søndag 21. juni 2015

Lego: kjøpe - sortere - selge

Jeg aner ikke hvor mange tusen vi har brukt på å kjøpe store, brukte Lego-lots. Kassevis eller poser med usortert Lego i ymse kvalitet. Et lot kan koste alt fra 300 kroner til mange tusen. Det dyreste vi har kjøpt 3500 kroner. En gedigen plastkasse så tung at to mannfolk måtte samarbeide om å bære den ned trappa til leiligheten vår. Det nest dyreste lotet kostet 3000 kroner, det hentet jeg og Anders sammen i Kongsberg, og bar oss i hjel; 5 blå Ikea-poser en stor sekk full. Også hadde vi tullingen fra Tromsø som sendte 35 kg Lego i posten til oss! Det blir til slutt veldig mye Lego av dette, som dere kanskje skjønner. Og mange bruksanvisninger for morsom bygging.


Veldig søt liten stasjon.
Så hva gjør vi med herligheten?

Det første som må gjøres er at jeg sitter i timesvis i flere dager for å fargesortere, samt kaste alt som ikke er Lego. Jeg er litt gal i hodet, litt smålig OCD, og synes denne sorteringen er både morsom og beroligende. Når det er gjort så starter en litt verre jobb: å finne delene til de forskjellige settene. I nyere sett så er det gudskjelov oversikt over alle delene bak i bruksanvisningen. På de eldre må man studere hver eneste tegning for å finne ut hvilke biter som er satt på. Sistnevnte har vi to store lot av, blant annet det fra Kongsberg. Det står og venter på en god dag for å bli sortert. Men, på de med oversikt er det litt lettere, men fremdeles mye arbeid. Og finner vi ut at det mangler mange deler blir frustrasjonen stor og orken til å sortere blir mindre. Noen få lot er fine og det meste er komplett, slik som det til 3500. Vi har fått mange sett komplette herfra, og jobber fremdeles med det. Dette er en jobb som tar ufattelig mange timer!

Når et sett er komplett, alle de små bitene er lett frem, så dobbeltsjekker vi at det er helt ved å bygge det opp. Dette er en av de morsommere delene. Bygge Lego! Ofte finner vi ut at vi har glemt noen deler, andre ganger har vi funnet for mange, ellers så har en bit blitt borte et eller annet sted underveis.

Et helt Lego-sett må vurderes. Vil vi beholde det? 

Godstog med skinner. Er også med en lastebil.
Fungerende elektronikk, så toget er fjernstyrt!
Vi kjøper de fleste av Lego-lotene fordi det ser ut til å kunne være mange kule sett vi har lyst på. Enten det er Star Wars som Anders vil ha, Friends jeg vil ha, noe vi begge vil ha, eller best av alt: Pirates, M-tron, Black-tron, og Space fra 80-tallet og 90-tallet! Og så må vi ikke glemme nydelige Fabuland! Lego fra da vi var unge. Vi har blant annet nesten to komplette utgaver (et er bekreftet helt, et mangler en del, to er fremdeles under "utgraving" men det ser lovende ut) av de to største skipene fra Pirates-serien fra denne tidsperioden. De er veldig fine.

Enkelte sett er ikke helt oss. Vi liker for eksempel ikke Ninjago eller Technic. Lego City er kult nok, spesielt hadde det vært fint å lage en gedigen Lego-by med hus og gater og gatearbeidere og så videre. Dessverre har vi ikke plass til alt, og Lego City er en taper i plasskampen. Sett vi ikke liker selger vi videre. Og tjener inn igjen endel eller kanskje alt vi betalte for et bestemt lot. Vi har til og med opplevd å tjene penger på å kjøpe - sortere -selge, selv ved å beholde mesteparten selv!

Nå som vi snart skal ut på tur trenger vi penger, så nå er det full sorterings-modus på oss. Vi skal nå  prøve å selge en kjempestor tog-pakke, med togskinner nok til å dekke gulvet til flere rom, en kjempesøt stasjonsbygning og et langt godstog (nesten to hele sett av dette). Vi har litt lyst til å beholde dette selv, fordi det er stort og fint og veldig kult egentlig, men vi har ikke plass dessverre. Vi håper å få solgt både denne tog-pakken og flere andre småsett før London, slik at vi har mer shopping-penger når vi kommer oss dit.

Vi er alltid ute etter et godt kjøp, både på Finn.no og på loppemarkeder. Skulle vi en dag finne på å selge hele samlingen vår så blir vi rike! 
Hvis du har noe 80-90-talls Pirates, M-tron, Black-tron, Space eller Fabuland som du vil selge, så rop ut!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar