentlig vært endel av forrige bok i serien, og ikke en egen bok. Det hadde kanskje vært best. Children of the Mind er rimelig drøy og langtekkelig. Ikke på en kjedelig måte egentlig, fordi også denne boka innehar alt det gode fra de tre forrige. Men der de andre bøkene var litt tunge i starten, for så plutselig å skyte fart og plutselig var de neste 2-300 sidene lest på en to tre, sliter Children of the Mind med tungheten gjennom hele boka. Hele Ender-serien er rimelig tunglest; jeg har brukt lang tid på hver bok, men de andre tok tak i meg på en annen måte enn denne. Likevel er jeg godt fornøyd med avslutningen i kvadrologien. Jeg synes at alle historiene, alle forløpene og røde tråder kom godt sammen til slutt.

Oppsummert: Children of the Mind er en god, men tunglest, avslutning på den fantastiske Ender-sagaen.

Jeg har fem bøker i en sidehistorie til kvadrologien stående klare i hylla, og Ender's Shadow (visstnok kanskje den beste av alle Ender-bøker) på lydbokformat, så jeg skal nok møte både Ender, Peter og Valentine igjen. Men først en liten pause, slik jeg har hatt mellom hver bok i serien.


Har du ikke lest Ender's Game, så gjør det nå!

lørdag 30. januar 2016

Helg = ventetid

Helg burde være koselig og fin fritid. Men det er ikke helt det for meg. Eller kanskje selve helgen er det, men ikke tiden som leder opp til den iallefall. Når det blir fredag og timene renner ut for offentlige kontorers åpningstider for uken, så kommer stresset. Fordi i helgen kan ingenting bli bedre. Alt står på hold. I altfor mange timer. Bare venting. Jeg takler veldig dårlig venting.

Nå er det helg. Natt til lørdag. Jeg er stresset.

Jeg begynte å bli urolig og angstfylt i går kveld/natt. Etter litt "krangling" med Anders sovnet jeg til slutt. Han ordnet en vanskelig ting for meg i dag. Som stresset meg veldig. Det gikk fint. Men det er så mye igjen!

Jeg sov dårlig i natt. Jeg er egentlig vant med det, men de siste nettene har jeg sovet så bra. I natt var drømmene tilbake og holdt meg urolig gjennom hele natta. Da jeg våknet i dag hadde jeg hodepine og var psykisk sliten. Jeg måtte droppe å besøke bestevenninna mi, selv om jeg hater å avlyse avtaler.

Selv om dagen i dag har vært rolig, så har hverken hodepinen eller stresset gitt seg. Etterhvert ble det kveld og de ekle følelsene og tankene økte. Og nå som det er natt er det verre.

Jeg orker ikke mer venting. Jeg har vært tålmodig i noen dager. Men det er måte på hvor mange dager uten bedring jeg takler. Roen, det gode humøret som har vært de siste dagene renner sakte ut og blir erstattet av uro og stress. Angst. Vonde tanker. Hodekjør.

Men nå er det helg og ingenting kan skje. Ingen som gidder jobbe i helgene må skjønne.

Jeg trenger å få hodet og kropp til å slappe av. Men han som kanskje kunne hjulpet til med det lever i sin egen lille verden. Han klarer ikke å være den jeg trenger at han er. Kanskje alt bare er tull denne gangen og. Da skjønner jeg hvorfor han ikke er der nå heller...

Gilmore Girls Seasons

I det siste har flere TV-serier fra min barndom/unggdomstid gjenoppstått med nye sesonger. Jeg antar at Full House ble en flopp, om den har kommet ut enda, og X-Files har nylig hatt sesongpremiere på ny sesong. Jeg har enda ikke fått sett X-Files, men det skal jeg få gjort.

Og hva fikk jeg se på Twitter nå nettopp? En retweet av Lauren Graham, selveste Lorelai Gilmore, med bekreftelse på at hun skal tilbake på Gilmore Girls settet for å jobbe. Disse reunionene kan kanskje føles litt som Nightmare on Elm Street film nummer ti i rekken, eller noe slikt. Men dette er Gilmore Girls! Og de fikk en litt for hastet avslutning sist, av grunner jeg ikke kjenner til. Så vi trenger på en måte å se hva som skjer med mor og datter Gilmore. Og Luke. Og Lane. Synd vi ikke får se noe til bestefar Gilmore.

Dette blir en Netflix-serie, med 4x90 min episoder, en episode per sesong av året. Spennende, spennende! Dette gleder jeg meg til! Les mer her hvis du vil.


fredag 29. januar 2016

AS: Samlemani

En veldig vanlig egenskap hos Aspergere er å samle på ting. Å ha store samlinger av en spesiell type ting, mange store samlinger, en slags obsession, samlemani. Jeg så for en stund tilbake en vlog av ei med Asperger som samlet på Starbucks-kopper. Hun måtte alltid kjøpe minst to av hver, fordi en ville hun pakke ned på et lager for "safe-keeping", og en som hun kunne stille ut hjemme eller til nød bruke. Hun hadde mange andre samlinger også.

Jeg har alltid vært en samler. I løpet av barneskolen samlet jeg på viskelær, servietter, godteripapir, fargerike penner, fine blyanter, POGs, klistremerker, frimerker, glansbilder, bruskorker, steiner, skjell og sikkert en drøss med andre ting som jeg ikke kommer på nå. Opp gjennom årene har jeg samlet og samlet videre. Noen samlinger kommer og går, mens andre består og blir veldig store. Så hva samler jeg på akkurat nå? Jeg skal prøve å huske alt.
  • DVDer og Blurays
  • Lego
  • Bøker
  • Tegneseriebøker
  • Tegneserieblader
  • Brettspill
  • Retro spillmaskiner med spill
  • Giraffer
  • My Little Pony's
  • Funko Pop vinylfigurer 
  • Parfymer (spesielt Escada sommerparfymer)
DVD-samlingen min anno 2012. Den er mye større nå!
Det tror jeg er alle de eksisterende samlingene mine. Når det gjelder samlemani så er vel Lego den verste i dag, spesielt siden Anders er minst like samlegal som meg på det! I tillegg har jeg jo enorme mengder av klær, sko, smykker, skrivesaker (penner, penner, penner i alle regnbuens farger og mer, og skrivebøker), julepynt og så videre og så videre. Dette tar plass! Veldig mye plass! I tillegg koster det mye penger, men det snakker vi ikke høyt om. Plass! Vi bor på 80 kvm. Rimelig grei plass i utgangspunktet for to voksne mennesker og to pusekatter. Men ikke med min (vår, Anders er rimelig ille han og) hoarder-tendenser. Leiligheten er overfull av stæsj. Overalt!

Dere har sikkert sett programmer på TV om hoardere. De som har stablet så mye rundt omkring at huset er fullt av tårn. Tårn av gamle aviser, tårn av bøker, tårn av brev eller pizzaesker som burde vært kastet for flere måneder siden. Sånn har vi det og. Kanskje i en litt mindre skala, men også her er det tårn av mange slag. Vi har mange tårn med kasser med Lego. Banankassestabler med Lego. Blad i bladsamleresker i tårn som stadigvekk velter fordi de er av papp og ikke tåler vekten av flere slike esker oppå seg. Mye av det er gudskjelov i hyller. Og hyller har vi mange av! De dekker nesten alle vegger, og flere på soverommet som deler rommet i flere små soner.

Kanskje hovedåsstedet (loppis generelt altså)
for hoardingen vår.
Vi vurderer et lite lager. For å sette til side ting vi ikke trenger å ha fremme i hverdagen. Lego-esker (tomme pappesker som beholdes fordi de øker verdien om vi ønsker å selge Legoen), juletre og annen julepynt, giraff-samlingen min som jeg er litt lei av for tiden og ikke har plass til å ha fremme uansett, vinterklær i sommerhalvåret og sommerklær i vinterhalvåret, Sigurd sitt stæsj som vi fremdeles oppbevarer for han, og annet som vi kommer på etterhvert. Det koster ikke så mye for et lite lager, og det gjør det ryddigere hjemme. Det høres ut som en god plan. Har tenkt på dette en god stund, men ikke kommet lenger. Vi har egentlig ikke råd.

Jeg har satt opp en plan for ukene som kommer, med litt rydding hver dag, med ekstra fokus på områder vi har en tendens til å ignorere. Samt en times rydding i klær for min del hver uke. Kanskje jeg får oversikt over alle klærne til slutt. Hvis leiligheten blir ryddig(ere) til sommeren, så blir det kanskje lettere å få sortert litt Lego igjen og. Og kanskje få solgt litt.

Hva samler du på?

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Jeg ble anbefalt å lese Fangirl (også Rainbow Rowell) i høst, og falt for den. Neste bok ut av Rainbow Rowell skulle egentlig være Carry on, som er "fanfiction" som hovedpersonen i Fangirl skriver. Men jeg har enda ikke somlet meg til å lese den. Istedenfor har jeg lest Eleanor & Park, som jeg fikk i julegave av mamma.

Eleanor & Park handler om rødhårede, guttekledde Eleanor som flytter hjem igjen til familien sin etter å ha vært kastet ut et år. Familien består av mor som blir slått av stefar, og totalt fem søsken som deler ett lite soverom og knapt kan gjøre noe som helst uten å få kjefta huden full. På bussen til første skoledag på ny skole møter Eleanor den asiatiske gutten Park, og gjennom tegneserier og musikk forelsker de seg.

Rainbow Rowell er veldig flink til å skildre den første viktige kjærligheten, med gode og interessante samtaler og en forsiktig tilnærmelse til fysisk kontakt. Også i denne boken er det rimelig nerdete og anderledes karakterer hun skildrer, noe som gjør at jeg og mange andre "raringer" med kjenner oss igjen i historien (ikke alle deler av den vel og merke). Rowell beskriver en type altoppslukende og livsviktig kjærlighet, som kjærligheten gjerne føles når den står på. Det er bedre å lese om det, enn å oppleve det selv. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg liker å lese om vonde ting, spesielt vond kjærlighet.

Det er lite jeg vil trekke ned på i Eleanor & Park. Ingenting egentlig. Likevel klarer jeg ikke helt å føle at den var perfekt, det var et eller annet som føltes litt "off". Jeg tror det var den norske oversettelsen som gjorde historien litt daffere på en ubeskrivelig måte, for det var jo egentlig ikke en dårlig oversettelse heller.

Oppsummering: Eleanor & Park er en veldig fin og vond bok om kjærlighet og vanskelige familieforhold. Rainbow Rowell er en forfatter jeg skal lese mer av!

torsdag 28. januar 2016

TBT: Nesoddtangen 2012

Trekløveret (Sigurd, Anders og jeg) hadde en veldig fin grilling- og fotografering-session på Nesoddtangen for noen år siden da Sigurd gikk på fotoskole. Det var helt fantastisk nydelig vårvær. Etterpå dro jeg og Anders på loppemarked på Nesodden og fant masse fint. Og så bar det ut på en liten Geocaching-tur. Var veldig slitne da vi endelig kom hjem, men det hadde vært en herlig dag!

Trekløveret på tur.
Nesoddtangen.
Mannfolka fikser grill.
Kjekkasen uten skjegg.
Love is in the air.
Idyllisk!
Tredjemann.
Egolego!
Båter.
Anders fant Geocachen.

Jayne's cunning hat

Jeg har ofte startet på små strikkeprosjektet når jeg er hjemme hos mamma. Hun er jo garn- og strikkegal og har store mengder variert garn. Jeg blir jo litt påvirket når hun har strikkeprosjekter, og det er kjekt å ha noe å henge fingra i (annet enn mobilen) når man sitter og skravler. Så da prøver jeg da. Med et eller annet smått. Jeg har én leggvarmer ferdig et eller annet sted...

I går startet jeg på enda et prosjekt. Enda et jeg trodde jeg aldri skulle bli ferdig med. Jeg har en stund ønsket meg ny lue, og jeg har enda en stund siklet på Jayne's hat fra Firefly. Og så hadde mamma fått tak i noe billig garn, og der fant jeg alle fargene jeg trengte til denne lua. Så da måtte jeg tinge på litt garn. Og så begynte jeg.

Og nå er jeg allerede ferdig! Og jeg har strikket og gjort alt selv! Riktignok med veiledning av mamma, men hun gjorde ingenting for meg. Lua ble litt i største laget, men jeg ville ha en lue som ikke strammet på noe vis. Og så er den i orange og gult, to av mine yndlingsfarger, med litt rødt til...

Jeg fikk til! :D
Originalen. Jayne i Firefly.
Official-licensed Firefly merchendise fra ThinkGeek.
Strikkingen er i gang!
Lage stor dusk!
Ferdig!!!
Litt for mye orange, litt for stor, men jeg fikk til!

tirsdag 26. januar 2016

Bloglovin'

Har nå fått registrert bloggen min på Bloglovin', så hvis du er bruker der så er det bare å følge meg. 

Follow my blog with Bloglovin

Takk Lånekassen

Endelig har jeg penger igjen! Etter null inntekt for hverken meg eller Anders de siste månedene, var det godt å få inn penger som ikke helt telles som lån. Jeg fikk 20 000 kr inn i dag, fra Lånekassen. Stipend og lån for januar! Jeg har betalt flere regninger allerede, og husleie selvsagt. Nå venter vi i spenning på mer penger, for Anders burde snart få hjelp fra NAV! 

Det passet veldig bra at pengene kom inn i dag, siden bestevenninna mi hadde bedt meg med på shoppingtur i dag. Ikke at det var snakk om skikkelig heftig shopping, da hun er høygravid, men en koselig liten tur på Strandtorget ble det iallefall. Og jeg fikk shoppet litt på salg! Fant strømpebukser og knestrømper som var nedsatt 70%, og jeg trenger alltid mer av det. Så ble tre tights og to par knestrømper i høstfarger. Tilstanden hele 120 kroner. Også unnet vi oss kuleis på kafé og fikk gedigne kuler. Valuta for pengene! En fin shoppingtur hvor jeg feiret å ha penger igjen, og brukte totalt 142 kroner... Passe det. Har fremdeles mange regninger igjen, og flere lån. 

Stoooor sitronkuleis i kjeks.
Shoppe shoppe shoppe!

mandag 25. januar 2016

Audible fra Amazon

I forbindelse med at jeg sliter med å sove om natten, og ofte holder Anders våken store deler av natta enten med å kreve oppmerksomhet eller ved å ligge og vri og vrenge på meg til stadighet, undersøker jeg nå om å høre på lydbok kan fungere. En kompis av meg har sverget til å høre på lydbok på senga i flere år nå, og derfor kom jeg på tanken.

Audible. Currently listening to...
Anders har jo forsøkt å lese for meg på senga, noe som er utrolig koselig, men det er mange negative sider ved det også dessverre. For det første så betyr det at Anders må være våken - godt våken, og i godt humør og god form, for å orke å lese høyt. Det har dessuten lett for å bli samtale etterpå, og ender fort med det samme soveproblemet for meg når Anders blir for trøtt. I tillegg må lyset stå på, det plager meg, og det blir vanskelig å sovne eller bli trøtt nok til å legge seg rolig og bare slappe av uten tanker.

Derfor tester jeg nå ut gratis en måned med Audible fra Amazon; deres abbonement-lydboktjeneste. Første måned er som nevnt gratis, og man får med 2 kreditt (1 kreditt = 1 bok). Appen virker veldig kjekk, med bokmerker, sleeptimer og svart tema/design som passer fint til nattlig lytting.

Det var litt vanskelig å finne ut hvordan type bok jeg skulle velge å prøve å sove til, siden målet er å slappe av og sovne. En spennende bok, en riktig fantastisk god bok, en veldig morsom bok eller en tåredryppende bok er ikke like egnet som "sovemedisin". Men så kan den jo ikke være for kjedelig heller... Jeg endte opp med å kjøpe den dyreste boka som var anbefalt (den hadde i tillegg veldig god score), selv om jeg aldri hadde hørt om den før. Boka viste seg å være veldig god å høre på i nattens mørke. Stemmen som leser er både avslappende og god, og boka er full av "myke" naturbeskrivelser og er generelt veldig rolig. Samtidig er den spennende nok til at jeg vil høre på den videre hver kveld.

Man får badges. I love badges!
Så langt har prosjektet fungert rimelig greit for meg. Jeg har lettere for å legge meg, lettere for å godta å slå av lyset, fordi jeg vet at jeg ikke bare skal ligge der og la hodekjøret ødelegge. Jeg ligger gjerne tett inntil Anders og hører på, så det blir ekstra koselig. Jeg setter på 30 minutters sleeptimer, og ser om jeg sovner. Noen ganger har jeg sovnet fra boka. Andre ganger har jeg brukt tid på å finne en god liggestilling, men funnet den før minuttene er ferdige, og når boka stopper så konsentrerer jeg meg om å ligge rolig og slappe av på akkurat samme vis som mens jeg hørte på, og da pleier jeg å sovne fort. Men det er fremdeles de nettene hvor jeg må sette på sleeptimer flere ganger, og innimellom lyttingen forsøker å sove uten å lykkes. Anders har dessverre ikke like god erfaring med lydbokprosjektet mitt enda, han sier han sover dårlig og urolig. Så vi får se om det er et prosjekt verdt å fortsette.

Boken jeg hører på er forresten Kate Morton: The Lake House.

søndag 24. januar 2016

Status: sykmeldt

Jeg er fremdeles sykmeldt fra praksisutplasseringen min, og er det ut perioden. Jeg må ta igjen praksisen senere - muligens i sommerferien. Det er godt å slippe stresset med jobb akkurat nå, og heller fokusere på å slappe av samt å få andre stressmomenter ut av bildet.

Jeg har vært både hos fastlegen min og på Familievernkontoret siden sist oppdatering. Sistnevnte sammen med Anders. Begge deler forbindes med veldig mye angst, da jeg virkelig ikke takler hverken leger eller psykologer. Men jeg klarte å dra, så det er jo bra. Hos fastlegen min ble det egentlig ikke gjort stort, men jeg fikk legeerklæring på at jeg fremdeles er syk. I tillegg satte hun opp en ny time om en måned, da hun trenger å bli kjent med meg for å kunne hjelpe meg videre med sykemeldinger og liknende. Greit nok, får se om jeg klarer å møte opp neste gang da.

Familievernkontoret var en god opplevelse. Vi fikk snakke i over en time med en svensk psykologdame, som virket veldig flink. Dette var jo mest en bli-kjent-og-kartlegge-vanskene-time, så vi kom jo ikke så langt denne gangen. Hun var fokusert på at Anders trengte hjelp på sin side, helst langvarig, og hun mente at jeg også kunne ha godt av det. Samtidig ville hun hjelpe oss videre sammen, og satte opp to nye timer i kalenderen til oss. Hun ga oss også gode tips om hvordan få i orden nye og stabile psykologtjenester. Håper hun kan klare å hjelpe oss videre.

Som nevnt så er jeg sykmeldt fra praksis, og har derfor "fri" frem til første skoledag den 8. februar. Jeg er for tiden hjemme hos mamma og pappa, for noen dager iallefall. Anders har vært her sammen med meg i helgen, men nå er jeg alene. Jeg pleier å klikke når jeg er her på Lillehammer og Anders er hjemme i Oslo. Jeg håper jeg kan klare noen dager alene.

Jeg leser mye for tiden. Det er godt synlig her i bloggen, siden jeg har bestemt meg for å prøve å skrive bokanmeldelser for alle romaner jeg leser, samt et og annet innlegg om andre bøker. Jeg prøver også å være flink til å lese pensum og komme meg litt i gang med semesteret før stresset med forelesninger og "lekser til timene". Det er så altfor mye jeg har lyst til å lese, men så altfor få timer i døgnet.

Det var en liten oppdatering om min situasjon. Håper alt går fint med akkurat deg som leser dette!

fredag 22. januar 2016

E. Lockhart: We Were Liars

We Were Liars er boka man ikke skal snakke om, eller fortelle om. Fordi man ikke skal avsløre noe. Vi blir også oppfordret til å juge hvis noen ønsker å vite hvordan boka slutter. Jeg har selvsagt ikke tenkt til å si noe om hvordan det ender, det er aldri lov å røpe slutten på en bok eller film.

Cady Sinclair Eastman er rikmannsdatter som tilbringer hver sommer på familiens private øy sammen med sine tre med-"liars". Etter en ulykke sommeren hun var femten sliter hun med migrene og hukommelsestap. To år senere reiser hun tilbake til øya for å jobbe med å finne tilbake til minnene om den sommeren.

Jeg leste denne boka ut på en dag. Det i seg selv burde si litt. Både om hvor lettlest den er, og hvor spennende den er. Jeg klarte rett og slett ikke å legge den fra meg før jeg var ferdig med den! 225 sider har aldri før gått så fort unna. Jeg måtte bare vite hva som hadde skjedd, hva som gjorde at boka er så anderledes, hvorfor man ikke får lov til å snakke om den. I tillegg var språket og fortellerteknikken veldig god i måten den dyttet meg videre hele tiden. Forfatteren eksperimenterer med språkbruken gjennom hele boken, og jeg har lest varierte meninger om det. We Were Liars er skrevet på en levende dagbok/blogg-aktig inne-i-hodet-stil.Det føles riktig, jeg likte det.

Jeg ble ferdig med We Were Liars litt etter klokka tre i natt, og måtte bruke litt tid til å få roet meg ned før jeg kunne legge meg til å sove. Jeg var faktisk fysisk utmattet etter lesingen, og pulsen var høy.

Oppsummert: We Were Liars er en utrolig spennende og drivende interessant psykologisk historie. Kanskje ikke for alle, men jeg likte den meget godt.

torsdag 21. januar 2016

L. M. Elliott: Da Vinci's Tiger

Min første OwlCrate-bok! Jeg prøver å ikke bare holde meg innenfor min komfortsone når det gjelder bøker, film, kunst, kultur og så videre. Med et abonnement på OwlCrate kan jeg få lest bøker jeg ellers antakeligvis aldri ville plukket opp. Dette er en slik bok. Da Vinci's Tiger går inn under young adult-paraplyen, men i dette tilfellet synes jeg paraplyen har blitt vel stor.

Da Vinci's Tiger er et historisk portrett om en banebrytende og feministisk ung kvinne i rennessansen. På grunn av sin interesse for poesi blir hun tatt inn i en kunstnersirkel bestående av utelukkende menn. Hun får mye oppmerksomhet fra en mann spesielt, som ønsker henne som modell for flere kunstprosjekter. Men hun har en egen vilje, og en sterk mening om hvordan hun vil fremstilles - meninger som står i strid med datidens normer og regler.

Jeg er ikke så veldig glad i historie generelt sett. Jeg er dog glad i kunsthistorie. Jeg ville gjerne lese om denne Leonardo da Vincis muse. Jeg klarer ikke å la være å sammenlikne denne boken med Tracy Chevalier sin A Girl with a Pearl Earring, som også handler om ei ung kvinne som står modell for en historisk kunstner. Dessverre var det veldig lite av Da Vinci's Tiger som handlet om det kunstneriske. Denne boken handler mer om samtiden, politikk og feminisme. Jeg ønsket meg malende bilder og Leonardo da Vincis arbeide, men fikk mer av jousting og rivalisering. Men boken er lettlest og interessant nok på sin måte, så jeg føler slettes ikke at jeg kastet bort tiden med å lese den. Jeg fikk et bredere perspektiv over renessansens samtid - og det vil jeg ikke kimse av.

Oppsummert: Lettlest bok om ei sterk ung kvinne som går mot renessansens idealer og mannsdominerte samfunn. Interessant, men ikke helt for meg.

Philip Pullman: His Dark Materials


Jeg så filmen Det Gylne Kompasset på kino for noen år siden, og ville gjerne se resten av trilogien. Dessverre ble ikke de restrerende to bøkene filmet. Kanskje like greit, mener mange. Nå er det planlagt en TV-serie av denne bokserien, så da passet det fint å få lest bøkene.

Jeg valgte å lese Den Mørke Materien som januars read-a-thon, og satt med nesa dypt begravd i boka i en hel uke. Jeg klarte å tikke inn 550 sider på sju dager, noe som for meg er veldig mye - spesielt med tanke på hvor tettpakket hver eneste side er med ord. I går ble jeg endelig ferdig med denne bautaen på 841 sider. Det føltes godt, selv om jeg koste meg veldig med historien.

Det Gylne Kompasset handler om jentungen Lyra og daimonen hennes Pantalaimon, som etter å ha tyvlyttet til de voksnes samtale, må reise ut på en eventyrlig og farlig reise til Svalbard for å redde gøyner-vennen sin Roger fra de onde "gumlerne". På veien møter hun både venner og fiender. Hun får hjelp av et gyldent kompass, som kan fortelle henne sannheten og gi hint om hva hun må gjøre. I bok to møter vi Will, en gutt fra vår verden, som via et vindu til en annen verden, møter og blir kjent med Lyra. Og slik starter en fantasifull trilogi om godt mot ondt, om religion, vennskap og kjærlighet.

Historien i disse tre bøkene er imaginativ og godt beskrevet, med mye spenning og røde tråder som til slutt veves sammen og gir mening. Forfatteren tar oss med til mange forskjellige verdener, og forteller beskrivende om panserbjørner, engler, rombeformede dyr som ruller rundt på hjul og andre fantasiskapninger. Han har også blitt godt inspirert av steampunk-bølgen med oppfinnelser som det gylne kompasset, gyroptere og andre flyvemaskiner. I det hele så er trilogien smekkfull av fantasi! Selv om forfatteren veksler mellom verdener i hytt og pine føles det ikke hverken rotete eller masete. Overgangene mellom verdenene glir godt, og blir lett gjenkjent med et lite symbol nederst på siden som forteller hvilken verden vi er i akkurat nå. Ikke noe problem å følge med med andre ord.

Den Mørke Materien har tenåringer som målgruppe, og det kan trekke historiefortellingen noe ned. Karakterene virker til tider veldig barnslige og umodne, og det samme er det muntlige språket (når karakterene snakker) i boka. Dette går seg litt til utover i trilogien, da de to hovedpersonene vokser gjennom historien. Jeg leste serien på norsk, og vil derfor ikke si altfor mye om språket, men oversettelsen kunne til tider irritere meg. Dette hadde kanskje ikke vært tilfellet om jeg hadde lest den på originalspråket.

Oppsummert: Den Mørke Materien er fantasirik og spennende, men kan være noe barnslig innimellom. Alt i alt en veldig god fantasytrilogi.

onsdag 20. januar 2016

OwlCrate: Magic

Endelig tid for ny surprise-pakke i posten! Det er kjempefint å finne noe annet enn reklame og regninger i postkassa, og ekstra gøy er det når det er en stor pakke med mye rart i!

Januars OwlCrate har temaet magic, et finfint emne spør du meg.


Jeg har, som sist, ikke hørt om boka som var med. Denne måneden fikk jeg Lena Coakley: World of Ink and Shadow. Etter hva jeg har skjønt er dette en eventyrhistorie spunnet rundt Brontë-søstrene. Jeg er litt skeptisk siden det er nok en historisk bok, men den lover noe om eventyr eller fantasy. Jeg håper den holder det den lover. Jeg har ikke noe forhold til noen av Brontë-søstrene, selv om jeg gjerne vil ha det. Jeg håper uansett at boka er bra.

I tillegg til boka var OwlCrates første FunkoPop. Yay! En Harry Potter FunkoPop. De hadde sendt ut fem forskjellige, og jeg fikk Snape. Dessverre ikke OwlCrate exclusive, slik som LootCrate har, men det er ok. Jeg hadde den uansett ikke fra før. Fikk også en spesiell Harry Potter-leppomade, med smak av hvit sjokolad og mint. Ikke så ille som det høres ut som, og den hadde en søt ugle på seg. Det er vinter, så leppomade kommer godt med.

Resten av innholdet besto av papir. Jeg synes det er litt kjedelig i seg selv, bortsett fra bokmerke, som jeg synes er kjekt å få med i en bok-crate som dette tross alt er. Noe av innholdet gikk dessverre rett i søpla denne gangen; stygg papirdukke og rabattkupong på en e-bok som ikke fristet det minste.

Til tross for litt søppel i denne craten, så er jeg godt fornøyd. Hardcover-bok, FunkoPop og leppomade gir grei valuta for pengene.

fredag 15. januar 2016

Gro Dahle og Svein Nyhus

Jeg ble kjent med Gro Dahle sitt forfatterskap og Svein Nyhus sine illustrasjoner da jeg gikk på Voksenopplæringen for å ta studiekompetanse. Gro Dahle holdt foredrag med kort inspokurs og høytlesning. Bøkene var så fine, og måten hun dikter på interessant. I tillegg er hun ei skikkelig søt dame, og en god representant av Asperger-befolkningen. Svein Nyhus er mannen hennes og hennes faste illustratør, og jeg har blitt helt forelsket i illustrasjonene hans.  Og slik begynte jeg altså å lese billedbøker for barn (og voksne). 

Billedbøkene, som er både for barn og voksne, er veldig alvorlige i tematikk. Med emner som depresjon, skilsmisser, død og annet høres det kanskje ikke særlig barnevennlig ut. Men språket er barnslig, på en veldig god måte. Dahle leker med ordene, rimer og rytmer og forteller i bilder som voksne skjønner alvoret bak. Det er på en måte lekende lett og sårt og trist på en gang. Og med store, fine kunstbilder på hver side, med stilige detaljer og god fargebruk er det en fryd å dykke inn i bøkene.

Anbefaler billedbøkene til Gro Dahle og Svein Nyhus på det varmeste. Selv om du er voksen!

Sinna mann.
Snill.
Håret til mamma. 

Våkenatt

Igjen ligger jeg i senga og får ikke sove. Anders har vært i drømmeland i tre timer allerede, og det samme har Pixiepusen som ligger i fotenden vår. Men ikke jeg. I kveld trodde jeg faktisk at jeg kom til å klare å sovne. Forrige natt var rimelig kort, og jeg sto opp "tidlig" (sov ikke til langt på ettermiddagen), og jeg sov ingenting i løpet av dagen. I tillegg begynte øyelokkene mine å glippe da jeg lå og leste litt på senga før leggetid. I god tro tok dagens piller, pusset tenner og gikk en siste tur på do og la meg godt under dyna. Og så slo Anders av lyset, og øynene mine føltes vidåpne, og hele kroppen kriblet og klødde. Jeg var lys våken. Jeg prøvde å slappe av. Lukke øya. Ikke klø. Slappe av. Ikke klø, plukke, skvise, klø. Slapp av! Men fingra klør av seg selv. Og her ligger jeg da, tre timer senere, og klarer fremdeles ikke å slappe av! Jeg har lest tre-fire kapitler i en e-bok, med minst mulig lys på skjermen, men blir jo ikke trøtt igjen. Jeg har endt opp med å bli sulten i stedet. Brumlende mage hjelper iallefall ikke når man skal sove!

Jeg har verdens beste seng, med en tykk og myk og god dyne med flannelsengesett, to gode puter, og jeg har verdens beste sovehjerte sånn egentlig. Men å finne en god liggestilling, klare å slappe av og koble ut hodet, og faktisk sovne om kvelden (eller natta), det klarer jeg ikke. 

Jeg føler dette tar bort så mye tid. Tid som kunne bli brukt på en mye bedre måte. Enten på morsomme ting - lese gode bøker, se fine filmer, eller viktige ting - som skole. Jeg har jo aldri nok tid, og når jeg skal kaste bort så mye av den dyrbare tiden på å ligge i et mørkt rom og ikke få sove (søvn som jeg likevel bruker tid på senere, på dagtid) så blir jeg irritert. Det er så mye jeg heller vil gjøre, og å sove godt ville jo heller ikke vært feil. 

Hva skal man finne på i natten da? Når man ikke skal vekke samboeren sin...

torsdag 14. januar 2016

The road to the Oscars 2016

I dag har Oscar-nominasjonene blitt annonsert, og jeg så selvsagt på live-sendingen av dette. Jeg ser at jeg ikke er videre oppdatert på filmfronten (shame on librarian-student-me). Det er mange filmer jeg slettes ikke har hørt om. Og definitivt mange jeg ikke har sett. Jeg har såvidt begynt på årets Oscars filmmaraton, og de tre siste kveldene har jeg og Anders sett på film som (kanskje) ville bli nominert. Vi har iallefall plukket ut de rette filmene, selv om de kun fikk en nom hver seg. Og vi vil fortsette å se filmer fremover, med en litt bedre peil nå som vi vet hvilke vi må se.

Utdelingen av årets Oscar-statuetter vil foregå den 28. februar, en dag som vil feires i god tradisjon her i heimen. Det er gudskjelov lenge til enda, så vi kan rekke endel filmer før den tid. Jeg håper på mye bra film, og et morsomt show - selv om jeg virkelig ikke liker Chris Rock.

Kveldens film blir Room. Denne filmen hadde jeg ikke hørt om, men den ser bra ut, og med søte jenta fra United States of Tara har den allerede fanget min interesse. Room er nominert til fire Oscars, bla. for best picture. Snurr film!

tirsdag 12. januar 2016

Gode karakterer

Jeg kan ikke akkurat sies å ha vært ei flink studine i høstsemesteret. Høsten besto av mye fravær og knapt noe lesing, jobbing eller øving hjemme. Men jeg klarte å fullføre året, både obligatoriske skriveoppgaver og slutteksamen. Semesteret besto av to fag; KoG (kunnskapsorganisasjon- og gjennfinning) og BoS (bibliotek og samfunn). I KoG var det en seks-timers skoleeksamen, og i BoS hadde vi en tre-dagers hjemmeeksamen. Jeg fullførte, men følte det ikke gikk særlig bra. Jeg visste at jeg hadde store mangler på KoG-oppgaven, spesielt skjønte jeg ikke bæret av SQL. I BoS hadde jeg virkelig ingen anelse om hvordan det kunne gå, siden jeg aldri har skrevet akademiske tekster før, og var usikker på om jeg faktisk besvarte oppgaven. Jeg håpet på ståkarakter i KoG og kanskje en C i BoS.

Jeg ble utrolig glad og fornøyd da jeg fikk vite karakteren i KoG. Jeg fikk en C, som virkelig var det aller høyeste jeg kunne håpet på i det faget! Gleden ble ikke akkurat mindre da jeg sjekket hvordan det hadde gått på BoS, og det sto en B i karakterutskriften. Det er jo en utrolig god karakter, og jeg som følte jeg virkelig ikke hadde peiling på hva jeg drev med.

Jeg må si jeg er meget fornøyd. Jeg klarte å fullføre første semester, og det med gode karakterer! Nå spørs det bare om jeg klarer andre semester...

torsdag 7. januar 2016

Read-a-thon

Jeg er med i en gruppe på GoodReads for såkalte read-a-thons (tenk maraton, bare i lesing). Denne gruppen har en ukes read-a-thon per måned, med forskjellig temaer. I desember ble jeg med på min første read-a-thon, som da var graphic novels/comics. Jeg bestemte meg da for å lese ferdig Fables-universet, som jeg har skrevet om tidligere, og klarte det.

Denne ukens tema er "benchwarmers", det vil si bøker som har stått og tatt opp plass i bokhylla altfor lenge uten å bli lest. Siden jeg ikke er hjemme har jeg ikke bokhyllene mine tilgjengelig, og måtte velge av bøkene jeg har med meg. Den eneste boka jeg har med som ikke er mer eller mindre splitter ny er trilogien Den mørke materien av Philip Pullman. Mange har kanskje sett filmatiseringen av den første boka Det gylne kompasset, en film som floppet rimelig greit da den kom. Jeg har trilogien i ett bind, på totalt 840 sider. Ukens lesestoff er med andre ord rimelig drøy. Jeg kan kanskje være glad for at jeg har en oversatt utgave, selv om jeg foretrekker å lese på originalspråket.

Jeg har lest 300 sider til nå, og er vel ferdig med den første boka i trilogien. Siden jeg har sett filmatiseringen av første boka, så er det mye morsommere nå som jeg har kommet til andre boka og ikke aner hva som skjer videre. Jeg synes boka er rimelig god; det er lett å komme seg inn i historien og se for seg handlingen i hodet. I tillegg er den lettlest, til tross for sære ord som stadig vekk dukker opp.

Jeg lærer noen nye norske ord, og det er jo alltid fint! "Innett" er et av disse ordene. Har du kanskje hørt dette ordet før? For alle som synes det er gøy å lære nye ord tar jeg her med betydningen, kopiert fra UiO/Språkrådet sin ordbok. (Ønsker meg forresten en slik dag-for-dag kalender med et nytt norsk ord for hver dag!)


Jeg kommer ikke til å fullføre boken denne uken, det er ikke målet mitt, men jeg håper å få lest mye iallefall. Hensikten med read-a-thons er å "presse" seg selv til å lese litt mer enn til vanlig, og også kanskje bøker som har en lei tendens til å bli oversett når man skal finne seg en ny bok å lese.

Leser du en god bok for tiden?
Har du lært noen nye norske ord i det siste som du vil dele med meg?

Nedetid

Så fikk jeg en ny nedetid. På Lillehammer denne gang, slik at mamma fikk være vitne til det hele. Og akkurat da jeg skulle starte på praksisperioden min.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Ting er som det pleier her. Jeg har, med særdeles god hjelp av Anders, fucka det til igjen. Så mye stress, så mye hodekjør, så mye vonde følelser. Jeg ødelegger alt jeg prøver å få til.

Igjen har jeg fått vite sannheten. Igjen har jeg skjønt hvor ille det står til med økonomien vår (ingen av oss har noe som helst inntekt + mye gjeld). Igjen har det vært løgner. Igjen har det vært ignorering av livsviktige oppgaver (å skaffe penger til livets opphold må sies å være livsviktig).

Igjen har det ført til krangling. Til nedetid. Til å ikke klare hverdagen. I det hele tatt. Igjen har jeg ikke klart å møte opp på obligatoriske skoleting. Som igjen gir veldig nedtur for meg.

Det har også ført til veldig bekymrede foreldre. Såpass at jeg ble dratt med på legevakta, og truet med at politiet kom til å hente meg om jeg ikke kom frivillig. Fordi de var bekymret for livet mitt. For suicidale tanker. De ville ha meg innlagt.

Legen var ikke så bekymret, og tok det hele med stor ro. Jeg fikk en sykemelding for denne og neste uke, og jeg fikk time hos DPS i dag. Samt resept på antidepressiva, siden jeg kun har igjen piller for noen få dager.

DPS-timen i dag gikk greit. Han (spesiallege, psykiater eller hva han enn er) var absolutt ikke bekymret, og kategoriserte utbruddet mitt som "mild depresjon". Han syntes ikke jeg egentlig trengte hjelp, og var enig med meg at det er en viss annen person i livet mitt som faktisk trenger hjelp, og at humøret mitt og livskvaliteten min kommer til å øke drastisk om min kjære skjerper seg. Han anbefalte på det sterkeste at vi begynte i parterapi på Familievernkontoret, slik at vi fikk snakket sammen med en profesjonell, og slik finner ut av hvorfor vi sliter såpass med juging og mistillit og slik. I tillegg skulle han kontakte fastlegen min, med anbefaling om at jeg burde ha et team (psykiatere el.) som kunne hjelpe meg å få fokus på hva jeg må gjøre fremover for å få ryddet i livssituasjonen min mtp. økonomi, jobb og studier. Og som nevnt mente han at Anders burde få hjelp på sin side (psykolog).

Så det som skulle bli en spennende uke med praksisutplassering, ble heller til en nedeperiode med besøk på legevakta og DPS.

Jeg vet ikke helt hva som skjer videre nå. Anders er i Oslo for å prøve å rydde opp i dritten sin. Om han faktisk gjør det får tiden vise som vanlig. Jeg er for tiden sykemeldt fra skole/praksis i to uker, men spørsmålet er jo om jeg skal prøve meg på resten av praksisperioden, og om jeg klarer å fortsette på skolen med eller uten praksis. Jeg vil veldig gjerne videre med studiene, og vet jeg kommer til å dette skikkelig ned for en lang periode om jeg må droppe ut enda en gang. Men denne praksisperioden ødelegger litt nå. Det er vanskelig å godta at jeg feilet på den. Tanken blir jo da: hvordan skal det gå når jeg må ut i arbeid? Og jeg må uansett ta opp igjen praksisen om jeg fortsetter på skolen.

Ellers er formen og humøret bedre igjen; jeg er roligere nå. Jeg er som vanlig sliten psykisk, og tilbringer det meste av tiden i bøkenes verden. Jeg savner hjemme og pusekattene mine, og føler meg veldig avhengig av Anders. Jeg har lyst på trygghet i verdens beste seng, med den formen for trygghet som Anders klarer å gi, samt pusekos. Men siden jeg ikke vet hva som skjer videre, er det vanskelig å planlegge fremtiden. Dette gjør meg usikker og rastløs.

søndag 3. januar 2016

Hjemmestrikka

Når man skal tilbringe mye tid på Lillehammer om vinteren, så er varme klær viktig. Jeg skal som nevnt være her i fem uker, hele januar og starten av februar. Den kaldeste tida på året. Og selvsagt hadde jeg glemt å ta med meg votter! Så hva gjorde mamma? Hun fant frem garn og pinner og strikka et par til meg. Med hjertet og giraffer på!


Jeg har med (og har fått i julegaver) endel annet hjemmestrikka av mamma. Fint med varme og fine ullklær i vinterkulden som nå "endelig" har kommet. 


Tykk ullgenser, votter, ullsokker og strømper, og flere leggvarmere. Snill mamma jeg har som lager så mye fint til meg! 

Care package

Til jul fikk jeg to skinnende sølvgaveposer med små pakker i. Totalt fem små pakker. Hver merket med uketall. Fem pakker, fem uker. Fem uker praksis. Fem uker uten Anders. Pakkene var små care-pakker fra Anders, som jeg kan åpne en av for hver uke jeg er her på Lillehammer uten han. På denne måten får jeg litt ekstra å kose meg med mens jeg er alene. Litt ekstra kjærlighet hver uke. 

Min første care package.
Innholdet: Pukka te "Love", fire bilder og hjemmelaget gavekort.
God Pukka te! Ny smak for meg...

Praksisutplassering

I morgen er en skummel dag. Jeg skal ha min første dag som bibliotekar-praktikant ved Høyskolen i Lillehammer. Jobb! På en måte. Praksisperioden er på hele fem uker. Det er lenge! Jeg skal bo på barndomsrommet mitt i denne perioden; uten Anders og pusene mine. I fem uker!

Jeg må klare å våkne og stå opp om morgenen selv, jeg må huske på ting selv (husk piller!), jeg må øve meg på gode rutiner, og jeg må passe på å ikke freake ut i tide og utide fordi Anders er ikke her til å holde på hodet mitt når det blir for mye. Jeg må fungere i en hverdag hvor jeg faktisk MÅ møte opp på jobb hver dag. Det er det flere år siden jeg har klart, og er derfor meget skeptisk til det hele.

Jeg føler meg veldig uforberedt til å skulle ut i et bibliotek for å jobbe, men satser på jeg får god opplæring og mange tips fra "kolleger". Fire måneder skolegang, hvor jeg har hatt mye fravær, er ikke akkurat et godt grunnlag for å begynne å jobbe. Jeg vet det bare er praksis, at det ikke er jobb i så måte, men det føles likevel litt sånn. Jeg aner ikke hva jeg går til eller hvordan det blir. Jeg er iallefall glad jeg har mye arbeidserfaring på baken, med spesielt mye kundeservice, så blir det ikke alt for mye nytt på en gang.

Jeg håper jeg overlever på et eller annet vis, og at jeg kommer meg gjennom disse ukene...både praksis-delen og uten-kjæresten-delen. Håper også at tiden går fort slik at jeg snart er hjemme i god-senga mi, trygg i armkroken til Anders, og med Pixie liggende oppå oss og Vesla liggende i fotenden.

lørdag 2. januar 2016

Godt nytt år!

Jeg vil først av alt ønske mine leser et godt nytt år. Jeg håper det nye året vil være bedre enn det foregående, for dere alle sammen. Om året som gikk var trått og grått, eller om det var et særdeles bra år, så satser jeg på at 2016 viser seg å være en oppgradering!

Skåler det nye året inn med alkoholfri champagne.
Jeg er egoistisk og ønsker meg det samme for meg selv. 2015 var langt fra et godt år for meg, men jeg begynner å venne meg til en hverdag med mye nedetid og nedturer. Jeg håper 2016 vil bli et år hvor jeg kan smile mer og nyte dagene!

Ser jeg tilbake på 2015 hadde det sine lysglimt:
  • Adopterte ny pusekatt: Dora Skittles 
  • Oscar-natt med Anders 
  • De Tre Musketerer på Folketeateret
  • Danskebåtluksustur hvor vi så på EuroVision på lugaren
  • Mye tid ute i sola med gode bøker i sommer; ble faktisk brun
  • London-tur (musikaler og shopping) med Anders
  • The Offspring-konsert som var awesome, og andre gode konserter
  • Ramaskrik
  • Å få lese Evna gratis før alle andre
  • Fullførte første semester på bibliotek- og informasjonsvitenskap; skole og linje jeg trives på
  • Blitt kjent med kjempemange fine folk på skolen
  • Alexandria studentforening
  • En god julefeiring med familien
  • Høytlesningstunder med Anders

Hvordan 2016 blir vites ikke enda. Men jeg har noen håp for året:
  • Fullføre semester 2 av utdanningen.
  • Fullføre semester 3 av utdanningen.
  • Bli flink til å faktisk lese pensum!
  • Få kontroll på økonomien igjen
  • Få et bedre forhold med Anders
  • Kose mye med niesa mi
  • Få det bedre
  • Smile og le mer
  • Kanskje få råd til en liten ferietur i år og
  • Være mye ute i sola i sommer
  • Lese mange gode bøker
  • Få kastrert kattene
  • Kose valpene til hunden til foreldrene mine?
  • Besøke Sigurd i nye leiligheten hans flere ganger
  • Bli flinkere sosialt
Dette er ikke på noe som helst vis nyttårsforsetter, for det funker aldri uansett. Dette er bare håp, drømmer og ønsker for det nye året. Nå som 2016 er her, så får en bare ta en dag av gangen, det er ikke noe annen måte å gjøre det på.