søndag 29. mai 2016

William Shakespeare: Macbeth

Årets andre Shakespeare bok ble lagt til på en slags "pensum-liste", eller rettere sagt en oppgave for meg som ikke har levert arbeidskrav i vår. Jeg har jo allerede lest Hamlet, og slet med å forstå den. Gikk ikke akkurat inn i Macbeth med glede og stor iver. Men må man, så må man...

Macbeth handler om en sterk og modig krigshelt som møter tre hekser som kommer med en spådom om livet og fremtiden hans. Macbeth blir forestilt en fremtid som thane av Cawdor og også konge. Da han får tittelen som thane av Cawdor, går det opp for både han og hans kone at han kan bli konge også. Lady Macbeth overtaler han til å myrde kongen, som tilfeldigvis avlegger dem et besøk.

For å være ærlig så fikk jeg ikke så altfor mye med meg ved gjennomlesing av denne heller. Jeg hadde sett en filmatisering på forhånd, og det hjalp jo på litt. Når det er sagt så var Macbeth langt mer interessant og spennende enn Hamlet, og jeg følte det gikk fort å lese den (riktignok var den bare rett over 100 sider lang). Jeg føler jeg fikk mer ut av Mabeth enn Hamlet, men det er og blir vanskelig å lese slike klassikere. Jeg håper jeg en dag blir smart nok til å lese slike tekster med en større forståelse.

Oppsummert: Bedre enn Hamlet fordi: hekser! Fremdeles vanskelig språk.

lørdag 28. mai 2016

Kick-off

Vi hadde Kick-off for vår eminente spillklubb i går. 

Evolution
Av 26 inviterte var det bare en liten gruppe på seks som faktisk kom. Det var kanskje like greit, for aldri i verden om det hadde vært plass til 26 gjester hos oss! Vi har plass til en god del folk, men ikke så mange. For en gangs skyld - tror det er første gang i historien - var jentene i flertall. Girlpower and all that! De som kom var folk jeg ikke har truffet på lenge: jenter fra klassen som jeg ikke har turt å treffe pga. skolesituasjonen min, og en som har vært holdt litt utenfor pga. tull i gruppa. Det var veldig koselig å treffe disse folkene igjen, kanskje spesielt han som har blitt holdt utenfor. Vi har jo ikke hatt noe problemer med han, så vi vil jo gjerne ha han med. Men når andre nekter å være med om han er med, så blir det vanskelig. I går fikk han være med, og det er jeg veldig glad for.

Epic Spell Wars of the
Battle Wizards:
Duel at Mt. Skullzfyre
Stemningen var super denne kvelden. Alle var i godt humør, tulla og lo og hadde det gøy. Humoren var sykt dårlig, men sånn som vi lo av alt mulig. Herlig! Sånn skal det være. Fine folk og trillende latter. Kunne ikke ønsket meg mer!

Vi spilte selvsagt. Bare spill som gikk for hele gruppa. Småspill som får med alle sammen. Vi spilte Love Letter Batman edition, Epic Spell Wars of the Battle Wizards: Duel at Mt. Skullzfyre, 7 Wonders, Martian Dice, Scoville og Evolution. Jentene vant nesten alle spill også. Spesielt fint var det at Stine vant 7 Wonders, når hun kun hadde spilt det en gang før.

Det ble som lovet også pizza til middag og is utover kvelden. For de som ble værende lenge ble det vel både to og tre is. Må jo ha sukkerpåfyll når man sitter og spiller til tre om natta...

Det ble altså en vellyket første spillkveld i Skogholtvn. spillklubb. Neste spillkveld er til torsdagen.

fredag 27. mai 2016

Skogholtvn. spillklubb

Jeg og Anders spiller veldig mye brettspill for tiden. Både bare oss to, men også med venner på besøk. Nå er det riktignok bare noen utvalgte "godkjente" (les: rolige, som ikke stresser meg) personer som hittil har fått kommet hit. Men det føles kjipt å ikke invitere alle. Så det gjør jeg nå.

Jeg har opprettet min egen gruppe, eller klubb, på Facebook, hvor jeg inviterer til events. Tenker å prøve å ha en fast dag i uken, pluss andre morsomme happenings for eksempel i helger. En skikkelig klubb må jo ha ukentlige sammenkomster! Det er sjelden vanskelig å få i alle fall noen av folkene vi kjenner til å sette av en kveld til spilling. Og inviterer vi folk kommer det som regel flere.

Vi har kjøpt utrolig mange nye spill i det siste, så vi må ha spillkvelder for å få prøvd disse. Samlingen vår består nå av langt over 200 spill, med mange ekspansjoner (totalt 313). Flere av disse er fremdeles innpakket i plast. De trenger litt kjærleik, må vite! Og gjerne fra litt flere enn bare meg og Anders.

I dag skal vi ha vår første spillkveld her i Skogholtvn. spillklubb, og alle er invitert! Alle er 28 stk per i dag (inkludert meg). Det har vi definitivt ikke plass til! De inviterte er en samling av folk fra Outland, fra klassa mi og fra studentforeningen Alexandria. Jeg håper at alle kommer overens, i alle fall den tiden de er her. Jeg vet at det er noen uroligheter mellom noen, men jeg synes det er kjipt å stenge enkelte ute fordi en eller flere andre har et eller annet uoppgjort med vedkommende.

På kveldens kick-off blir det som vanlig hjemmelaget pizza, og vi har kjøpt inn masse småis. 

Videre vil vi prøve å ha en fast ukedag for spilling her hos oss. Antar det ikke kommer så mange på en slik fast dag, men likevel...en klubb trenger en fast møtedag! Jeg håper å få i stand spesifikke kvelder hvor vi tester ut et nytt spill, og kanskje jeg lager noen temakvelder. Det høres i alle fall morsomt ut.

Mer brettspilling til folket!

torsdag 26. mai 2016

Oppdatering skolegang

Noen lurer kanskje på hvordan det går med meg og min skolegang? Det har jo vært rimelig mye frem og tilbake, og jeg kan ikke akkurat sies å være en aktiv student. Det er ikke lenge siden jeg ga helt opp og postulerte at jeg ikke lenger hadde noen mulighet til å fortsette som student; at jeg var helt ferdig. Dette både stemmer og stemmer ikke.

Jeg har fucket til også denne skolegangen. Kanskje er det for vanskelig å rette opp. Men jeg har jo så lyst til å klare det!

Mitt andre semester har sett slik ut: for psyk til å klare fem ukers praksis i januar, for så å klare meg veldig godt (lå et godt stykke foran skjema/pensum/klassen) nesten helt til påsken, og så dukke totalt under og ikke klare å kravle opp igjen. Jeg har vært nedi en ekkel grop full av hat og sinne og generell nedstemthet, og også full av ignorering. Jeg har holdt meg langt unna skolen, både fysisk og psykisk. Jeg har i noen gode - eller desperate - øyeblikk klart å sett opptak av en forelesning eller lest skjønnlitteratur som står på pensum. Men jeg ligger veldig langt bak. Spesielt med å lese fagtekster.

Men jeg har fremdeles en liten sjanse til å ta igjen det forsømte. 

Jeg har en avtale med biblioteket på Høgskolen i Lillehammer om praksis-plass de første fem ukene i sommerferien. Dette ble planlagt allerede i midten av januar, så dette er "bankers". (Sånn bortsett fra det å faktisk få meg dit da...)

Så var det resten da...

Jeg har fått legeerklæring både for at jeg har vært fraværende tidligere i år fra arbeidskrav (skriveoppgave + bokutstilling). Denne legeerklæringen gjør at jeg ikke automatisk stryker til eksamen nå i starten av juni. Jeg får en ny sjanse til å levere oppgaver, som er spesialskrevet for meg. Jeg har fått den ene oppgaven og begynt på den. Første oppgave skal leveres innen 17. juni. Det bør gå fint. Bokutstillingsoppgaven må tas senere, når foreleser er tilgjengelig. Dette setter skolen opp. etter disse to arbeidskravene er godkjent kan jeg gå opp til konteeksamen i dette faget i løpet av august.

Jeg har videre fått legeerklæring om fravær fra eksamen i det andre faget mitt. Jeg kunne ha gått opp til dette faget nå, men hadde da måtte levere blankt og håpt på konteeksamen. Med legerklæring er jeg trygg på at jeg får mulighet til ny eksamen i høst.

Jeg ligger langt bak med pensumlesing, og har veldig mange forelesninger å ta igjen. Gudskjelov ligger forelesningene ute i opptak på internett, så jeg kan se de hjemmefra. Ellers er pensumlesing bare å lese og stå i, notere og prøve å lære. Det er ikke all verdens tid på å få med seg alt, men det skal ikke være for kort tid heller. Konteeksamen er ikke før til høsten, så jeg har hele sommeren på meg.

Jeg har også fått godkjent (fra lege, Lånekassen har ikke sagt ja helt enda) lån og stipend for sommeren også, da jeg absolutt ikke er i stand til å jobbe. Det betyr at jeg faktisk kan konsentrere meg om skolen også i sommer, og slippe å bekymre meg for å miste tak over hodet og mat på bordet. Det er en fordel.

Så, sommeren min skal bestå av praksis, arbeidskrav, forelesninger og pensumlesing. Jeg har allerede hatt "ferie". Jeg synes jo dette er gøy, og jeg håper at jeg kan sitte/ligge ute mye og lese pensum mens sola steiker på kroppen min.

Først starter jeg med å lese Shakespeares Macbeth, se en filmatisering (en gang til, eller to, eller noe, jeg så den også i går kveld), og skrive oppgave om dette.

Så håper jeg at jeg klarer å stå på videre og få det til, og kunne gå tilbake til skolebenken i høst.

Skriveleifer

Jeg må bare beklage om de siste innleggene mine har vært fulle av stygge skriveleifer og manglende bokstaver. Min kjære laptop liker meg ikke for tiden, og nekter å la meg bruke enkelte av tastene på tastaturet. Nå har jeg gått til innkjøp av eksternt tastatur og mus, så nå kan jeg skrive båe i og k og 8 igjen, og bruke tegnene komma og parentes. Det gjør det veldig mye lettere å skrive blogg-innlegg. Jeg slipper blant annet å klikke i vinkel og smadre tastaturet på laptopen enda mer.

onsdag 25. mai 2016

Ny dille: Dice Masters

Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg kan bli veldig opphengt i ting (samlemani og opphengthet) en stund, for så å "glemme" det og gå videre til en ny dille. Anders er dessverre veldig lik meg der, og vi girer hverandre opp.

Vi har tidvis dille på Magic: The Gathering, et samlekortspill. Siden vi ikke er noe flinke til dette spillet, og ikke gidder å spille med "de gode", så går denne dillen veldig i bølgedaler. Vi liker best å kjøpe kort for moro skyld når vi finner de på salg.

Nå har vi fått dilla på et noe liknende samlekort-spill, men med terninger, nemlig Dice Masters. Dette spillet er litt mer oss, da man kan velge mellom tema som Marvel, DC Comics, Dungeon and Dragons og mer. Vi liker tegneserier og superhelter! Og så er terningene fine og fargerike, og det gjør meg litt vel "shiny". I do like pretty and colorful things. And collecting things. And buying things. Det fine med Dice Masters er at én pakke er så billig! Bare 15 kroner på Outland, billigere på nett. (MTG koster fra 30 kroner og oppover). 15 Kroner er jo ingenting. Det er derfor lett å alltid måtte kjøpe en pakke. Og én går jo ikke! Minst tre... Og på Spillsjefen selger de jo kun 10 av gangen. Ikke at vi har noe imot det altså, 10 er et passe antall det! Man vil jo gjerne ha alle i en serie. Spesielt så må man jo ha de som er ultra rare. Det krever jo en god del booster-pakker for å finne disse, og i mellomtiden blir det ganske mange dubletter. Og så må man plutselig ha en spillematte og en oppbevaringsboks. Det blir fort penger av slikt.

Men se så pent det ser ut da!

Fargerike sleeves på kortene, og fargerike terninger.
Kan spille med heltene mine Harley Quinn og The Joker!
In-game, Justice League med hjelp av Storm fra X-Men.
Nå gleder vi oss til drafting på Outland når neste kule pakke, Marvel: Civil War, kommer ut i løpet av de neste dagene.

tirsdag 24. mai 2016

Godteritester

Er det noe jeg synes er gøy, så er det å smake på nytt godteri. Gjerne utenlandsk, selv om norsk godteri er i en klasse for seg. Spesielt amerikansk godis er gøy, og japansk.

I fjor fikk jeg en veldig fin julekalender av en kompis; 1-4 små KitKat-sjokolader fra Japan hver dag, med alle mulige rare smaker! Ikke alle var like gode, selvsagt, men gøy å smake likevel! Wasabi i sjokolade er definitivt ikke velsmakende, og jeg skjønner virkelig ikke greia japanere har med røde bønner i godteri/kaker. Nevnte kompis skal til Singapore i løpet av året, og har fortalt meg at han må holde av en plass i bagasjen sin for godteri til meg. Det gleder jeg meg til!

En av de morsomme tingene ved å besøke nye land er å teste ut godteriutvalget dems. Andre har kanskje samme greia med loalt øl for eksempel, men jeg liker altså godteri. Å finne store godisbutikker med utvalg fra rundt om i verden er også fint. Cyber Candy i London er fast besøkt, selv om sist besøk var en stor skuffelse. Cyber Candy selger importgodteri fra blandt annet USA, Japan og Sverige.
JapanCrate

Jeg har veldig lyst på en månedlig crate (Unversal Yums) som sender en boks full med godteri fra et nytt land hver måne. Men de sender dessverre ikke til Norge.

Jeg har også lyst på JapanCrate, men premium-boksen er dessverre bittelitt dyrere enn hva den idiotiske regjeringen synes vi kan få lov til å importere hit til landet. Forskjellen på regular-boks og premium-boks er såpass stor at det ikke frister særlig å gå for den vanlige. Uten noe bedre alternativ så måtte vi likevel gå for denne.

Nå får vi japansk godteri i posten etterhvert!

Jeg var innom godteributikken i Østbanehallen på søndag siden jeg skulle gå den veien uansett, og fikk med meg noen småting jeg ikke har smakt før. Gudskjelov smakte ikke Mentos Choco noe i nærheten av Skittles med sjokoladesmaker, men var litt vel lik Meller. De var gode da! Spesielt den med hvt sjokolade. Lindt har vanligvis veldig god sjokolade, men jeg falt ikke helt for disse to variantene. Coffe Blast hadde litt vel mye kaffesmak for meg, og Caramel Brownie hadde en sær konsistens. De var ikke vonde altså, men det finnes så mye som er bedre. Anders likte de godt.

mandag 23. mai 2016

Stor-Oslo rundt

Denne helgen har vi fartet mye rundt i forbindelse med loppemarked. Nå har vi riktignok kun fått med oss tre loppiser på to dager, noe vi minst klarer på én dag hvis vi holder oss innenfor Oslo. Denne helgen har vi dratt utenfor bygrensene, og reist både langt øst og langt vest; fra Fjellhamar og Lillestrøm til Asker. Denne helgen spanderte vi på oss en 24-timers billett i "alle soner" i stor-Oslo. 190 kroner er endel for å komme seg rundt til de forskjellige markedene, men så var det ingen i selve bykjernen da. Neste helg holder vi oss nok i byen. Vi har besøk tre store idrettshaller, fremfor de sedvanlige barneskolene. Og vi har shoppet!

Normale mennesker drar gjerne på loppemarked for å finne fine og dyre merkevarer til en billig penge, noe vintage eller kanskje noe som i utgangspunktet er veldig dyrt. Auksjon er også populært har jeg skjønt. Vi, vi plukker med oss alt mulig "billigrask". Heller billige pocketbøker enn solide innbundne bøker, og "finlopper"-bordet holder vi oss som regel langt unna. Auksjon ødelegger stemningen totalt for oss hvis det er på samme rom som andre avdelinger. Men vi finner mye fint likevel da, og synes kjøpene vi gjør er gode kupp likevel. I dag fylte vi opp den store tursekken vår, kjøpte en ekstra sekk for frakting av bøker, 3 handlenett og i tillegg ble det to bæreposer. Det var ikke så gøy å gå til toget, en 20 minutter lang gåtur, i regn, og med all denne bagasjen. Men vi slappet av godt med tre kakestykker på del før vi tok beina fatt, og kake = sukker = kjapp energi.

Vel hjemme hadde vi med oss 50 + mangabøker, en hel haug andre bøker, fem brettspill, tre konsollspill, et krus, en kakeboks, en kaffekanne, tre søte oppbevaringsglass, en matboks, en liten "leke"-koffert (oppbevaring), sekken vi brukte til å frakte bøkene i, en ting til å holde tortillalefser varme i, Lego ClickIts til den lille jenta på 31 år, og sikkert mer som jeg har glemt nå... Og vi kjøpte tre kakestykker, to kaffekopper, to vaffelplater og en RC Cola. Så fikk vi støttet korpsene litt denne helgen og.
Klare for startskudd i Skedsmohallen.

Søte Bubble Bobble-koppen jeg fikk for en femmer.
54 mangabøker til en 200-lapp. Yay!
En time til stengetid gikk kakestykkene til halv pris. Da ble det tre kakestykker!
RC Cola! Dessverre hadde de ikke grønn Ninjabrus. :(

søndag 22. mai 2016

Anne-Cath. Vestly: Aurora i blokk Z

Jeg er helt sikker på at mamma har lest denne boken til meg på senga da jeg var liten. Likevel var det som om jeg leste den for første gang nå. Jeg husket ingenting av den. Nå trengs det slettes ikke mange år og en hel oppvekst for at jeg skal kunne lese en bok som om jeg aldri før har lest den, men denne gangen ble det nå i alle fall sånn. Aurora i blokk Z er enda en av årets pensumbøker.

Aurora i blokk Z handler om vesle Aurora, som sammen med mor, far og baby Sokrates flytter til en leilighet i en stor blokk i et helt nytt nabolag. Her er alt ukjent, og alle hun møter - både store og små - virker skumle og har meninger hun ikke er komfortabel med. For alle sier så mye stygt om hennes far som er hjemmeværende, og hennes mor som drar til kontoret i byen hver dag. Aurora opplever hvordan det er å være anderledes i et samfunn i endring.

Aurora i blokk Z er en veldig god barnebok, og også samtidig en god voksenbok. For de små handler boka om hvordan Aurora utforsker en ny verden og finner nye spennende venner. For de voksne er det mange flere aspekter ved historien; modernisering og likestilling er meget viktige tema i denne boka. Det føles nesten umulig å ikke falle for denne rare familien som er så full av kjærlighet. Aurora i blokk Z er en varm og god historie med veldig mange dype lag mellom linjene.

Oppsummert: En herlig fortelling om anderledeshet og å bryte med konvensjoner.

lørdag 21. mai 2016

Buzzador: Kornmo bakte knekkebrød

Jeg har vært så heldig å bli utvalgt til smakstester på enda en Buzzador-kampanje. Denne gangen var det Kornmo sine nye bakte knekkebrød som var produktet. Jeg er glad i knekkebrød, så det hadde jeg ingenting imot å teste. Jeg ble dog litt skuffet av at selv om bildet de lokket med i kampanjen var av begge slagene (havre & solsikke, og urter & havsalt), så var det kun den kjedeligste av de to smakene som dukket opp i posten. Gøy å smake likevel.
Jeg fikk pakken med produktet i posten for en god stund siden, men jeg har ikke vært helg fungerende den siste tiden. Nå har jeg fått smakt på produktet, og det falt i smak.

Kornmo bakte knekkebrød både ser og smaker rimelig likt som de gode hjemmelagde knekkebrødene som Anders innimellom skjemmer meg bort med. Så denne fabriatvaren smaker like godt som hjemmelaget. Det er bra! Jeg synes havre & solsikke var litt i søteste laget (søtet med honning), men det passer godt til søtere pålegg som brunost eller syltetøy (eller ja takk begge deler). Har en følelse av at urter & havsalt går bedre med sunnere alternativer.

torsdag 19. mai 2016

OwlCrate: Steampunk

Maiboksen av OwlCrate hadde temaet Steampunk. Jeg vet ikke helt hva det er med dette temaet som fenger meg, men jeg synes det er mye kult innen steampunk. Jeg ante likevel ikke hva jeg kunne få i denne månedens crate. Jeg ble veldig fornøyd der jeg satt på benken nede ved Jacob's (matbutikk med post i butikk) og ventet på bussen. Jeg klarte selvsagt ikke å vente til jeg kom hjem med å åpne spennende surprise-pakke. Og jeg fant fin ting etter fin ting, og smilte masse.


Månedens bok er Everland av Wendy Spinale. Bare å se på boka gjør meg glad, med gull og embossing overalt på smussonslaget. Nydelig! Og så høres boka supergøy ut. En slags dystopisk steampunk variant av Peter Pan hvor alle er barn og "the only way to grow up is to survive". Jeg gleder meg veldg til å lese denne boka! Med boka fulgte det med gulltatoveringer.

Jeg har jo nettopp begynt å abbonnere på en smykke-boks også, og derfor var det ekstra morsomt å finne så mange smykker i OwlCrate-boksen. Det var nesten litt som å få både OwlCrate og Fandom of the month club i en og samme pakke. Her var smykkene et kjempefint kjede med en stor nøkkel, en ring med bilde av en steampunk-engel fra en bokserie jeg ikke har lest, og en fin steampunk-øyestikker-nål. Kjedet måtte jeg prøve med en gang. Negleklistremerker med steampunkmotiv fikk jeg også. Usikker på om de kommer til å bli brukt, men samtidig så er det gøy med fine negler. Den siste tingen i månedens crate var kjedelig, nemlig et print fra Peter Pan, som jeg ikke engang syntes så særlig bra ut.

Storfornøyd med månedens OwlCrate; en av de beste så langt, og en stor oppsving fra forrige måneds skuffelse.
Smykkene og negleklistremerene.

onsdag 18. mai 2016

Langhelg med pinse og 17. mai

Denne helgen var en skikkelig langhelg. Pinsen lager alltid langhelg, da andre pinsedag er en mandag samme hva man gjør. I år la pinsen seg perfekt sammen med 17. mai slik at langhelgen ble fra lørdag og helt til og med tirsdag. En så lang helg måtte jo bety en tur til Lillehammer for å kose med tantungen min, og med mamma og pappa sin nye kattunge Priscilla (ca. 12 uker gammelt lite grått nøste). Og treffe resten av familien da!

Vi dro ikke oppover før søndagen, siden vi egentlig skulle ha Eurovision-fest på lørdagen (utgikk grunnet nedetid og at Norge ikke gikk til finalen). Søndagen tok vi toget oppover og koste oss med tegneserier på veien. Vel fremme på Lillehammer traff vi både en glad hund og en sliten liten toåring som hadde gått lang tur for å møte oss på veien. Lita og lett som hun er fikk hun skyss oppå trillekofferten vår resten av veien.

Og tror du ikke vi ble satt i arbeid med en gang vi kom frem? Joda, vi skulle jo oppover for dugnad, men Anders ville i alle fall ha i seg noe mat før han gikk i gang. Dugnaden gikk ut på å løfte opp og rydde unna samtlige heller fra hele uteområdet, fjerne alt gress som hadde funnet veien mellom hellene og luke bort alt som kunne begynne å gro igjen, legge på avispapir for å unngå at det skulle ta lenger tid før gresset kom tilbake, og så legge hellene på plass igjen. Det var ca. 160 store og tykke heller som skulle flyttes på, frem og tilbake. Jeg har prolaps, så jeg fikk ikke lov til å hjelpe til med bæringen. Jeg sto for å fjerne gress og luke, samt legge på avispapir, mens de sterke og flinke løfta tungt gjennom hele dagen. Midt i dugnaden lagde pappa god grillmat til hele gjengen. Årets første grillmat smaker alltid ekstra godt.

Mandagen fikk jeg besøk av Anki og lille Brage, eller "fine baby" (engelsk uttale) som C kalte han. For C var også på besøk. Vi koste oss ute i strålende solskinn hele dagen, fra frokost til kvelden, og jeg endte opp med å bli bra solbrent. Etter besøk og grilling tok jeg og Anders turen til broren min, som hadde mange konsollspill han ville gi oss. Det føltes som en veldig lang gåtur, for vi var alle slitne etter dugnaden dagen før. Tilbake hos mamma og pappa ble det is før vi skulle spille litt brettspill med søstra mi og mannen hennes. Det gikk litt skeis, da vi var slitne både psykisk og fysisk, og spillet var vanskelig/slemt.

Etter dette ble resten av oppholdet på Lillehammer rimelig ræva. Jeg gikk helt ned for telling, og hele natt til 17. mai og selve den store norske festdagen ble brukt til krangling, skriking, hyling og full nedetid på rommet. Jeg hater virkelig humørsvingningene mine. Jeg hater de ekstra mye når de ødelegger viktige dager som 17. mai. Jeg som hadde så lyst til å se verdens søteste jente dolla opp i finstasen, og feire ordentlig 17. mai. Dette var andre år på rad hvor jeg har hatt nedetid og holdt senga på denne dagen.

Vi reiste hjem igjen på onsdag ettermiddag. Like greit å dra hjem når man ikke fungerer.
Elsker kosetid på toget. Og fikk testa både ny isTe limonade og Japp peanutbutter.
Rosa skyss for verdens herligste tantunge.
Før dugnad. Alt gress mellom heller skal bort.
Alle hjalp til. Til og med C...sånn hun trodde det skulle gjøres.
Ferdig! Gress borte!
Nydelig vær ute på søndagen for store og små.
C storkoste seg med babybesøk.
Vesle Priscilla fikk knapt et rolig minutt denne helgen.

mandag 9. mai 2016

Ingvar Ambjørnsen: Kjempene faller

Jeg leste veldig mye bøker da jeg var i riktig aldersgruppe for Pelle og Proffen-serien. Jeg leste omtrent alt jeg fant på skolebiblioteket - både på barneskolen og etterhvert på ungdomsskolen, og på folkebiblioteket. Jeg leste mange liknende bokserier (Nancy Drew, Datadetektivene, Fem-serien osv.). Jeg så også filmen Døden på Oslo S. Likevel har jeg aldri lest en eneste Pelle og Proffen bok. Nå måtte jeg, siden den sto på pensumlista.

Pelle og Proffen er to kompiser som bor på Grünerløkka i Oslo på 80-tallet. I Kjempene faller opplever de en morgen å finne skolegården vandalisert med nazi-propaganda. Gutta opplever at politiet gjør tilnærmet ingenting for å ta gjerningsmennene, og tar derfor saken i egne hender. Med god hjelp av en storebror som jobber i Dagbladet får de stadig flere spor å gå på. Jo mer Pelle og Proffen graver i saken, jo større fare er de i.

Jeg er som kjent direkte ikke-glad i krim-sjangeren, og Pelle og Proffen må sies å være krim for barn/ungdom. Men det er mye lettere å komme seg gjennom en ungdomsbok på 144 lettleste sider enn en voksenkrim på 300+ sider. Det gikk greit å lese Kjempene faller, og spenningskurven var god. Det eneste som faktisk irriterte meg i denne boka var det uvante voldsomt breie språket som Ambjørnsen bruker. Det var antakeligvis riktig for tid og sted som historien er lagt til, men jeg synes det var tungt å lese (og jeg kommer fra "bondelandet"). Det var morsomt å se 80-tallet og alle referansene til dette, selv om jeg ikke husker dette tiåret.

Oppsummert: Tidsriktig og god, men ikke helt min kopp med te.

fredag 6. mai 2016

Lewis Carrol: Alice's Adventures in Wonderland

Tenk å få lese en av tidenes beste fantasy-barnebøker som pensum på skolen! Det er helt okay altså. Eller langt mer enn okay, selvsagt. Alice i eventyrland er en kjent og kjær historie for meg, men jeg hadde altså ikke lest boka før den nå lå på leseplanen på studiet mitt. Jeg leste med glede!

Alice's Adventures in Wonderland følger en ung jentes ferd ned gjennom et kaninhull og videre inn i en psykadelisk eventyrverden. Her møter hun på smil uten katter og kortstokker som har blitt levende. Hun drikker te sammen med den gale hattemakeren som stiller henne de merkeligste spørsmål og gåter. Alice opplever og ser mye rart under sitt opphold i Wonderland, alt mens hun hele tiden forsøker å komme seg hjem igjen.

Alice i eventyrland er en herlig bok, i alle fall om du liker det sprøe, rare og surrealistiske. Det er ikke mye som gir mening i denne historien, men det er vel kanskje hele meningen? Istedenfor å finne på helt nye fantasi-skapninger har Carrol heller gitt liv til dyr og ting. The Chesire Cat har nærmest blitt ikonistisk med sitatet "We're all mad here. I'm mad. You're mad.”. Denne boken har et nydelig og flytende språk og er illustrert med herlige tresnitt laget av forfatteren selv.  Det er mye som kan tolkes både hit og dit, men jeg foretrekker å lese den som den fantasihistorien den gir seg ut for å være. Nå gleder jeg meg til å lese neste bok, Through the Looking-Glass, og videre se den nye filmen på kino.

Oppsummert: En fantastisk og surrealistisk fortelling som alle burde lese.

mandag 2. mai 2016

Fandom of the month club: Narnia

Jeg siklet lenge på Fandom of the month club sine subscription-bokser på Instagram lenge før jeg endelig fikk min første i postkassa (for disse er så små at de faktisk får plass i postkassa). Jeg måtte også vente et par måneder fra jeg la meg til på en venteliste, for de var utsolgt. Jeg måtte også vente helt til uti neste måned (dette er april-boksen, men den ankom ikke før 2. mai). Men endelig fikk jeg altså min første boks, og så fornøyd som jeg ble!

Fandom of the month club er en abboneringsboks (ala OwlCrate og LootCrate som jeg har skrevet om tidligere), med 3-4 smykker i en spesifikk fandom per måned. Boksen er liten og billig, får plass i postkassa og går under ekle momsgrensen vi har her til lands. Jeg måtte jo ha denne!

Jeg har jo sett på flere av de tidligere boksene, og de har selvsagt vært innom de store fandom-ene som Harry Potter, Ringenes Herre, Star Wars, Doctor Who og liknene. Men flaks for meg så er ikke dette mine største fandoms. Jeg har veldig lyst på mange av de fine smykkene som har vært tidligere, fordi geeky smykker er awesome! Men likevel... Jeg ante ikke hvordan fandom de kunne komme med denne måneden. Og så åpnet jeg boksen og ble veldig glad. For månedens fandom var Narnia. Og jeg har elsket Narnia sånn cirka så lenge jeg kan huske. Leste bøkene da jeg gikk på barneskolen, og BBC-serien var fast innslag på TV i jula eller påsken eller når enn den gikk. Perfekt første boks for meg!
Min første Fandom of the month club boks. Narnia <3
Innholdet var et veldig fint kjede med klesskapet, med et bilde av det første Lucy ser når hun går gjennom skapet: et vinterlandskap med en lyktestolpe. Jeg fikk også kjemepesøte Aslan øredobber, med halve løven på fremsiden av øreflippen, og resten på baksiden. Det tredje smykket var et armbånd med bilder av scener fra alle bøkene. Og så fulgte det med en jøleskapsmagnet med en stilisert Aslan. Hver slik boks har alt inni en liten tøypose med trykk på.

Aslan kjøleskapsmagnet sammen med Katniss fra en tidligere OwlCrate-boks.
Nydelig kjede med klesskapet og selve Narnia bak døra!