torsdag 31. desember 2015

Julelektyre

I år koser jeg meg med å lese julebøker i julen. Selvsagt er noen av de gjenlesninger. Julen handler jo tross alt om tradisjoner. Jeg har kost meg hver eneste kveld i advent med Jostein Gaarder's Julemysteriet, lest høyt av Anders. Nå er det ikke så mange år siden sist jeg leste denne kalenderen, men det var koselig å bli lest til hver kveld. Han har også lest en av mine barndomsfavoritter Den vesle bygda som glømte at det var jul, av Alf Prøysen. Et koselig dykk i barndomsminner. Den var både morsom og søt, også nå som jeg er voksen. Mamma hadde egentlig funnet frem Prøysen sin bok for at søstra mi skulle lese den for dattera si, men det ble altså kjæresten min som leste den for meg i stede.
Gode minner!
Jeg har også fått lest en ny bok, og to veldig gamle julehistorier. Jeg begynte først på Charles Dickens A Christmas Carol: and Other Holiday Treasures. Dette er en samling med fem av Dickens juleklassikere, fra han startet sin tradisjon med å gi ut en julehistorie hvert år i 1843. Jeg leste A Christmas Carol og The Chimes, men jeg trengte en pause etter disse to historiene. Det tok rett og slett veldig lang tid å lese de, med en "kronglete" og gammeldags engelsk. I pausen leste jeg Let It Snow i løpet av to dager. Dette er et samlingsverk av tre av dagens mest populære YA (young adult) forfattere; John Green, Maureen Johnson og Lauren Myracle. En veldig lettlest bok, med godt varierte historier om ungdom som finner kjærligheten i jula, mens en snøstorm herjer vilt. Koselig ungdomsromantikk liker jeg godt.

Har du lest noen julebøker denne julen?

mandag 21. desember 2015

Star Wars med litt attåt

Den store dagen alle har gledet seg til! Uhm, med unntak av meg da. Ny Star Wars-film på kino ble til en helaften med gode venner. Før filmen dro vi ut og spiste nydelig tyrkisk mat på Noah's Ark på Grünerløkka. Jeg spiste tradisjonelle köfte med bulgurris, tzatsiki og hvitløkspitabrød. Nam! Etter middagen ble det Star Wars TP/quiz og en kopp kaffe. Mitt lag vant! Definitivt ikke takket være meg.

Star Wars: The Force Awakens var ikke så ille som jeg hadde fryktet, og jeg holdt meg faktisk våken gjennom hele filmen! Jeg er ikke noe glad i Star Wars eller generell "stjernekrig", og har sovnet på de tre foregående filmene på kino. Jeg liker sci-fi, men krig generelt er kjedelig, og når det er for mye action soner jeg lett ut og kan ende opp i soveland. Men denne filmen var altså helt ok. Med søt dame i hovedrollen og med kul ny robot så var det litt lettere å følge med. Jeg lo til og med flere ganger. Jeg blir vel å se også neste film på kino. Jeg må jo se de, slik at jeg har lov til å ikke være fan!
Tyrkisk köfte.
Star Wars TP.
Stormtrooper-Nina. Nei, jeg kjøpte ikke disse altfor dyre 3D-brillene!

søndag 20. desember 2015

OwlCrate: Get Inspired


Endelig får jeg også morsomme crates i posten hver måned! Jeg har funnet en finfin crate for meg, nemlig OwlCrate. Dette er en crate for lesere av Young Adult-sjangeren. I denne boksen får man en innbundet bok hver måned, pluss andre småting som ei jente (jeg bør vel strengt tatt kalle meg selv dame eller kvinne, men det høres så feil ut) kan like. Jeg fikk min første crate i postkassa mens jeg var på Lillehammer, så den lå og ventet da jeg kom hjem igjen. Det var kjempegøy å åpne den!

I min første crate fant jeg boken Da Vinci's Tiger av L. M. Elliot. Jeg har aldri hørt om denne boken før, men blurben minnet litt om Girl With a Pearl Earring som jeg liker godt. Jeg aner ikke om de kan sammenliknes da. Blir uansett spennende å lese, og diskutere med andre på GoodReads. Med boken fulgte det med magnet-poesi med viktige ord fra boka.

I tillegg til boken var det et lys i ta-med-eske, som luktet nesten som punchboller eller julekonfekt - en kombinasjon av kaffe og sjokolade. Nuffa godt! Det var også en blokk med to-do-lister og en bok hvor man kan holde oversikt over hvilke bøker man leser. Lister! Jeg liker lister! Og det siste som fulgte med var en søt kjøleskapsmagnet.

Jeg vet ikke helt om jeg kommer til å bruke alt dette så mye. Jeg har GoodReads til å holde oversikt over bøker jeg leser, og to-do-lister fører jeg i min 7.-sans. Likevel var det jo mye søtt i eska, og boka er jo det viktigste!

Gleder meg til neste OwlCrate!

Juleverksted #2

Å komme hjem fra flere dager med sosiale og "travle" dager på Lillehammer, forkjøla, for så å skulle rett hjem å være vert for juleverksted med masse folk, det var kanskje ikke tidenes lureste idé. Jeg som blir så fort sliten av å være sosial! Men, planer er planer, og det skulle jo bli gøy.

Det ble også gøy, jeg klager ikke. Men jeg var så sliten, så sliten! Både fysisk og psykisk. Jeg slet med å være i godt humør, og jeg måtte etterhvert ta en tidlig kveld. Eller iallefall trekke meg tilbake til soverommet med en god bok. Jeg håper ingen syntes jeg var rar eller uhøflig; jeg prøvde å gjøre dagen best mulig for alle.

Men jeg orket både pepperkakebaking og -pynting. Jeg orket også å spille litt brettspill. Og det ble grøt med mandel, gløgg og godteri, som seg hør og bør på et juleverksted. Det kom en god del folk fra Outland-gjengen, og i tillegg hadde jeg invitert Julia som også kom. Så det ble en fin dag alt i alt.

lørdag 19. desember 2015

Juleforberedelser

Dagene på Lillehammer ble vellykket. Spesielt tiden som ble tilbrakt med herligste "Sassa" (som hun kaller seg selv om dagen)!

Første dagen ble brukt til å pakke inn julegaver. Jeg har ikke tall på hvor mange pakker jeg har hjulpet mamma å pakke inn til jul; til og med noen av mine egne har jeg pakket inn. Jeg er veldig glad i å pakke inn julegaver, jeg får så god julestemning av det fine julepapiret og det blanke båndet. Og så er det gøy å tenke på hvor glad folk kommer til å bli for gavene de får.

Andre dagen så skulle min søster og svigerbror på kino og se Star Wars, så da var jeg og mamma barnevakter. Det ble mye kos, lek og moro med veslejenta, og musikk. Mamma har laget en barne-CD til henne, som gikk hele dagen og kvelden - og videre inni hodet mitt utover natta. "Bæ, bæ, lille lam", "Hode, skulder, kne og tå", "Jeg vil ha en blå ballong" og så videre. Opp igjen og opp igjen. Men det er bare koselig da, for søta danser og synger med som best hun kan, og får oss voksne til å smile og le. C skulle også sove over til neste dag (den store bakedagen), i senga mi sammen med meg. Det var vanskelig å få henne til å sove, men vi koste oss og slappet av med bok, nattasanger og med å se Frozen-sanger og PlayDough-videoer på YouTube. Til slutt sovnet hun i armkroken min, noe som var utrolig koselig!

Tredje dagen gikk til baking. Vi klarte å lage sju slag, til tross for at jeg knapt hjalp til. Jeg var snørrforkjøla og måtte ta pauser hele tiden for å nyse "tusen ganger" og snyte meg like mange ganger, føltes det som. I tillegg måtte jeg jo da vaske hendene etter hver pause. Og C ville hele tiden leke eller snakke eller kose med tante Nina, og det kunne jeg jo ikke si nei til! Så baksten ble hovedsaklig lagd av søstra mi, som er veldig flink og effektiv på kjøkkenet. Jeg fikk iallefall lagd sandnøtter og hjulpet til med å steke/koke smultringer.

Fredagen ble brukt til litt shopping, litt gaveinnpakking og ellers bare avslapping og skravling med mamma. Rimelig lei av å være forkjøla og begynte å bli sliten etter flere aktive og sosiale dager.
Julestemning på Lillehammer.
C som sover så søtt hos meg.

torsdag 17. desember 2015

TBT: "fine" hatter

Før var loppemarked-sesong en tid for rare hatter for meg og Anders. Vi fant hver vår tullete hatt, tok kjæreste-selfie, og gikk med disse hattene resten av dagen - samme hvor mye vi skulle ut på resten av dagen. Noen rare blikk fikk vi nok, men det var gøy og vi var gale sammen!

onsdag 16. desember 2015

Fables

Vertigo Comics har virkelig gjort det stort med serien Fables, og de etterhvert mange bi-seriene og ekstra-utgivelsene. Seriens skapere er Bill Willingham og Mark Buckingham, og gjennom serien(e) får veldig mange artister slippe til i denne fantasifulle tegneserieverden.

Hovedserien, "Fables", ble avsluttet tidligere i år etter 13 år. Totalt i denne serien ble det utgitt 150 blader, eller 22 volumes. Men det er ikke alt denne serien inneholder, for etterhvert som årene gikk poppet det frem nye bi-serier, samt to enkeltutgaver. Jack of Fables med ni volumes, Cinderella har to volumes og Fairest har seks volumes (inkludert den unummererte "Fairest in all the Land"). Totalt altså hele 41 volumes med Fables. Pluss én illustrerte romaner.

Hvorfor skriver jeg så mye om denne serien? Jo, da jeg startet å lese tegneserier våren 2013 var denne serien av de første jeg begynte på, etter anbefaling fra Anders. Det var på en måte Fables som dro meg inn i tegneserie/graphic novel-lesingen (Fables + The Walking Dead + Bone). Og nå, to og et halvt år senere er jeg faktisk ferdig med serien. Serien og alt det andre. (Nei, det er ikke helt riktig, jeg mangler Peter & Max - romanen, men den blir litt utenfor siden den ikke har samme format.) Jeg er iallefall ferdig med de 41 volumene som er den store eventyrverdenen Fables. Det høres kanskje ikke så mye ut å lese 41 tegneseriebøker, men disse har veldig mye skrift og har for min del vært meget trege å lese. Det er på en måte litt godt å endelig ha kommet seg gjennom alt.

Fables handler om en verden hvor alle verdens eventyrfigurer eksisterer samtidig, og flere har flyttet inn til vår verden fra sin verden Homelands på grunn av krig. De menneskeliknende fablene bor i en egen bydel - Fabletown - i New York, mens dyreskikkelser og andre skikkelser bor på "the Farm". Fablene kan ikke dø så lenge de er populære i menneskeverden. Og ut fra dette premisset utspinner det seg utrolig mange historier og tråder. Det finnes jo så utrolig mange eventyrfigurer å ta av!

Fables skal være eventyr og humor i god blanding, ispedd litt spenning. Og det er kult å se kjente og kjære eventyrfigurer bli lekt med på denne måten; de blir blandet sammen og får egne eller sammenflettede historieforløp. I utgangspunktet er dette en god serie, og anbefales for alle som er interessert i eventyr. Dessverre så lider serien under for-mange-røde-tråder som skal sammenflettes hele tiden, og for mange historier å holde rede på. Jeg slet iallefall innimellom med å vite hva jeg leste om, fordi jeg ikke husket hva som hadde skjedd tidligere i akkurat det historieforløpet, for det var kanskje et par volumes siden. Jeg er ikke så fan av veldig mye tekst per side i graphic novels - skal det være så mye tekst kan jeg jo like gjerne (heller!) lese en god bok, og i Fables er det vel mye tekst synes jeg. Hver bok er et lite prosjekt i seg selv. Og med 41 volumes totalt så blir det utrolig mange ord!

Fables fortsatte som nevnt i diverse bi-serier. Jack of Fables var et særdeles humoristisk innslag i universet, med alle verdeners og unvisers viktigste og mest sexy mann Jack. Jack har to interesser: sex og penger, og gjør alt for å få det han vil ha. Han kommer slik opp i mange morsomme situasjoner. Jack of Fables er en mer lettlest serie enn selve Fables, og den blå kua er absolutt fantastisk dorky.

Fairest var en serie som skulle hylle damene i Fables-verdenen. Og det startet greit. Men de to siste volumene eide ikke snev av sterke/viktige damer, og hovedpersonene var alle sammen menn. Noe gikk veldig galt her! Jeg er dame, så selvsagt irrriterer det meg. Fairest in all the Land, et enkeltstående volum, var derimot en av de beste i hele serien.

Cinderella 1 og 2 husker jeg egentlig ikke at jeg har lest, men jeg har visstnok gjort det. De kan derfor ikke ha gjort særlig inntrykk på meg, annet enn "en i mengden av Fables-bøker".

Selvsagt så ville ikke Vertigo gi seg helt med dette universet; det har jo tross alt solgt som bare det! Så nå finnes det et skjerm-spill, og de har begynt på enda en spin-off! Selvsagt. Så når jeg endelig egentlig er ferdig med å lese, så lager de en ny historie. Den nye historien heter Fables: The Wolf Among Us, og har en mye mer spenningsladet krim-noir stil. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg fant faktisk denne nyeste bi-serien mer interessant og spennende enn det meste av det andre som er utgitt i Fables universet. Så det blir spennende å lese videre, faktisk. 

Hvis du har lyst til å prøve deg på å lese tegneserier, som ikke er typisk "comics" med superhelter, så er Fables et godt sted å starte. Hvis du ikke blir avskrekket av mengden bøker som er gitt ut da...

Lesestund er gull i grunn

Tidligere i år skrev jeg litt om at Anders hade begynt å lese bok høyt for meg som nattahistorie. Liggende i senga, meg tett inntil han med hodet godt hvilende på brystkassa hans. Det ble etterhvert en rimelig sporadisk hendelse. Men i det siste har det tatt seg opp igjen. Spesielt nå i desember, siden vi leser Julemysteriet av Jostein Gaarder slik den skal leses - som en julekalender. Hver kveld leser Anders et kapittel i boka høyt for meg. Og hvorfor skal vi ikke kunne fortsette med det selv om vi befinner oss i hver vår by? Det finnes da Skype og Google Talk! Vi kommer til å være mye borte fra hverandre i starten av 2016, så det er greit å venne seg litt til denne formen for kontakt også. Så i kveld har vi testet dette for første gang; han har lest dagens kapittel for meg via Google Talk.

Bare se hvor koselig vi hadde det:

tirsdag 15. desember 2015

Førjulskos

Togkos med bok og godt drikke.
Jeg har en fin juletradisjon med mamma. Jeg tar meg noen dager før jul på Lillehammer for å hjelpe til med juleforberedelser. Det vil si bake kaker, shoppe julegaver, pakke inn julegaver og kjøpe juletre (nå har hun riktignok fått seg plast-tre). Dette har jeg gjort i mange år nå. Jeg synes det er veldig koselig med slike juleforberedelser; det gir meg julestemning. Og så må jeg jo passe på at det blir jul hjemme! Dessuten så er det alltid koselig å komme hjem en tur, for skravling og kos. Siden min søster flyttet hjem igjen fra Mallorca har også hun vært med på kakebaking, og nå er også verdens søteste og herligste niese med.

Jeg er nå på vei hjem til Lillehammer. Riktignok en dag senere enn planlagt, men bedre sent enn aldri håper jeg. Har hørt rykter om at jeg og mamma skal være barnevakt for tidligere nevnte verdens søteste og herligste niese i morgen, og på torsdag skal tre generasjoner med Myhren-jenter leke bakemestere. I dag antar jeg at det blir rimelig rolig, kanskje med litt julegaveshopping hvis mamma er i form til det, samt julegaveinnpakking. Også må jeg kose dyrene massemasse!

Håper på en fin førjulsuke, og at jeg ikke smitter familien med forkjølelsen min! 

lørdag 12. desember 2015

Juleverksted #1

I dag har vi hatt juleverksted for jentene i klassen min. Riktignok var det ikke så mange som kunne komme; så nær jul er det mye som skjer, noen er fremdeles opptatt med eksamen (ba ei i en annen klasse også, vi er jo ferdige!), og andre har reist hjem til jul allerede. Men noen kom, og vi koste oss i alle fall!

Med kjøkkenbordet fullt av stæsj til kortlaging, smykkelaging, tegning/maling, perling og så videre var det bare å slippe kreativiteten løs. Det ble mest perling på plate, og kortlaging, men Julia prøvde sg på litt tegning og Oda lagde halskjeder. Etterhvert ble det også litt spilling, som seg hør og bør når vi har besøk. Vi spilte Cards Against Humanity, Bohnanza og Ticket to Ride. Og hele tiden koste vi oss med julemusikk (og annen musikk), julebrus, klementiner, pepperkaker, sjokolade, gløgg og julegrøt med mandel. Koselig å sitte slik å pusle med kreative småhobbyer og skravle med venninner før alle reiser hvert til sitt til jul!

Neste juleverksted blir neste lørdag, med en litt annen gjeng. Da står pepperkakebaking på planen!
Til/Fra-kort.
Masse farger! Juletrepynt i perler.
Det blir awesome med enda flere glorete farger på treet!

"Bønnespillet" Bohnanza.
Cards Against Humanity og gløgg.

tirsdag 1. desember 2015

Tid for julekalender(e)

Endelig første desember og tid for julekalender(e). I år er det litt færre enn det har vært tidligere år; av økonomiske grunner har jeg og Anders droppet å gi hverandre fancy pakkekalendere. Flaxkalendere har vi også latt være å kjøpe inn i år. Om vi velger å se en TV-kalender eller ikke er jeg litt usikker på enda, det blir jo egentlig ikke jul uten The Julekalender.

Men det blir nok kalendere likevel. Jeg har fått pakkekalender av en kompis, som vanlig. Og jeg var så heldig å få Lego Star Wars-kalenderen fra de fine jentene i klassen som bursdagsgave. I tillegg måtte vi kjøpe inn Lego City og Lego Friends. Ja, også skal vi ha høytlesning av Julemysteriet av Jostein Gaarder.

Har du noen julekalender(e)?

Julemysteriet av Jostein Gaarder.
Alle årets Lego-kalendere.
Pakkekalender med asiatisk tema, fra John.

KOG-eksamen neste

KOG (Kunnskapsorganisering og gjennfinning) =
XML, SQL, NORMARC, ISBD, ISBN, FRBR, ER-analyse, ER-diagram, relasjonsmodell, normalisering, entitetstyper, relasjoner, attributter, 1NF, 2NF, 3NF, og så videre og så videre.

Høres dette spennende ut? Ja, da burde du prøve deg som bibliotekar-student!

Jeg leser til eksamen for tiden, og har fått god hjelp fra Pixie. 

lørdag 28. november 2015

Black Friday

Jeg har egentlig mye imot Black Friday salg i Norge. Ikke fordi jeg har imot at vi tar til oss alle mulige tradisjoner fra USA, men fordi det ikke blir gjort på riktig måte. Black Friday skal være helt fantastiske tilbud, i begrenset mengde, kun én dag! Her drar de salget ut over fort vekk en hel uke, og har bare de samme gamle dårlige salgene (feks. 15% på endel varer). Idiotisk. Skal man kjøre Black Friday må man gjøre det ordentlig!

Men når jeg uansett måtte en tur ned til byen på denne svarte fredagen, så måtte jeg jo se om Outland hadde noen gode tilbud. De hadde reklamert på FaceBook om tilbud på lesestoff med ordet "Black" i seg, noe som var et veldig smalt og dårlig tilbud. Kanskje de hadde mer likevel om man først stakk nesa inn i butikken? Det hadde de. Riktignok ikke mye, eller sånn superduper tilbud man kunne håpet på, men tilbud som var gode nok til at vi lot oss friste.

Dette er hva vi kjøpte (pluss noen julegaver som ikke blir vist frem her, selvsagt):

Nydelige utgaver av klassikere fra Canterbury Classics. 25% off.

Harbour, veldig godt og lite spill fra TMG. 25% off.
Det ble brukt litt penger på Outland, men julegaver må kjøpes og bøkene har jeg siklet på lenge. Noe må man vel kunne unne seg, når en har fått låne masse penger?

torsdag 19. november 2015

Trippelstress

I dag stresser jeg. Altfor mye. Jeg tror blodtrykket mitt har vært veldig høyt store deler av dagen.

Jeg kom meg endelig til legen i dag. Sånn cirka tre måneder eller noe for sent. Med hjertet i halsen, og angsten på fullt nivå (legeskrekk). Legen var streng og oppgitt. Hun kunne ikke hjelpe meg med sykemelding for tiden som har vært, siden hun hverken kjenner meg eller situasjonen min. Jeg har tross alt aldri møtt henne før. Men hun var også oppgitt over at jeg ikke får, eller har fått, den hjelpen jeg trenger. Som hun sa så er det ikke noe vits i å bare gå sykmeldt uten å få noe hjelp for å komme seg tilbake. Hun lurte på hvorfor jeg ikke var i noe behandling hos psykolog, men det er jo ingen osykologtjenester som vil hjelpe meg. Jeg fikk iallefall sykemelding for tiden fremover, samt en legeattest til skolen om at jeg er (p)syk. Hun ville følge opp saken og prøve å hjelpe meg, både med å rydde opp i tiden som har gått og fremover. Så jeg må tilbake for en ny legetime etter eksamensstresset er ferdig.

Da jeg leverte legeattesten på skolen fikk jeg beskjed om at jeg måtte ha mini-praksis allerede imorgen, da det var siste mulighet. Jeg skulle visstnok ha fått beskjed om dette tidligere, noe jeg ikke har. Que: stressmoment nummer to. Mini-praksis er tre timer praksis i et av HiOA sine biblioteker. Jeg føler meg ikke godt nok forberedt til en slik praksis. Ikke nok med at jeg må ha mini-praksis imorgen, men jeg må ha det helt ute på Kjeller (Lillestrøm). Jeg har absolutt ikke noe imot å ha praksis der ute, men det er bare såvidt man kanskje rekker tilbake til skolen til neste time. Normalt sett ville ikke det vært noe problem, men når neste time innebærer obligatorisk fremføring av et arbeidskrav (også siste mulighet) blir det veldig stressende. Jeg må ha muntlig fremføring av en oppgave imorgen. Jeg hater sånn. Fremføring, foran folk. Æsj. Men gudskjelov er det ikke snakk om noen stor gruppe. Jeg bare er så langt fra trygg på stoffet jeg skal legge frem. Jeg kan ikke dette godt nok, rett og slett. Imorgen skal jeg med andre ord ha to utrolig skumle, angstfremkallende obligatoriske skoleting på en og samme dag, med stress for å rekke begge to. Stress, stress, stress!

Jeg er for tiden i kontakt med NAV for å søke om AAP, da jeg har vært sykmeldt fra jobben min (30%-stilling) siden begynnelsen av mai. De er gudskjelov snille så langt, og har ikke noe imot at Anders snakker for meg på telefonen (telefonskrekk). Men til uka så må jeg på møte hos dem! Det har jeg hørt at er veldig skummelt. Og jeg aner ikke hvordan jeg skal oppføre meg i et sånt møte for å få den hjelpen jeg trenger.

Trenger jeg å nevne at eksamen som lusker rett rundt hjørnet stresser livskiten ut av meg også? Jeg har altfor mye fravær og har lest og jobbet altfor lite med pensum. Hjelp! Men eksamen er lenge til enda. Først må jeg jo overleve morgendagen...

2. semester

Jeg begynner å bli klar for andre semester allerede nå. Det er igjen tre uker av dette semesteret, men jeg kan ikke vente til neste semester. Jeg tror det blir et mye morsommere halvår enn det som har vært nå. Fordi vi skal jobbe mye med, og lese mye, barnelitteratur! Anne Cath. Vestly, Alf Prøysen, Ingvar Ambjørnsen, R. L. Stine og mye annet. Både hele bøker, utdrag og korttekster. Det blir gøy!

Lesehaugen for neste semester.
Jeg har fått kjøpt inn nesten alt (mangler muligens en bok) pensum til neste semester. Brukt, for en billig penge. Tre bøker og fem kompendium, veldig pene - kun den ene er det brukt markeringspenn i, for kun 1100 kroner. Det er ikke verst. Og så har jeg kjøpt en av barnebøkene tidligere i høst på loppemarked til en slikk og ingenting.

I dag fikk jeg dessuten endelig praksisplass. De tre stedene jeg hadde satt opp på ønskeliste var dessverre ikke ledige, så jeg ble spurt forrige uke om jeg hadde noen andre ønsker. Og der fikk jeg gudskjelov plass. Praksisperioden er de fem første ukene av 2016, og denne perioden skal jeg bo på Lillehammer hos mamma og pappa. Det blir rart å være så lenge hjemme på besøk, og borte fra Oslo, samboeren og pusene mine, men det går sikkert fint.

Nå gjenstår det bare en mini-praksis, en skoleeksamen og en hjemmeeksamen før jeg kan ta juleferie og glede meg til ny start neste år.

søndag 15. november 2015

Fine ting på en søndag

  •     Sove lenge i verdens beste seng.
  •     The Big Bang Theory.
  •     Nybakt rundstykke med hjemmelaget plommesyltetøy til frokost.
  •     God kaffe.
  •     Smågodt.
  •     Venninnebesøk.
  •     Klem.
  •     God langtidskokt søndagsmiddag som smakte
    som hjemme (mammas oppskrift).
  •     God film:
  •      The Hunger Games: Catching Fire.
  •     Pledd.
  •     Armkrok.
  •     Massasje og hodekos.
  •     Mer smågodt!
  •     Brettspilling med Anders :
  •     Ticket to Ride: Nordic Countries.
  •     Metro.
  •     Kingdom Builder.
  •     JEG VANT ALLE TRE SPILLENE!
  •     God te.
  •     Lese litt på senga før sovetid.

"Gjemmeskole"

Jeg har slitt veldig med oppmøte på skolen i høst. Dette er ikke akkurat uvanlig for meg, men typisk meg er jo tross alt å droppe ut av skolen ganske fort grunnet mistrivsel og at jeg ikke får noe sosialt nettverk som binder meg til skolen. I år har jeg en utrolig fin og god vennegjeng på skolen; nærmere ti utrolig koselige jenter har jeg blitt kjent med og prøver så godt jeg kan å dele hverdagen med. Og jeg trives i tillegg veldig godt med fagene, eller studiet, jeg har valgt. Jeg føler jeg har funnet ut hvor jeg skal være.

På sofaen under et døgningsforsøk der jeg så
forelesning på TV-en.
Likevel sliter jeg altså mye med oppmøte. Dette er mye grunnet uroligheter hjemme, med økonomiske problemer og annet tull. Det er vanskelig å fungere i hverdagen når hodet er periodevis kun et svart hull og andre ganger en gigantisk storm av tanker. For hver dag jeg ikke klarer å gjøre "lekser" (forberede meg til forelesning) blir det vanskeligere å møte opp på skolen. For hver dag jeg ikke møter opp på skolen blir det veldig mye vanskeligere å møte opp. Jeg føler meg utafor, jeg føler at folk dømmer meg for fraværet mitt og jeg føler jeg ikke fortjener skoleplassen siden jeg gjør så lite. Jeg føler sterk angst for å møte opp etter fravær. Alt dette øker depresjonsfølelsene; jeg synker dypere ned i det svarte hullet - og samtidig dypere ned i den trygge, gode og varme senga mi.

Forelesning på senga en søndagsettermiddag.
Det nærmer seg eksamen nå. Det er skummelt. I fjor, da jeg forsøkte å studere spesialpedagogikk, droppet jeg ut lenge før eksamensstresset kunne ta meg. I fjor tok arbeidskravstresset meg. I år har jeg levert begge arbeidskravene, og så langt fått bestått på det ene (det andre blir forhåpentligvis godkjent til uken). Jeg har kommet mye lenger enn i fjor, og ønsker virkelig å komme lenger.

Siden både angsten og depresjonen (eller reguleringsproblemene/svart-hvitt-tankegangen) - og dermed fraværet mitt - er grunnet i Asperger-diagnosen min, har jeg nå fått tilgang til opptak av alle forelesningene vi har hatt i høst. Jeg har mye å ta igjen, men forhåpentligvis får jeg iallefall tatt igjen litt av det, og får et godt nok grunnlag til eksamen. Jeg vet det er mulig å få tilrettelegging når man har behov for det, men jeg aner ikke hvordan hjelp man kan få, eller hva jeg eventuelt kunne hatt nytte av i tillegg til dette jeg nå har fått.

Og hva er vel bedre enn å ligge i verdens beste seng, drikke god kaffe, spise smågodt og se på forelesning om folkebibliotek på en søndagsettermiddag? Bedre enn å hutre seg ut i høstkulden for å komme seg på skolen iallefall, selv om jeg helst skulle klart det istede!

lørdag 14. november 2015

Munchkinkveld med Munchkinmannen

I går hadde vi satt av hele dagen og kvelden til spilling. Med ett tema, en spillfranchise og en mann som er helt gal etter disse spillene. Grunnen til denne spesielle dagen var enkel: det er kun oss tre av Outland-gjengen som liker å spille Munchkin, så da måtte vi få til en lekedate.Vi fikk besøk av Munchkinmannen halv fem, siden han sov litt vel lenge og måtte bytte dekk på bilen før han kunne komme. Med seg hadde han en bag full av spill, spilleffekter (terninger mm.) og morosaker (bokmerker mm.). Det ble en liten show-and-tell-stund med litt innebygd sikling, før vi begynte å spille.

Vi prøvde flere forskjellige Munchkin-spill (the good old kind) med varierte expansions iblandet, vi spilte en omgang Munchkin Quest med expansion og to runder med Loot Letter (Munchkin-versjonen av Love Letter). Det ble vel iallefall åtte timer med variert Munchkin-spilling. (Vi avsluttet riktignok spilldagen vår med noe som slettes ikke var Munchkin-relatert, men klokka var forlengst passert midnatt så vi lot det gå.)

Det ble en artig dag. Det var gøy å få prøvd Munchkin Quest igjen, og endelig få fullført det for første gang! Og jeg vant både Munchkin Quest og de to omgangene med Loot Letter.

torsdag 5. november 2015

Party, party!

Dette blir en veldig kjapp oppdatering med fokus på fest og moro!

Forrige helg feiret jeg bursdagen min med hele 13 finfine venner! Kan ikke huske å ha hatt så mange venner noen gang, annet enn på barneskolen da hele klassen var regnet som venner. Så herlig å kunne invitere så mange koselige, snille, søte mennesker, og så kommer de på besøk også, bare for å feire bursdagen min. Følte meg veldig heldig denne dagen! Og ikke nok med at de herlige menneskene kom på besøk, men de hadde med supre gaver! Fikk brettspill, Lego, parfyme, klær, sjokolade og filmer på blu-ray. What more could a girl want? Svaret er vel brettspilling og kake, som det også var mer enn nok av på dagen. Herlig herlig!
The making of Blue velvet brownie Oreo cheese cake.
31 år ung!

Spilte mange gode spill. Nederst i høyre var en gave.

Oktober ble avsluttet med en kjempefin Halloween-fest hos Stine. Jeg hadde gruet meg litt til utkledningsdelen, og trodde aldri at jeg kom til å få det til, men endte opp med å bli meget fornøyd med min utgave av Sally fra The Nightmare Before Christmas. Også her var det kaker og brettspilling, men i tillegg var det spooky pynt, utkledning og alkoholinntak. Og nye folk; noen jeg har møtt en gang før og andre jeg aldri har møtt før. Koselig med nye folk, enda koseligere med fine venner fra klassen!
Anders måtte hjelpe meg å sy for at vi skulle rekke å bli ferdige.
Tester parykken. Alt kler den smukke!

Sally fra The Nightmare Before Christmas.

Freaky edit.

Etter begge disse to lørdagene lå jeg og sov absolutt hele dagen derpå, samt til langt utpå dagen på mandagen. Jeg blir tydeligvis rimelig utslitt og utslått av å være så sosial.

onsdag 21. oktober 2015

Ravneringene: Evna

For litt siden fikk jeg denne fine boken i posten med bakgrunn at jeg er "bokblogger". Nå er det riktignok ikke bare bøker jeg blogger om, men innimellom må man bare dele godbitene man finner med "hele verden". Ravneringene er en slik juvel av en serie; denne trilogien er av de aller beste bøkene jeg har lest faktisk! Jeg anbefaler alle på det varmeste å lese bøkene til Siri Pettersen. Bok tre er nå ute i butikkene - serien er nå (dessverre) ferdig - så det er bare å løpe og kjøpe hele trilogien!

Evna (Ravneringene 3) av Siri Pettersen:

Dette er en slik bok man ikke kan legge fra seg. Jobb, skole, viktige gjøremål, fritid, alt må vike for å følge Hirka sin kamp. Når siste side er lest er det bare å begynne å mase på forfatteren sin neste bok på sosiale medier!
Siri Pettersen har skapt flere fantasifulle verdener i denne serien. Alt virker så jordnært og ekte, selv når fantasyelementene kommer til syne. Selv om verdenen til tider er anderledes enn vår, er det ikke vanskelig å leve seg inn i historien. Haler, ravnenebb og evna føles naturlig - verden er bare sånn.
Ofte er det jo slik med serier at de blir dårligere etterhvert, og at siste bok er en skikkelig nedtur og alt bare blir feil. Dette er ikke tilfellet med Evna! Her holdes spenningen, fantasien og følelsene på topp helt til siste side. Jeg føler ikke at forfatteren tok noen "enkle" utveier og klarte å runde av alle historieforløpene på en god måte.
Også må jeg nevne språket! Jeg er veldig glad i et godt språk, og selv om jeg godt kan like bøker til tross for et særdeles ræva språk (Twilight) så er språket veldig viktig. Språket i Ravneringene flyter utrolig godt, det er voksent og velskrevet. Både en herlig historie og et godt språk, det kan vel ikke bli bedre enn det?

Jeg venter i spenning på filmatisering av denne serien, mens Anders har veldig, veldig lyst på et rollespill basert i disse verdenene.

søndag 18. oktober 2015

Ramaskrik 2015

Ramaskrik er over for denne gang, dessverre, men jeg håper det ikke er siste gang vi tar turen hit til Oppdal i oktober for å se film. Det har vært fire fine dager, med mye god film. Ramaskrik viser godt hvor utrolig variert skrekkfilmsjangeren er; fra rolige kjærlighetsfilmer med en overnaturlig tone, til psykadelisk slasher, til gufne spøkelseshistorier og mye mer! 

For min del blir det mer latter enn gisp og *gjemme seg bak puta*-øyeblikk. Jeg blir ikke lett skremt av film. Jeg synes det er gøy å se hva psyke hjerner kan komme opp med når det kun gjøres for underholdning (det er skremmende å vite at det finnes folk som faktisk kan finne på å utøve disse psyke tingene på mennesker og dyr, men det er en helt annen sak!). Film er underholdning; i skrekkfilmverdenen er grusom torturering "morsomt". 

Ramaskrik bød på mye storfint besøk i år, fra hele verden faktisk. Regissører, produsenter, skuespillere og mer var flydd inn fra blandt annet Los Angeles, Australia og England. Ikke at det er snakk om noen store kjendiser eller kjente navn, men moro er det likevel! De to norske filmene, Grendel og Villmark 2, hadde selvsagt også introduksjoner og Q&A av både regissører og skuespillere. 

Utekino (Villmark 2) fikk de til og. Det var veldig god stemning ute i svarteste skogen uten noe som helst lys eller lyd fra omverdenen. Masse folk tok på seg tykke klær og pakka seg inn i varme pledd for å tåle kulden i en og en halv time. Jeg tror det gikk fint for de fleste. Jeg hadde på meg nok klær, ble litt småkjølig på tær og i rumpa (god lufting fra under stolen, der hadde jeg jo ikke pledd), men det var en veldig frisk og god opplevelse etter veldig mange timer inne i en vel varm kinosal. Jeg gikk rett og kjøpte meg en saftis da jeg kom inn igjen, så jeg kan ikke ha fryst særlig. 

Som nevnt i forrige blogginnlegg viser Ramaskrik også gode kortfilmer før mange av filmene sine. Mange veldig gode, både norske og utenlandske. Alle bør forresten sjekke ut 2013-favoritten Space Stallions

Jeg vet at veldig mange liker å være sosiale på slike festivaler, men jeg er rimelig asosial av meg - iallefall når det er folk jeg ikke kjenner. De andre deltakerne tok seg stadig vekk noen øl sammen, eller lot skravla gå i pausene. Fast festivalinnslag er også quiz, siden det er en god sosial aktivitet, men vi droppet dette også. Vi prøvde oss sist vi var her, men klarte nesten ingenting. Vi prioriterer å se flest mulig filmer på filmfestival vi! Snakke, drikke øl eller quizze kan vi gjøre ellers.

Jeg var ivrig på twitter under festivalen, med korte filmanmeldelser etter hver film. Så her kommer et kjapt referat av filmene vi så, og hva jeg mener om de forskjellige. Jeg har vært vel snill med en del av terningkastene (i klammer), men det får så være. De tre beste filmene på festivalen er fremhevet med filmposter på siden.

Berkshire County: standhaftig og rimelig smart kvinnelig protagonist, god spenning, men noen løse tråder. [4]

Shrew's Nest: utrolig bra, creepy, skrekkelig, vond, hjerteskjærende og velspilt spansk thriller! Anbefales! [6]

Turbo Kid: psykolinen dystopia i glorete 80-tallsstil med søteste jenta, og ufattelig mye blodsprut og kroppsdeler! Herlig! [5]

Shut in: Spennende thriller med mange uventa twists. Absolutt god, men vet ikke om den skiller seg nok ut? [5]

Lost After Dark: kjedelig, platt, uinspirert. Sjelden man sitter og håper at karakterene skal dø så filmen blir ferdig! [1]

Spring: interessant historie, godt fortalt og laget. Kanskje i overkant lang, men ikke kjedelig. Rolig  romantisk pust. [5]


Cooties: underholdene tullefilm, men ikke det helt store. Endel latter ble det jo. Med norsk morsom forfilm! [3]

Inner Demon: likte tanken og stemningen - så godt utgangspunkt - men litt for mange småfeil og savner forklaringer! [3] 

Some Kind of Hate: god psykologisk overnaturlig spenningsfilm. Ikke de beste skuespillerne. [4]

Crimson Peak: nok et mesterverk av Guillermo del Toro! Visuelt fantastisk og en veldig god historie. [6]

German Angst: Jeg har lyst til å forstå denne, hvis det var noe å forstå da... Festivalens særeste, håper jeg! [2]

Martyrs: ikke sett originalen, men synes denne var interessant og greit gjennomført. Originalen er sikkert mye bedre! [4]
 
Deathgasm: morsom metal-slasher fra New Zealand. Men syntes de skulle spilt Rick Astley LP-en! [4]

Grendel: Liker mockumentary-stilen, stemningen er grei, skuespillet er ok, filmen for rolig, monsteret var skikkelig kjipt. [2]

Villmark 2: Klarte lett å leve opp til forventningene mine,med Villmark som en av mine fav. grøssere. Veldig bra og creepy! [5]

The Hallow: Akkurat så grøssete som en skikkelig god grøsser skal være! Nydelige ekle vesener i skogen! Nervepirrende! [6]

Children of the Night: Søt liten vampyrfilm fra Argentina. Godt skuespill, interessant historie, litt vel rar slutt. [4]

Goodnight Mommy: Østerrisk psykologisk thriller som er så grusomt vond - psykisk og fysisk - at den setter spor i sjela. [5]

Tales of Halloween: Underholdene og god Halloween-stemning i ti kortfilmer. [4]

Vi gikk kun glipp av tre spillefilmer og en dokumentar. En av filmene fordi jeg hadde gjort feil i programmet vårt, en film og dokumentaren fordi vi trengte å sove litt. Men vi klarte altså 19 filmer på fire dager, det er ikke så verst vel. Nå er vi begge supertrøtte, og vil bare hjem og finne senga og sove et døgn eller to. Men nei, vi skal sitte på hotellet til ett i natt, og så prøve å sove sittende på nattoget ned til Oslo, og så skal jeg rett på skole og Anders må på NAV for å søke på jobber. No time for rest.

Nå er det bare å glede seg til Ramaskrik 2016!

torsdag 15. oktober 2015

Klar for Ramaskrik 2015

Når jeg skriver dette forlater toget akkurat Lillehammer stasjon - og jeg har ikke gått av toget. Det er sært å bare kjøre forbi Lillehammer, det er jo der jeg skal av for å besøke familie. Men ikke denne gang! Nå er jeg på vei til Oppdal for å kose meg med skrekkfilmer i fire dager. Jeg skal på skrekkfilmfestivalen Ramaskrik for andre gang.

Ramaskrik er en kjempesøt og liten filmfestival som arrangeres av kule ildsjeler i det gudsforlatte lille stedet Oppdal i Sør-Trøndelag. På fjellet med riktig stemning for skrekkfilm. Festivalen varer i fire dager, med filmvisning fra formiddag til etter midnatt, i to saler. De viser både mainstream skrekk, og smalere filmer fra rundt om i verden (New Zealand har blandt annet gode skrekkfilmer). Og de kjører mange førpremierer, både med og uten spesielle gjester (regissører eller andre medvirkende), kule kortfilmer før mange av filmene, work in progress og mye annet morsomt. Anbefales til alle skrekkfilmentusiaster!

Plakat for Ramaskrik 2013, tegnet av Mads Eriksen.

I år har vi plottet inn hele 22 filmer på disse fire dagene, og håper å orke alle. Med nok kaffe og energidrikker kan det være mulig. Den ene av visningene, Villmark 2, vil foregå ute i skogen med lerretet som filmen vises på som eneste lyskylde. Vi snakker fremdeles om på fjellet, i skogen, i midten av oktober. Det blir en kald, men forhåpentligvis veldig god opplevelse! Jeg gleder meg også veldig til å se WIP med Magnus Aspli, som skal vise arbeidet sitt med en animasjon-insekt-noir film. Et spennende prosjekt av en manusforfatter jeg liker (etter å ha lest en tegneserie han har skrevet).

Desperate Darlings, insect-noir av Magnus Aspli.

Ellers gleder jeg meg også veldig til et opphold på fine Skifer Hotell, med fantastisk god frokostbuffet. Sist vi var på denne festivalen spiste vi oss så mette hver frokost at vi knapt ble sultne eller orket godis gjennom hele dagen.

Håper på en super langhelg, med mange gode filmer og opplevelser!