torsdag 28. april 2016

William Shakespeare: Hamlet

Altså, det å plukke opp et klassisk teaterstykke for å lese fra perm til perm, det er en liten dørstokkmil i seg selv. Samtidig har jeg jo veldig lyst til å lese alle disse klassikerne. Selv om bare en liten del av boka sto på pensumlista, så måtte jeg selvsagt lese hele. Hvem leser bare enkeltdeler av en bok?

Hamlets far, kongen av Danmark, er drept og hans onkel har overtatt både tronen og giftet seg med enken. En kveld får Hamlet se et gjenferd som gir seg ut for å være hans avdøde far. Den tidligere kongens gjenferd forteller Hamelt at han ble drept av Claudius (nåværende konge), og ber Hamlet om å ta hevn.

Hamlet er et av de mest kjente stykkene av Shakespeare, og historien burde være kjent for alle. Jeg er ikke som alle andre, og kunne derfor ikke historien fra før. Jeg slet også, som alltid med klassikere, å få med meg alt som skjer. Her var det ikke språket som ble vanskelig for meg, men fraværet av beskrivelser - både av karakterene og hendelsene - da alt foregikk i replikkform. Jeg trenger definitivt mer øvelse i å lese klassikere, og å kanskje ta meg mer tid for å fokusere og forsøke å skjønne hva jeg leser mens jeg leser det. Ellers måtte jeg mange ganger smile av godt formulerte setninger/replikker, og det var fint å faktisk lese det utrolig kjente sitatet "To be, or not to be: that is the question.".

Oppsummert: God historie, godt fortalt, men savner beskrivelser.

torsdag 21. april 2016

OwlCrate: Dystopian

April-boksen fra OwlCrate hadde et veldig lovende tema. Jeg har slukt rimelig mange dystopi-serier de siste årene. Men ble nok litt skuffet over denne boksen.


Boken denne måneden var Flawed av Cecilia Ahern, den første i en ny serie. Jeg har ikke hørt om boken før, men den så fancy ut med halvgjennomsiktig smussomslag. Jeg er litt skeptisk fordi det høres ut til at mye av utgangspunktet til denne boken er skjønnhet og mote noe jeg ikke finnes nteressert i. Men det er uansett gøy å prøve nye bøker!

Ellers i boksen var det et fint armbånd med en Mockingjay fra Hunger Games-serien. Dette tok jeg på meg med en gang. Det fulgte også med en coaster, med et for meg ukjent sitat fra en bokserie. Coasters er alltid kjekt å ha, men vi har kanskje egentlig nok med de vi har og synes er kule. Uansett en god ting å få. Videre var det med en lten notatbok med trykk av 1984 av George Orwell. Jeg har ikke lest denne boken heller, men det er en klassiker, som er kult. Notatbøker er uansett elsk! Resten av innholdet var "print-crap". For all del kult med kjøleskapsmagneter, men den var ikke så veldig fin selv om den var av Katniss fra Hunger Games. En enda mer "print-crap" sak var en decal til å feste på laptopen. Jeg har et par liggende et eller annet sted som jeg har kjøpt og aldri festa på, så jeg trengte ikke flere - i alle fall ikke med trykk av noe jeg ikke kjenner igjen opprinnelsen av. Alt i alt ikke så veldig fornøyd med månedens OwlCrate. Håper på en bedre neste måned!
Fint smykke fra the Geeky Cauldron. Mockingjay armbånd.

Kickstarter-prosjekt

Jeg har nå backet to prosjekt på Kickstarter. Selvsagt brettspill. Litt fordi jeg lurte på hvordan det fungerte (til min svigerbror blir ferdig med sine spill og får lagt ut på KS), og litt fordi bare spill, spill, kjøpe spill!

Prosjektene jeg har backet så langt er:

Ultra-Tiny Epic Kingdoms, Board Game in a Card Box:
(Ferdig fundet, kommer i august)



Rail Raiders Infinite:
(Fremdeles mulig å backe, men fundet, kommer i oktober)


Det blir kjempespennende å få disse spillene helt plutselig, når jeg forlengst har glemt at de kommer, i postkassa. Helt plutselig pakker i posten! :D

onsdag 20. april 2016

Vikingjarl

I dag tok vi turen til Outland for brettspillkveld for første gang på lenge. En kompis hadde gjort oss oppmerksomme på at det skulle være spilltesting av et nytt norsk brettspill som kommer på Kickstarter til høsten. Det hørtes gøy ut, så det ble vi med på.

Vi ble veldig positivt overrasket over hva de hadde fått gjort med lokalene på Outland siden sist vi var med. Nå har brettspillgjengen fått eget adskilt rom, slik at støyen fra Magic-spillerne blir holdt ute. God ventilering var det også blitt. Så det fungerte faktisk fint å spille der nå.


Folkene bak spillet Vikingjarl var veldig koselige, og bød på snacks og brus til og med. Tommel opp! Og alle som var med i dag kan vinne en utgave av spillet når det kommer i produksjon. Håper vi vinner!

Spillet var gøy; vi var vikinger på tokt rundt om i Europa. Målet var å lage settlements og nå opp til 10 poeng. Spillet er jo ikke ferdig enda, så det blir justeringer på endel som var "urettferdig" eller ikke helt godt slik det var i dag. Men spennende prosjekt, og spillet så riktig så profft ut!

Hvis du er nysgjerrig på prosjektet og vil holde deg oppdatert til de får lagt det ut på KickStarter, så følg dem på Facebook da vel... Eller enda bedre: hvis du er interessert i å hjelpe til med prosjektet, så trenger de både tekstforfatter og illustratør.

tirsdag 19. april 2016

Eric Lindstrom: Not if I see you first

Den eneste grunnen jeg hadde til å ville lese denne boka var: brailleskrift (blindeskrift) på coveret. Fancy liten detalj som fanger oppmerksomheten. Og så likte jeg coveret ellers også (gult, fargerikt). Og så er det jo en Young Adult bok. Ungdomsbok med kjærleik. Typisk. Men også akkurat sånn jeg liker det.

Not if I see you first handler om Parker, ei jente som ble blind etter en bilulykke da hun var 9. Hun mistet moren i bilulykken, og nå har hun også mistet faren - muligens selvmord. Parker lever etter et sett med regler, som gjør at hun føler at hun mestrer hverdagen bedre som blind. Reglene ble til etter hennes første kjæreste gjorde noe utilgivelig. Disse reglene blir satt på en prøve da denne eksen begynner på samme skole som Parker.

Dette er langt fra den beste boken i denne sjangeren, men den er slett ikke ille heller. Not if I see you first følger veldig mange av reglene for YA-litteratur, den viker ikke mye fra oppskriften, og kan således kanskje bli kjedelig for mange. Til tider føles det hele også litt barnslig og teit. Men samtidig så er historien søt og god og underholdenes.

Oppsummert: God og søt, men mange YA-bøker er bedre.

Damer på bytur

Jeg har hatt storfint besøk, av finfin dame som skulle på Stortinget en liten tur. Mamma er aktiv i politikken på Lillehammer, og skulle til Oslo for kurs, og i den forbindelse måtte vi jo ta en shoppingrunde først - vi to damene.
Det var ikke så lett å komme seg opp for å møte mamma på Oslo S halv elleve om morgenen, etter å ha slokna i sjutiden etter en våkenatt. Dagen startet derfor litt tregere enn planlagt. Anders dro ned og hentet mamma, og hun kom hjem på besøk til oss en tur før bytur. Men det var bare koselig for min del, for da fikk jeg besøk hjemme av mamma også. Ikke akkurat dagligdags at hun kommer til Oslo. Hun er i alle fall aldri alene her. Jeg fikk i meg litt frokost og kaffe, mamma fikk hilst på pusene mine, og så dro vi.
Fargerike sommerkjoler.

Det var ikke all verdens spennende å shoppe, da både Karl Johan og Oslo City har de samme butikkjedene, og akkurat de samme butikkene som på Lillehammer. Ikke var det salg heller. Men vi gikk da og titta, og fant da litt av hvert begge to. Jeg endte opp med tre nye fargerike sommerkjoler og en sminketing, mamma kjøpte to topper og en genser til seg selv, og to skjorter til pappa.

Etter shopping koste vi oss med italiensk pizza og italiensk brus på Mamma Pizza, og dessert på Ben & Jerry's. Namnam! Mamma var snill og spanderte!

Det var veldig koselig med mammabesøk i storbyen. Og til helga kommer hun igjen. Denne gangen for dameloppisrunde (oss to, søstra mi og bestevenninna mi). Koselig!

mandag 11. april 2016

Helgebesøk

I helgen har jeg hatt besøk fra Lismarka. Søstra mi med mann og barn har vært her for vårens første skikkelige loppis-runde. Med småbarn som ikke synes noe om å la lekene ligge igjen inne på "butikken", som helst vil løpe i alle retninger, og som absolutt ikke vil sove om natten, trodde søstra mi at en hel helg med loppemarkeder og overnatting borte ikke ville gå så bra. Jeg synes det gikk kjempefint jeg!

Vi møttes på første loppemarked i god tid før åpning. De som kom langveisfra hadde beregnet litt vel god tid, men da fikk vesla løpt fra seg litt og testa lekestativet i skolegården. Vi rakk sju loppemarkeder den første dagen, og fikk fylt opp den lille bilen til svigerbror rimelig til randen (trodde vi). En tur innom Sandvika Storsenter for å ta en tur på Outland, og kjøpe inn til middag ble det også tid til.

Etter helgens første loppisrunde ble det en god lasagnemiddag laget av min kjære hobbykokk Anders, før vi voksne spilte litt brettspill. Ikke videre lett med en 2-åring som ville ha oppmerksomhet hele tiden. Men det er helt ok når man er tante Nina og hun er verdens herligste jentunge! Vi fikk spilt et spill alle fire, og etter at søstra mi la seg sammen med niesa mi fortsatte vi med et tremannsspill. Alle var trøtte på kvelden, så det ble ikke så sent.

Søndagen valgte vi å reise ut fra bykjernen og ta loppemarkedene i Bærum og omegn. Etter to loppiser var bilen nesten full allerede. Men vi fortsatte å stappe inn i alle kriker og kroker. Etter siste loppemarkedet denne dagen satt vi alle (nei, ikke sjåføren eller 2-åringen) med flere poser på fanget. Med så mye nyinnkjøpt stæsj i bilen må vi jo kunne si oss fornøyde med fangsten både denne dagen og dagen før.

Merkelig nok klarte de som skulle hjem til Lismarka å få plass til alt det fine de hadde kjøpt, men om de fikk tingene ut igjen av bilen vet jeg ingenting om. Kanskje alt sitter bom fast fremdeles.

Ny loppistur i bil den 23. april! :D
Prinsessa!
Spiller brettspill med utålmodig jente.
Spilte 7 Wonders.
Liten jente, stor sykkel.
"Ikke ta bilde av meg!"
Bokfangsten vår.

fredag 8. april 2016

Buzzador: Kims Crisps

Jeg har vært så heldig å få sjansen til å være med som testsmaker av Kims nye fullkornssnacks Kims Crisps. I dag fikk jeg pakke i posten, full med chipsposer. Gratis! Jeg er veldig glad i godteri og snacks, jeg er veldig glad i gratis ting, jeg er ekstra glad i gratis godteri eller snacks!

 Kims Crisps er en "sunnere snacks" med fullkorn og mindre fett. Skal jeg spise snacks så bryr jeg meg katta om det. Jeg spiser det som er godt. Felles for begge smakene er at flakene er tykke, men samtidig sprø og gode, med store rifler. Jeg tror denne snacksen kan egne seg godt til dipping.

Kims Crisps Smaksrik paprika har en god paprika-smak, og kan minne om fullkornssnacksen man får kjøpt på kino.
Kims Crisps Urter og Créme Fraiche falt ikke like godt i smak, men det er fordi jeg ikke er så glad i rømme og liknende. Men den var absolutt god nok til at posen forsvant fort.

Hvis du har lyst til å prøve deg som Buzzador, så gi meg beskjed da, så kan jeg verve deg! :)

mandag 4. april 2016

Prosjekt: ryddig soverom

Jeg prøvde tidligere i år å få startet dette prosjektet. Da med en liten idé om å få ryddet klærne mine. Jeg har vokst fra de fleste av klærne, men håper en dag å komme inn i de igjen, og vil derfor rydde de unna. Per nå flyter både for små og passe store klær utover hele rommet. Jeg kom meg aldri i gang med det prosjektet.

Et annet prosjekt har i mellomtiden vokst i hodet mitt. Prosjekt: ryddig soverom, og prosjekt: ommøblere soverom. Så nå er alle møbler sjekket mål på, og selve rommet er målt opp. Og jeg har lagt ommøbleringskabalaen! Den gikk på et vis opp, selv om jeg måtte gå tilbake og prøve på nytt noen ganger. Problemet med prosjekt:ommøblere soverom er at det er et uendelig kaos der. Alt mulig stæsj i store mengder. Kombinert soverom, kontor/Lego-sorteringsrom og lager = roterom. Her flyter det virkelig, i hauger fra gulv til tak - som stadig vekk raser på grunn av nysgjerrige og eventyrlystne katter. Jeg savner et ryddig soverom og et ryddig hjem!

Soverom- og kontorkabalen.

For å begynne på prosjekt: ryddig soverom trenger vi en tur på Ikea. For å kjøpe mange oppbevaringskasser. Jeg trenger kasser når jeg skal få det ryddig. Kasser som kan stables lett. Kasser med plass til alt det rare jeg samler på.

Siden jeg ikke helt hadde det jeg trengte for prosjekt:ryddig soverom i natt, begynte jeg med å rydde i bokhyllene. Midt på natten. Klokka var vel over 1:00 da jeg startet å rydde. Jeg jobber best om natten! Nå er klokka 3:00 og jeg føler jeg har fått gjort nok for å roe ned for natta. Anders har vært like energisk som meg i natt, og ryddet i den nye Expedit-hyllen vår (gratis fra Finn.no). Godt å få gjort litt, selv om det knapt nok synes. Det er så mye å gjøre her!

Kveldens prosjekt.

søndag 3. april 2016

Emily Henry: The Love that Split the World

Dette er min tredje bok fra OwlCrate, og den første boken jeg faktisk hadde hørt om - og gledet meg til. Det tok sin tid før jeg fikk startet på den siden lese-haugen(e) blir større og større hele tiden. Men jeg kom meg i gang til slutt.

The Love that Split the World handler om Natalie Cleary, som store deler av livet har opplevd besøk av "bestemor" om natten. Bestemor har fortalt historier med dypere mening. Etter en vellykket psykoterapi har bestemor sluttet å komme om natten. Men en dag er hun plutselig der igjen, og advarer Natalie om at hun kun har tre måneder på seg for å redde han. Samtidig begynner hun å se rare endringer i verden, og skjønner etterhvert at hun går mellom forskjellige verdener. I en paralell verden treffer hun Beau, og faller hodestups for han. Hun har kun tre måneder før hun ikke lenger kan gå mellom verdener, og tre måneder og redde en hun ikke aner hvem er.

Jeg må dessverre si at jeg ble skuffet over denne boken. Ikke av handlingen, egentlig, selv om jeg slet litt med å bli oppslukt av den. Jeg falt heller ikke helt for karakterene. Samtidig var det en ok historie, med helt greie karakterer. Jeg føler ikke at tiden jeg har brukt til å lese den er bortkastet, og det er jo noe. Det som irriterte meg mest var det dårlige språket. Setningene var ofte veldig lange, med mange innskutte setninger, og uten egentlig en god og konsis struktur. Flere ganger endte jeg opp med å måtte lese om igjen en setning eller lite avsnitt flere ganger før det ga mening. Jeg tror både språket og handlingen bærer preg av at dette er en debut av en veldig ung forfatter.

Oppsummert: En helt grei debut young-adult-bok av en ung forfatterinne.