onsdag 6. juli 2016

Top 5: Favorite Books Outside Your Comfort Zone

-- These are books that you enjoyed that aren't something you typically read. For example, nonfiction if you usually read fiction, contemporary if you usually read fantasy, etc. etc. They do not all have to be from the same genre, just an assortment of books outside your usual genre of choice.  

Dette er et rimelig vanskelig tema for meg. Jeg har selvsagt mine favorittsjangere, men det er mange av de! Jeg trives godt med å lese veldig mange forskjellig type bøker. Jeg leser fra forskjellige aldersgrupper, forskjellige tider og med forskjellig sjanger, tema og emne. Selvsagt finnes de sjangerne jeg ikke føler meg like komfortabel i, eller som jeg kan slite med å komme gjennom (klassikere er fremdeles vanskelig). Mange av bøkene jeg leser er jo faktisk utenfor min komfortsone, og blir på den måten samtid innenfor sonen. Eller kanskje er faktum at jeg leser altfor lite som jeg synes er vanskelig?

Alberto Manguel: Biblioteket om natten
Sakprosa

Jeg sliter med å finne sakprosa interessant. Sakprosa er skole eller jobb og ergo kjedelig. Dette er et veldig barnslig syn, det er jeg fullstendig klar over, men jeg klarer ikke å bli interessert. Biblioteket om natten var representert på første semesters pensum, med et par kapitler. Jeg hadde bare lest noen sider da jeg gikk inn på Deichmanske og bestilte boken. Jeg måtte lese hele! Den var virkelig god. Både interessant og bra skrevet. Manguel forteller om bibliotekets mange områder og historie mens han beskriver hvordan hans eget private bibliotek tok form. Her er det mange herlige anekdoter hvor bøker og bibliotek blir hyllet.

André Bjerke:  De dødes tjern 
Krim

Jeg klarer virkelig ikke å skjønne hvordan Norges befolkning kan være så opphengt i Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, Camilla Läckberg og deres medkrimforfattere. Krim er en utrolig kjedelig og forutsigbar sjanger. Dette er dårlig kiosk-litteratur i samme bane som husmorspornoen. Men jeg kunne ikke la være å lese boka bak muligens den beste skrekkfilmen dette landet har produsert. Dette er en kort liten bok, som har et rimelig annerledes språk og utforming enn de masseproduserte krimbøkene nå til dags har. André Bjerke er en forfatter jeg har lyst til å lese mer av, inkludert bøkene i denne forhatte sjangeren.


Johan Harstad: Ambulanse 
Noveller

Noe annet jeg kun forbinder med gørrkjedelige skoletimer er noveller. Noveller = novelleanalyse, som jeg suger i og som karakterene i norsk var avhengig av. Men jeg liker Johan Harstad, og jeg fikk denne novellesamlingen gratis. Ambulanse er en samling av noveller som slår deg hardt i magen og gir deg dårlig ettersmak i munnen. De første historiene er virkelig vonde å lese, men det blir lysere utover i samlingen. viktige temaer blir tatt opp. Absolutt en god samling noveller, og langt fra de tørre vi leste på skolen.

Tarjei Vesaas: Is-slottet
Nynorsk

Denne boken var grusom å komme seg gjennom på ungdomsskolen, og nynorsk var hatspråk nummer 1. Jeg vet ikke om jeg fullførte Is-slottet den gangen jeg hadde det som pensum - jeg skjønte jo ikke bæret av det tåpelige skriftspråket! Jeg tror jeg enten ble mer voksen, eller bare mer tålmodig eller tolerant en eller annen gang i løpet av de 10+ årene det tok før jeg våget å titte inn i en bok på nynorsk igjen. Min andre gjennomlesing av denne boka var mye bedre. Nynorsk er ikke lenger herk å lese (jeg øvde meg godt på det da jeg tok studiekompetansen). Og historien er absolutt god, sterk og aktuell.

Craig Thompson: Carnet de Voyage
Reiseskildring

Jeg synes ærlig talt at det er kjedelig å lese reisebøker. Hovedsakelig tenker jeg da på turguider der topp-severdighetene blir presentert på en kort og presis måte. Jeg har vel ikke akkurat lest mye i reisebøker ut over dette. Men jeg vil heller oppleve enn å lese fakta om et sted. Nå jukser jeg litt med akkurat denne boka, da jeg slet med å finne fem gode bøker utenfor min komfortsone. Dette er nemlig en graphic novel av en av mine favorittforfattere. Ergo en selvsagt vinner i mine øyne. Men det er en reiseskildringsbok. En dagbok faktisk. Med små og store opplevelser Thompson gjorde da han var i bla. Marokko for å finne inspirasjon til en annen bok. Herlig tegnet som alltid fra Craig Thompson!

søndag 12. juni 2016

Stolpejakten 2016

Jeg er egentlig veldig glad i Geocaching, men på grunn av en backlogg har jeg hatt et par år pause nå. Men nå har mamma dratt meg med på Stolpejakten! I dag var sommerens første tur for å lete etter stolper, og vi fant hele fem av dem. To grønne, to blå og en i rød vanskelighetsgrad. Det ble en god tur av det. Og Angie-hunden var selvsagt med.

Bilder fra dagens tur:

Våre funn i dag.

lørdag 11. juni 2016

Turist i Moelv

Jeg trodde at loppemarked-sesongen var over jeg. I alle fall over for min del. Men i Moelven holder de visst loppis-sesongen i gang til langt ut over sommeren. Så i dag har jeg og mamma lekt turister i Moelv. Vi tok "privat"-buss for tog (eneste passasjerer var oss), og koste oss med medbrakt frokost på veien. På Moelv stasjon hentet min søster med familie oss og ga oss skyss bort til Lionshallen der loppemarkedet var.

Loppemarkedet var ekstremt trangt og dårlig lagt opp, og det var køståing langs alle bord de hadde satt opp. Vi hadde riktignok flere timer på oss, men irriterende å stå i kø hele tiden likevel. Jeg kjøpte noen brettspill jeg vil forsøke å selge for fortjeneste, noen kjoler, noen småting til jul (kopper, julekuler, ting til å rulle skrull med), en kul Star Wars matboks til Anders, en fin notatbok som det var brukt én hel side av og sikkert noen andre småting. Fornøyd med fangsten.

Etter loppemarkedet tok vi alle turen til Ting og Tøy-butikken og innom Kiwi hvor vi kjøpte is til niesa mi. Søstra mi med familie stakk hjem igjen, mens jeg og mamma tok en shoppingrunde i lille Moelv sentrum. Vi titta innom noen butikker uten å kjøpe noe, og satt så en tre kvarters tid på kafé med kaffe og et kakestykke på del. I sola. Koselig med kafébesøk også, selv om det er dyrt.

Til slutt kom pappa og hentet oss, og vi dro innom Obs! for å handle chips og snacks på tilbud, samt gedigne kuleis.
I kø før åpning.
Morsomt display utenfor Ting og Tøy.
C koste seg med sjokoladeis.
Delte et stykke ostekake med mamma.
Kuleis med smak av kokos og spicy mango.

fredag 10. juni 2016

Fredag og helg

Det er fredag. Jeg er ferdig med min første uke i praksis. Det er helg!

I dag var en ekstra kjekk dag på "jobb", selv om jeg var uhorvelig trøtt. For da lunsjtider kom fikk jeg beskjed om at det var fast fredagskos i kantina for de ansatte. Med gratis kaffe og kake! Jeg tenkte med en gang at det passet ypperlig med gratis kaffe siden jeg for første gang denne uken hadde drukket opp hele termokoppen min med kaffe - og det før lunj. Og kake er jo aldri feil da. De fleste vet at jeg er et stort kakemonster. Nede i kantina fant jeg et stort bord med masse kake! Flere forskjellige slag, og det var visst ikke noe problem å ta flere stykker. Jeg nøyde meg med bare to, mens ei jeg jobber med tok et av hvert slag. Det var rart å ta lunsj sammen med disse damene jeg jobber med - jeg har vært asosial og holdt meg for meg selv med nesen dypt begravd i en bok hele uka - men jeg overlevde det og på et vis. Tok også med meg en kaffekopp til kontoret etterpå. Jeg trengte det!

Senere på dagen fant jeg flere buttons i en hylle. Flere like. Så jeg spurte veldig søtt og uskyldig om det var noen som eide de. Da fikk jeg til at svar at det var bare å ta. Yay, gratis bibliotek-buttons!

Av jobb i dag har jeg kun sitti og katalogisert DVD-er. De fleste av "kollegene" mine var på møte i Hamar, og jeg følte ikke for å mase for mye på de som var igjen. Jeg hadde uansett mye jeg kunne putle med på egenhånd, så da gjorde jeg det. Kan like å studere og katalogisere DVD-er! Lærer mer om film jo.

Og jeg hadde med meg Pepsi Max Cherry i dag. Nam nam.

Nå er det helg, og godt er det. En uke er ferdig, fire igjen. Jeg har overlevd. Døgnrytmen har gått greit nok også, men jeg antar den sklir mer ut etterhvert. Jeg er usikker på hvordan jeg skal gjøre praksisrapporten enda. Den går ut på å ta for seg en brukergruppe og skrive om hvordan de bruker biblioteket. Problemet er at nå er det sommerferie for de aller fleste, og rimelig dødt på et høyskolebibliotek. Jeg har en idé, men er ikke sikker på om det vil fungere enda. Vet forhåpentligvis mer imorgen.

Ønsker alle mine lesere en riktig god helg!

Kaker!
Filmene jeg har kost meg med i dag.
Buttonlove.

torsdag 9. juni 2016

Sommerjobb?

Jeg har hatt praksis på biblioteket på Høgskolen i Lillehammer helt siden mandag. Og helt siden mandag har det vært snakk om en mulig sommerjobb for meg. De trengte folk fort til et prosjekt som skulle gå i sommer, og det var ikke lett å få tak i noen. I dag ble det klart at NAV heller ikke hadde noen aktuelle for denne midlertidige stillingen. Så i dag fikk jeg da altså tilbudet om ha en faktisk jobb der. 

Det hadde vært utrolig fint å kunne sette på CV-en; relevant arbeidspraksis mens jeg studerer. Det er jo det alle studenter vil ha, er det ikke? Men så var det alle de mange grunnene til at jeg ikke kan ta jobben da... Først av alt det faktum at jeg er ustabil til tusen, og tviler på at jeg kan klare å holde på den; ei heller praksisutplasseringen. Så var det det med at jeg skal ta igjen det aller meste av pensum fra i vår, og gå opp til konteeksamen (som jeg ikke aner når er) til høsten. Og jeg får støtte fra Lånekassen fordi jeg er for psyk til å kunne jobbe i sommer. Jeg vet ikke hvordan det ville blitt påvirket hvis jeg likevel hadde valgt å jobbe litt. Til slutt er det jo dette med å ikke gape over for mye. Jeg tar både praksis og pensumlesing i hele sommer. Det er dumt å legge til enda mer stress til det hele.

Men dæven så vanskelig det er å si nei! Samme som når man faktisk har en jobb og blir spurt om å ta ekstravakter - det er nesten umulig å si nei. Det var ingen andre enn meg som kunne ta denne jobben, så jeg følte meg veldig presset til å ta den.

Jeg sa likevel nei. Jeg kan ikke ta det på meg. Jeg må konsentrere meg om skolen. 

Sjefen på biblioteket har ikke helt slått det fra seg enda, selv om jeg sa nei. Han vil se det an litt i neste uke. Se hvor mye jobb det faktisk er snakk om (om det er 4-6 uker, eller kanskje mye mindre). Men jeg har i alle fall vært flink jente å takket nei.

onsdag 8. juni 2016

Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda er en av mange, mange bøker som jeg har funnet på Goodreads. Goodreads er en av de appene jeg frekventerer mest, sammen med Instagram. Her finner jeg massevis av fristende bøker. Dette er en av dem. Jeg tror jeg kjøpte boka i februar eller noe i en ordentlig butikk (kjøper jo tilnærmet kun bruktbøker), men det er altså først nå jeg har fått lest den.

Denne boken handler om Simon, en homofil tenåringsgutt. Har et okay liv med mange venner og en god hobby i skolens teater. Simon er også lettere forelsket i Blue, som han har blitt kjent med på internett, men som han vet går på samme skole. Ingen av de to guttene er ute av skapet annet enn til hverandre. Når Simon en dag glemmer å logge ut av skolens PC får klassens klovn Martin se meldingsutvekslingene hans med Blue. Dette starter en periode med utpressing, og det blir vanskeligere og vanskeligere å holde legningen og Blue hemmelig.

Hvorfor må alle YA-bøker om homofile gutter ha sentrum i skolens teater? Det er irriterende at de spiller på denne stereotypen! Jeg fikk en del assosiasjoner til Will Grayson, Will Grayson av denne røde teater-tråden, og det er ikke positivt. E-postutvekslingen som vi får i annethvert kapittel var derimot verdt irritasjonen. Jeg har en tendens til å like SMS-er, e-poster og chatter i romantiske bøker, mye fordi det for meg er en meget realistisk måte å snakke med mulige romantiske forbindelser. Jeg føler meg hjemme når disse hjelpemidlene blir tatt i bruk! Dette gjør det også lettleselig.

Oppsummert: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda er en god bok, men spiller litt for mye på stereotyper.

tirsdag 7. juni 2016

Oppstart praksis

Jeg skulle som kjent ha praksis i fem uker i starten av året, men det ble utsatt til sommerferien. Jeg har jo ikke vært videre flink student dette halvåret, og var derfor meget skeptisk til å begynne i praksis. Hadde vel egentlig aldri trodd jeg kom til å komme meg avgårde en dag engang.

I går var min første dag som praktikant ved biblioteket på Høgskolen i Lillehammer. Jeg klarte på et eller annet vis å komme meg dit, etter å ikke sovet mer enn 30 minutter rett før jeg skulle gjøre meg klar for dagen. Anders var med meg helt bort, som en slags støttekontakt - eller en støttende kjæreste. Han ble også værende gjennom hele dagen (ikke med meg på jobb, men på campus), slik at vi kunne lunsje sammen, og ta følge med meg hjem igjen.

Jeg har hatt flere første arbeidsdager, og mange jobbintervjuer, men dette var verre å møte til. Ting ble mye vanskeligere fordi ting ble som de ble forrige forsøk. Men jeg fikk det til likevel. Jeg klarte å møte opp, og da klarte jeg å fullføre dagen også.

Min første dag som praktikant fikk jeg mitt eget kontor(!), jeg fikk omvisning, var med på diverse morgenrutiner og begynte å katalogisere ting. Spesielt morsomt var det å få lov å åpne pakke fra Platekompaniet og katalogisere film. HiL har den norske filmskolen, og biblioteket har derfor en stor filmsamling. Det liker jeg!

I dag kom jeg meg også avgårde på praksis. Jeg var til og med så sprek at jeg syklet. Det er to dager oppmøte på rad! To hele dager mer enn jeg klarte sist. I dag satte jeg ut bøker i hyllene, og brukte flere timer på å lage nye merkelapper til hyllene i biblioteket (de har gått fra UDK til DDK og har per nå ingen markering for hvor de forskjellige emnene er. Så den jobben har jeg fått. Å merke alle hyllene deres godt med emner, slik at brukerne lett kan finne frem det de trenger. Gjorde forsåvidt morgenrutiner i dag også (sette ut aviser, scanne inn og sortere returbøker).

Nå er det bare fire uker og tre dager igjen, og jeg må møte opp hver dag. Satser vel på at det går på et vis nå. 

Høgskolen i Lillehammer.

Blått dyrehode med dørhåndtak.
Mye spesiell kunst på HiL.
Lage hylleemner.
Katalogisere filmer!
Fikk søt flink-jente-gave av foreldrene mine.

lørdag 4. juni 2016

Stephanie Perkins: Anna and the French Kiss

Jeg har så mange young adult-bøker jeg har lyst til å lese, men så altfor liten tid. Denne boken fikk jeg ekstra insentiv til å lese da jeg brukte den til read-the-rainbow-prosjektet mitt i mai. Da den ble valgt ut som juni-bok i en gruppe jeg er med i på Goodreads så var det bare å starte. Å fullføre den var ingen problem, den ble lest på et par-tre dager.

Anna and the French Kiss handler om Anna hvis foreldre sender henne av gårde for et skoleår i Paris. Hun synes foreldrene er svært urettferdige, og liker ikke sin nye hverdag i Europa, langt fra venner og alt det kjente. Men klassen tar henne godt imot, og en spesielt kjekk gutt får henne ut av skallet, ut av soverommet og ut for å oppdage kjærlighetens hovedstad.

Dette høres meget klisjé ut, men forfatteren har til stor grad unngått det verste sølet. Anna and the French Kiss er faktisk en rimelig søt bok. Selv om startpunktet for historien er veldig etter malen (ung jente - nytt miljø - utrolig kjekk gutt), så føler jeg resten av boka viker godt unna det. Her er det mer hjerte, smerte og mindre sukkersøtt kliss. Samtidig er den ikke for full av tenåringsangst eller tårevåte partier heller. Jeg synes forfatteren har fått godt frem hvor usikker man blir av forelskelse, og hvor lett det er å feiltolke følelser man synes det er vanskelig å sette ord på.

Oppsummert: Hjerte og smerte, uten for mye klisjéer.

Roald Dahl: James and the Giant Peach

Jeg har begynt å få et ønske om enda et prosjekt i år. Et leseprosjekt til altså. Nemlig å lese alle de fine Roald Dahl-bøkene jeg har. Den samlingen begynner å telle et godt antall bøker. Og det er jo tross alt Roald Dahl-år i år, som jeg har nevnt tidligere. Jeg trengte en enkel bok å slappe av med på senga en urolig kveld, og en god barnebok av Dahl er lett og ledig lesestoff.

James and the Giant Peach handler om stakkars lille James som blir foreldreløs på den mest utenkelige måten. Han må derfor flytte til de ufordragelige tantene sine. Der møter han en hverdag som tilnærmet en slave for de to damene, og avstraffelser er det heller ikke manko på. En dag han står og ser utover byen kommer det en snodig mann og gir han en pose mystiske krokodilletunger. Den som spiser de vil få stor glede og masse eventyr. Dessverre mister James de på bakken, og dagen etter vokser tidenes første fersken i hagen Og den vokser og vokser og vokser, til den er så stor som et hus. Her begynner eventyret til James.

Boken når nok ikke opp blandt favorittene mine av Roald Dahl, men også denne er riktig god. For det er et skikkelig eventyr som fortelles! James and the Giant Peach er en eventyrreise i god Jorden rundt på 80 dager-stil, ispedd den særegne, noe surrealistiske og parodiske Dahl-humoren. Noe blir kanskje dratt litt vel langt (tantene), og treffer kanskje barnesinnet litt bedre enn meg. (Jeg fikk forresten veldig lyst på fersken, som jeg ikke har spist på mangfoldige år grunnet allergi. Det er jo så godt!)

Oppsummert: Liker du Roald Dahl (og eventuelt Jules Verne) liker du denne!

onsdag 1. juni 2016

Read the rainbow

Jeg har hatt et fotoprosjekt gående i mai. Dette prosjektet ha gått på Instagram, som en konkurranse. Utfordringen har vært: ta et bilde av en bok med matchende vegg bak. I regnbuens fine farger. Vinneren ville få et gavekort på $50 fra Amazon. Vinneren er ikke kåret enda, men mai er over og bildene publisert.

Jeg har hatt det veldig gøy med dette prosjektet, og fått postet kjempemange fine og fargesterke bilder i Instagram-feeden min. Jeg savner alltid mer farger, så dette var et fint påskudd til å publisere bilder med farger. Jeg har gått et par turer rundt i nabolag hvor jeg visste det var fargerike bygg, med en eller to bærenett fulle av fargerike bøker, for å få tatt disse bildene.

Så utfordringen fikk meg til og med ut på tur. Det er jo positivt! Ene dagen fikk vi til og med gått inn i en åpen kirke og titte på de fine utsmykningene og det fine fargerike lyset som strømmet inn gjennom blyglassvinduene. Og så spiste vi lunsj på kirketrappa, fordi de lånte ut puter å sitte på. Koselig.

Nå var egentlig planen å lese alle disse bøkene i løpet av året. Men da det ble 36 bilder så er det godt mulig jeg ikke klarer det...
Kampen kirke.
Fine farger på benker og gulv i kirka.
Et eksempel på bilde.
Alle de fine og fargerike bildene jeg tok samlet i en collage.

søndag 29. mai 2016

William Shakespeare: Macbeth

Årets andre Shakespeare bok ble lagt til på en slags "pensum-liste", eller rettere sagt en oppgave for meg som ikke har levert arbeidskrav i vår. Jeg har jo allerede lest Hamlet, og slet med å forstå den. Gikk ikke akkurat inn i Macbeth med glede og stor iver. Men må man, så må man...

Macbeth handler om en sterk og modig krigshelt som møter tre hekser som kommer med en spådom om livet og fremtiden hans. Macbeth blir forestilt en fremtid som thane av Cawdor og også konge. Da han får tittelen som thane av Cawdor, går det opp for både han og hans kone at han kan bli konge også. Lady Macbeth overtaler han til å myrde kongen, som tilfeldigvis avlegger dem et besøk.

For å være ærlig så fikk jeg ikke så altfor mye med meg ved gjennomlesing av denne heller. Jeg hadde sett en filmatisering på forhånd, og det hjalp jo på litt. Når det er sagt så var Macbeth langt mer interessant og spennende enn Hamlet, og jeg følte det gikk fort å lese den (riktignok var den bare rett over 100 sider lang). Jeg føler jeg fikk mer ut av Mabeth enn Hamlet, men det er og blir vanskelig å lese slike klassikere. Jeg håper jeg en dag blir smart nok til å lese slike tekster med en større forståelse.

Oppsummert: Bedre enn Hamlet fordi: hekser! Fremdeles vanskelig språk.

lørdag 28. mai 2016

Kick-off

Vi hadde Kick-off for vår eminente spillklubb i går. 

Evolution
Av 26 inviterte var det bare en liten gruppe på seks som faktisk kom. Det var kanskje like greit, for aldri i verden om det hadde vært plass til 26 gjester hos oss! Vi har plass til en god del folk, men ikke så mange. For en gangs skyld - tror det er første gang i historien - var jentene i flertall. Girlpower and all that! De som kom var folk jeg ikke har truffet på lenge: jenter fra klassen som jeg ikke har turt å treffe pga. skolesituasjonen min, og en som har vært holdt litt utenfor pga. tull i gruppa. Det var veldig koselig å treffe disse folkene igjen, kanskje spesielt han som har blitt holdt utenfor. Vi har jo ikke hatt noe problemer med han, så vi vil jo gjerne ha han med. Men når andre nekter å være med om han er med, så blir det vanskelig. I går fikk han være med, og det er jeg veldig glad for.

Epic Spell Wars of the
Battle Wizards:
Duel at Mt. Skullzfyre
Stemningen var super denne kvelden. Alle var i godt humør, tulla og lo og hadde det gøy. Humoren var sykt dårlig, men sånn som vi lo av alt mulig. Herlig! Sånn skal det være. Fine folk og trillende latter. Kunne ikke ønsket meg mer!

Vi spilte selvsagt. Bare spill som gikk for hele gruppa. Småspill som får med alle sammen. Vi spilte Love Letter Batman edition, Epic Spell Wars of the Battle Wizards: Duel at Mt. Skullzfyre, 7 Wonders, Martian Dice, Scoville og Evolution. Jentene vant nesten alle spill også. Spesielt fint var det at Stine vant 7 Wonders, når hun kun hadde spilt det en gang før.

Det ble som lovet også pizza til middag og is utover kvelden. For de som ble værende lenge ble det vel både to og tre is. Må jo ha sukkerpåfyll når man sitter og spiller til tre om natta...

Det ble altså en vellyket første spillkveld i Skogholtvn. spillklubb. Neste spillkveld er til torsdagen.

fredag 27. mai 2016

Skogholtvn. spillklubb

Jeg og Anders spiller veldig mye brettspill for tiden. Både bare oss to, men også med venner på besøk. Nå er det riktignok bare noen utvalgte "godkjente" (les: rolige, som ikke stresser meg) personer som hittil har fått kommet hit. Men det føles kjipt å ikke invitere alle. Så det gjør jeg nå.

Jeg har opprettet min egen gruppe, eller klubb, på Facebook, hvor jeg inviterer til events. Tenker å prøve å ha en fast dag i uken, pluss andre morsomme happenings for eksempel i helger. En skikkelig klubb må jo ha ukentlige sammenkomster! Det er sjelden vanskelig å få i alle fall noen av folkene vi kjenner til å sette av en kveld til spilling. Og inviterer vi folk kommer det som regel flere.

Vi har kjøpt utrolig mange nye spill i det siste, så vi må ha spillkvelder for å få prøvd disse. Samlingen vår består nå av langt over 200 spill, med mange ekspansjoner (totalt 313). Flere av disse er fremdeles innpakket i plast. De trenger litt kjærleik, må vite! Og gjerne fra litt flere enn bare meg og Anders.

I dag skal vi ha vår første spillkveld her i Skogholtvn. spillklubb, og alle er invitert! Alle er 28 stk per i dag (inkludert meg). Det har vi definitivt ikke plass til! De inviterte er en samling av folk fra Outland, fra klassa mi og fra studentforeningen Alexandria. Jeg håper at alle kommer overens, i alle fall den tiden de er her. Jeg vet at det er noen uroligheter mellom noen, men jeg synes det er kjipt å stenge enkelte ute fordi en eller flere andre har et eller annet uoppgjort med vedkommende.

På kveldens kick-off blir det som vanlig hjemmelaget pizza, og vi har kjøpt inn masse småis. 

Videre vil vi prøve å ha en fast ukedag for spilling her hos oss. Antar det ikke kommer så mange på en slik fast dag, men likevel...en klubb trenger en fast møtedag! Jeg håper å få i stand spesifikke kvelder hvor vi tester ut et nytt spill, og kanskje jeg lager noen temakvelder. Det høres i alle fall morsomt ut.

Mer brettspilling til folket!

torsdag 26. mai 2016

Oppdatering skolegang

Noen lurer kanskje på hvordan det går med meg og min skolegang? Det har jo vært rimelig mye frem og tilbake, og jeg kan ikke akkurat sies å være en aktiv student. Det er ikke lenge siden jeg ga helt opp og postulerte at jeg ikke lenger hadde noen mulighet til å fortsette som student; at jeg var helt ferdig. Dette både stemmer og stemmer ikke.

Jeg har fucket til også denne skolegangen. Kanskje er det for vanskelig å rette opp. Men jeg har jo så lyst til å klare det!

Mitt andre semester har sett slik ut: for psyk til å klare fem ukers praksis i januar, for så å klare meg veldig godt (lå et godt stykke foran skjema/pensum/klassen) nesten helt til påsken, og så dukke totalt under og ikke klare å kravle opp igjen. Jeg har vært nedi en ekkel grop full av hat og sinne og generell nedstemthet, og også full av ignorering. Jeg har holdt meg langt unna skolen, både fysisk og psykisk. Jeg har i noen gode - eller desperate - øyeblikk klart å sett opptak av en forelesning eller lest skjønnlitteratur som står på pensum. Men jeg ligger veldig langt bak. Spesielt med å lese fagtekster.

Men jeg har fremdeles en liten sjanse til å ta igjen det forsømte. 

Jeg har en avtale med biblioteket på Høgskolen i Lillehammer om praksis-plass de første fem ukene i sommerferien. Dette ble planlagt allerede i midten av januar, så dette er "bankers". (Sånn bortsett fra det å faktisk få meg dit da...)

Så var det resten da...

Jeg har fått legeerklæring både for at jeg har vært fraværende tidligere i år fra arbeidskrav (skriveoppgave + bokutstilling). Denne legeerklæringen gjør at jeg ikke automatisk stryker til eksamen nå i starten av juni. Jeg får en ny sjanse til å levere oppgaver, som er spesialskrevet for meg. Jeg har fått den ene oppgaven og begynt på den. Første oppgave skal leveres innen 17. juni. Det bør gå fint. Bokutstillingsoppgaven må tas senere, når foreleser er tilgjengelig. Dette setter skolen opp. etter disse to arbeidskravene er godkjent kan jeg gå opp til konteeksamen i dette faget i løpet av august.

Jeg har videre fått legeerklæring om fravær fra eksamen i det andre faget mitt. Jeg kunne ha gått opp til dette faget nå, men hadde da måtte levere blankt og håpt på konteeksamen. Med legerklæring er jeg trygg på at jeg får mulighet til ny eksamen i høst.

Jeg ligger langt bak med pensumlesing, og har veldig mange forelesninger å ta igjen. Gudskjelov ligger forelesningene ute i opptak på internett, så jeg kan se de hjemmefra. Ellers er pensumlesing bare å lese og stå i, notere og prøve å lære. Det er ikke all verdens tid på å få med seg alt, men det skal ikke være for kort tid heller. Konteeksamen er ikke før til høsten, så jeg har hele sommeren på meg.

Jeg har også fått godkjent (fra lege, Lånekassen har ikke sagt ja helt enda) lån og stipend for sommeren også, da jeg absolutt ikke er i stand til å jobbe. Det betyr at jeg faktisk kan konsentrere meg om skolen også i sommer, og slippe å bekymre meg for å miste tak over hodet og mat på bordet. Det er en fordel.

Så, sommeren min skal bestå av praksis, arbeidskrav, forelesninger og pensumlesing. Jeg har allerede hatt "ferie". Jeg synes jo dette er gøy, og jeg håper at jeg kan sitte/ligge ute mye og lese pensum mens sola steiker på kroppen min.

Først starter jeg med å lese Shakespeares Macbeth, se en filmatisering (en gang til, eller to, eller noe, jeg så den også i går kveld), og skrive oppgave om dette.

Så håper jeg at jeg klarer å stå på videre og få det til, og kunne gå tilbake til skolebenken i høst.

Skriveleifer

Jeg må bare beklage om de siste innleggene mine har vært fulle av stygge skriveleifer og manglende bokstaver. Min kjære laptop liker meg ikke for tiden, og nekter å la meg bruke enkelte av tastene på tastaturet. Nå har jeg gått til innkjøp av eksternt tastatur og mus, så nå kan jeg skrive båe i og k og 8 igjen, og bruke tegnene komma og parentes. Det gjør det veldig mye lettere å skrive blogg-innlegg. Jeg slipper blant annet å klikke i vinkel og smadre tastaturet på laptopen enda mer.

onsdag 25. mai 2016

Ny dille: Dice Masters

Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg kan bli veldig opphengt i ting (samlemani og opphengthet) en stund, for så å "glemme" det og gå videre til en ny dille. Anders er dessverre veldig lik meg der, og vi girer hverandre opp.

Vi har tidvis dille på Magic: The Gathering, et samlekortspill. Siden vi ikke er noe flinke til dette spillet, og ikke gidder å spille med "de gode", så går denne dillen veldig i bølgedaler. Vi liker best å kjøpe kort for moro skyld når vi finner de på salg.

Nå har vi fått dilla på et noe liknende samlekort-spill, men med terninger, nemlig Dice Masters. Dette spillet er litt mer oss, da man kan velge mellom tema som Marvel, DC Comics, Dungeon and Dragons og mer. Vi liker tegneserier og superhelter! Og så er terningene fine og fargerike, og det gjør meg litt vel "shiny". I do like pretty and colorful things. And collecting things. And buying things. Det fine med Dice Masters er at én pakke er så billig! Bare 15 kroner på Outland, billigere på nett. (MTG koster fra 30 kroner og oppover). 15 Kroner er jo ingenting. Det er derfor lett å alltid måtte kjøpe en pakke. Og én går jo ikke! Minst tre... Og på Spillsjefen selger de jo kun 10 av gangen. Ikke at vi har noe imot det altså, 10 er et passe antall det! Man vil jo gjerne ha alle i en serie. Spesielt så må man jo ha de som er ultra rare. Det krever jo en god del booster-pakker for å finne disse, og i mellomtiden blir det ganske mange dubletter. Og så må man plutselig ha en spillematte og en oppbevaringsboks. Det blir fort penger av slikt.

Men se så pent det ser ut da!

Fargerike sleeves på kortene, og fargerike terninger.
Kan spille med heltene mine Harley Quinn og The Joker!
In-game, Justice League med hjelp av Storm fra X-Men.
Nå gleder vi oss til drafting på Outland når neste kule pakke, Marvel: Civil War, kommer ut i løpet av de neste dagene.

tirsdag 24. mai 2016

Godteritester

Er det noe jeg synes er gøy, så er det å smake på nytt godteri. Gjerne utenlandsk, selv om norsk godteri er i en klasse for seg. Spesielt amerikansk godis er gøy, og japansk.

I fjor fikk jeg en veldig fin julekalender av en kompis; 1-4 små KitKat-sjokolader fra Japan hver dag, med alle mulige rare smaker! Ikke alle var like gode, selvsagt, men gøy å smake likevel! Wasabi i sjokolade er definitivt ikke velsmakende, og jeg skjønner virkelig ikke greia japanere har med røde bønner i godteri/kaker. Nevnte kompis skal til Singapore i løpet av året, og har fortalt meg at han må holde av en plass i bagasjen sin for godteri til meg. Det gleder jeg meg til!

En av de morsomme tingene ved å besøke nye land er å teste ut godteriutvalget dems. Andre har kanskje samme greia med loalt øl for eksempel, men jeg liker altså godteri. Å finne store godisbutikker med utvalg fra rundt om i verden er også fint. Cyber Candy i London er fast besøkt, selv om sist besøk var en stor skuffelse. Cyber Candy selger importgodteri fra blandt annet USA, Japan og Sverige.
JapanCrate

Jeg har veldig lyst på en månedlig crate (Unversal Yums) som sender en boks full med godteri fra et nytt land hver måne. Men de sender dessverre ikke til Norge.

Jeg har også lyst på JapanCrate, men premium-boksen er dessverre bittelitt dyrere enn hva den idiotiske regjeringen synes vi kan få lov til å importere hit til landet. Forskjellen på regular-boks og premium-boks er såpass stor at det ikke frister særlig å gå for den vanlige. Uten noe bedre alternativ så måtte vi likevel gå for denne.

Nå får vi japansk godteri i posten etterhvert!

Jeg var innom godteributikken i Østbanehallen på søndag siden jeg skulle gå den veien uansett, og fikk med meg noen småting jeg ikke har smakt før. Gudskjelov smakte ikke Mentos Choco noe i nærheten av Skittles med sjokoladesmaker, men var litt vel lik Meller. De var gode da! Spesielt den med hvt sjokolade. Lindt har vanligvis veldig god sjokolade, men jeg falt ikke helt for disse to variantene. Coffe Blast hadde litt vel mye kaffesmak for meg, og Caramel Brownie hadde en sær konsistens. De var ikke vonde altså, men det finnes så mye som er bedre. Anders likte de godt.

mandag 23. mai 2016

Stor-Oslo rundt

Denne helgen har vi fartet mye rundt i forbindelse med loppemarked. Nå har vi riktignok kun fått med oss tre loppiser på to dager, noe vi minst klarer på én dag hvis vi holder oss innenfor Oslo. Denne helgen har vi dratt utenfor bygrensene, og reist både langt øst og langt vest; fra Fjellhamar og Lillestrøm til Asker. Denne helgen spanderte vi på oss en 24-timers billett i "alle soner" i stor-Oslo. 190 kroner er endel for å komme seg rundt til de forskjellige markedene, men så var det ingen i selve bykjernen da. Neste helg holder vi oss nok i byen. Vi har besøk tre store idrettshaller, fremfor de sedvanlige barneskolene. Og vi har shoppet!

Normale mennesker drar gjerne på loppemarked for å finne fine og dyre merkevarer til en billig penge, noe vintage eller kanskje noe som i utgangspunktet er veldig dyrt. Auksjon er også populært har jeg skjønt. Vi, vi plukker med oss alt mulig "billigrask". Heller billige pocketbøker enn solide innbundne bøker, og "finlopper"-bordet holder vi oss som regel langt unna. Auksjon ødelegger stemningen totalt for oss hvis det er på samme rom som andre avdelinger. Men vi finner mye fint likevel da, og synes kjøpene vi gjør er gode kupp likevel. I dag fylte vi opp den store tursekken vår, kjøpte en ekstra sekk for frakting av bøker, 3 handlenett og i tillegg ble det to bæreposer. Det var ikke så gøy å gå til toget, en 20 minutter lang gåtur, i regn, og med all denne bagasjen. Men vi slappet av godt med tre kakestykker på del før vi tok beina fatt, og kake = sukker = kjapp energi.

Vel hjemme hadde vi med oss 50 + mangabøker, en hel haug andre bøker, fem brettspill, tre konsollspill, et krus, en kakeboks, en kaffekanne, tre søte oppbevaringsglass, en matboks, en liten "leke"-koffert (oppbevaring), sekken vi brukte til å frakte bøkene i, en ting til å holde tortillalefser varme i, Lego ClickIts til den lille jenta på 31 år, og sikkert mer som jeg har glemt nå... Og vi kjøpte tre kakestykker, to kaffekopper, to vaffelplater og en RC Cola. Så fikk vi støttet korpsene litt denne helgen og.
Klare for startskudd i Skedsmohallen.

Søte Bubble Bobble-koppen jeg fikk for en femmer.
54 mangabøker til en 200-lapp. Yay!
En time til stengetid gikk kakestykkene til halv pris. Da ble det tre kakestykker!
RC Cola! Dessverre hadde de ikke grønn Ninjabrus. :(

søndag 22. mai 2016

Anne-Cath. Vestly: Aurora i blokk Z

Jeg er helt sikker på at mamma har lest denne boken til meg på senga da jeg var liten. Likevel var det som om jeg leste den for første gang nå. Jeg husket ingenting av den. Nå trengs det slettes ikke mange år og en hel oppvekst for at jeg skal kunne lese en bok som om jeg aldri før har lest den, men denne gangen ble det nå i alle fall sånn. Aurora i blokk Z er enda en av årets pensumbøker.

Aurora i blokk Z handler om vesle Aurora, som sammen med mor, far og baby Sokrates flytter til en leilighet i en stor blokk i et helt nytt nabolag. Her er alt ukjent, og alle hun møter - både store og små - virker skumle og har meninger hun ikke er komfortabel med. For alle sier så mye stygt om hennes far som er hjemmeværende, og hennes mor som drar til kontoret i byen hver dag. Aurora opplever hvordan det er å være anderledes i et samfunn i endring.

Aurora i blokk Z er en veldig god barnebok, og også samtidig en god voksenbok. For de små handler boka om hvordan Aurora utforsker en ny verden og finner nye spennende venner. For de voksne er det mange flere aspekter ved historien; modernisering og likestilling er meget viktige tema i denne boka. Det føles nesten umulig å ikke falle for denne rare familien som er så full av kjærlighet. Aurora i blokk Z er en varm og god historie med veldig mange dype lag mellom linjene.

Oppsummert: En herlig fortelling om anderledeshet og å bryte med konvensjoner.

lørdag 21. mai 2016

Buzzador: Kornmo bakte knekkebrød

Jeg har vært så heldig å bli utvalgt til smakstester på enda en Buzzador-kampanje. Denne gangen var det Kornmo sine nye bakte knekkebrød som var produktet. Jeg er glad i knekkebrød, så det hadde jeg ingenting imot å teste. Jeg ble dog litt skuffet av at selv om bildet de lokket med i kampanjen var av begge slagene (havre & solsikke, og urter & havsalt), så var det kun den kjedeligste av de to smakene som dukket opp i posten. Gøy å smake likevel.
Jeg fikk pakken med produktet i posten for en god stund siden, men jeg har ikke vært helg fungerende den siste tiden. Nå har jeg fått smakt på produktet, og det falt i smak.

Kornmo bakte knekkebrød både ser og smaker rimelig likt som de gode hjemmelagde knekkebrødene som Anders innimellom skjemmer meg bort med. Så denne fabriatvaren smaker like godt som hjemmelaget. Det er bra! Jeg synes havre & solsikke var litt i søteste laget (søtet med honning), men det passer godt til søtere pålegg som brunost eller syltetøy (eller ja takk begge deler). Har en følelse av at urter & havsalt går bedre med sunnere alternativer.

torsdag 19. mai 2016

OwlCrate: Steampunk

Maiboksen av OwlCrate hadde temaet Steampunk. Jeg vet ikke helt hva det er med dette temaet som fenger meg, men jeg synes det er mye kult innen steampunk. Jeg ante likevel ikke hva jeg kunne få i denne månedens crate. Jeg ble veldig fornøyd der jeg satt på benken nede ved Jacob's (matbutikk med post i butikk) og ventet på bussen. Jeg klarte selvsagt ikke å vente til jeg kom hjem med å åpne spennende surprise-pakke. Og jeg fant fin ting etter fin ting, og smilte masse.


Månedens bok er Everland av Wendy Spinale. Bare å se på boka gjør meg glad, med gull og embossing overalt på smussonslaget. Nydelig! Og så høres boka supergøy ut. En slags dystopisk steampunk variant av Peter Pan hvor alle er barn og "the only way to grow up is to survive". Jeg gleder meg veldg til å lese denne boka! Med boka fulgte det med gulltatoveringer.

Jeg har jo nettopp begynt å abbonnere på en smykke-boks også, og derfor var det ekstra morsomt å finne så mange smykker i OwlCrate-boksen. Det var nesten litt som å få både OwlCrate og Fandom of the month club i en og samme pakke. Her var smykkene et kjempefint kjede med en stor nøkkel, en ring med bilde av en steampunk-engel fra en bokserie jeg ikke har lest, og en fin steampunk-øyestikker-nål. Kjedet måtte jeg prøve med en gang. Negleklistremerker med steampunkmotiv fikk jeg også. Usikker på om de kommer til å bli brukt, men samtidig så er det gøy med fine negler. Den siste tingen i månedens crate var kjedelig, nemlig et print fra Peter Pan, som jeg ikke engang syntes så særlig bra ut.

Storfornøyd med månedens OwlCrate; en av de beste så langt, og en stor oppsving fra forrige måneds skuffelse.
Smykkene og negleklistremerene.