søndag 30. august 2015

Grilling og spilling på Åssiden

I går hadde jeg den koseligste sosiale dagen på rimelig lenge! Åssiden i Drammen var et fint sted å tilbringe en sensommerlørdag med hyggelige folk!

En kompis i Drammen, som vi spiller brettspill med, inviterte tidlig i sommer til grilling. Med ubestemt tid ble grillingen utsatt og utsatt. Til slutt bare satte han en dato sent i august, og virket egentlig til å ha gitt litt opp. Og eventen på Facebook virket glemt. Vel vitende om at også han har Asperger Syndrom og kanskje dermed ikke er den som er flinkest til å ta initiativ til sosiale sammenkomster, skjønte jeg jo hvorfor ingenting skjedde. Det var første gang han inviterte oss hjem til seg, så jeg ville virkelig ikke la sjansen gå til spille. Jeg ville virkelig besøke han, så jeg tok kontakt og lurte på om det ble noe av. Det var jo til og med meldt fint sommervær denne lørdagen! De andre inviterte kunne også komme, så da ble planen litt mer konkret.

I går tok vi derfor toget ut til Gulskogen for en dag med venner, brettspilling og grilling. Da vi dro hjemmefra var været helt nydelig, men det skyet dessverre på innen vi kom til Drammen. Det gjorde ingenting, vi skulle ha det koselig uansett! Vi var fem denne dagen; fem fine, hyggelige og rolige folk. Fine folk som enten har sitt å stri med selv, eller takler veldig godt andre som er litt anderledes. Med andre ord en god gjeng hvor en kan være seg selv. Leiligheten hans var veldig hjemmekoselig, og jeg fant med en gang en veldig god stol å sitte i. Jeg slappet av med en gang jeg kom dit, følte meg på en måte hjemme.

Dagen gikk til masse brettspilling; vi rakk Samurai Sword, Lords of Waterdeep, Betrayal at House on the Hill (x2) og Coup. Etter en stund gikk vi ut for å grille. Det var grått ute, men varmt nok, og de hadde stort partytelt i hagen med sitteplasser og masse pledd. Selv om det kom noen regndråper og Anders frøs, så var det veldig fint å sitte ute og spise kjempegod grillmat og spille brettspill. Sommerens siste grilling. Jeg vant ingen av spillene, men det gjorde ingenting. Eller det stemmer ikke helt; Betrayal-spillet er co-op og der var jeg med å vinne en av gangene. Coup var virkelig ikke spillet for meg. Dette spillet krevde både å kunne lese mennesker, samt å kunne juge. Jeg kan ingen av delene - dette er meget vanskelig for en med AS, og da jeg kommenterte det fikk jeg umiddelbar reaksjon fra han vi var hos: "Asperger?". Han kjente seg godt igjen og skjønte hvorfor jeg slet.

Det var blitt såpass sent at vi måtte dra for å rekke siste toget hjem. De to andre som var på besøk hos han skulle overnatte, men jeg og Anders måtte hjem til pusekattene våre. Det hadde vært veldig gøy å vært der utover natten, siden de skulle ha det gøy med SingStar, men jeg trengte å komme hjem for å slappe av også. Vi kom oss ikke hjem før nærmere ett om natten, og da var det veldig godt å finne senga. Det er slitsom å være sosial, men det er veldig fint også - iallefall når dagen blir så vellykket som denne var!

fredag 28. august 2015

Bokhøsten: Norsk fantasy

Det er "endelig" høst. Høst er tiden for mørke, stormfulle kvelder. Kvelder hvor en sitter innendørs godt plantet i sofaen, inntullet i et pledd og med en rykende varm kopp te, og med en skikkelig god bok i hendene. Nå er det riktignok en fantastisk fin sommerdag ute i dag, en av sommermånedenes siste dager, men høsten er rett rundt hjørnet.

Bokhøsten er egentlig allerede igang. Tonje Tornes sin Kire 2: Forbannet har nettopp kommet ut i butikkene. Den første boken i Kire-trilogien kom i 2013, så det var på høy tid at oppfølgeren kom. Kire-serien er veldig typisk norsk fantasy, med en målgruppe som er nærmere "tweens" enn "young adult". Dette gjør at historien er rimelig enkel, og språket likeså. Men Hulder var interessant og god nok til at jeg gleder meg til fortsettelsen i Forbannet.

"Erik er på fjelltur med moren sin. Hun dreper en kvinne de begge ser som en hulder, men polititet er av en annen oppfatning. Moren havner på psykiatrisk sykehus i Sirdal. Erik og faren flytter til en gammel gård i nærheten. Der skjer det underlige ting. En jente sniker seg rundt. En lettkledd jente med hale." - Gyldendal.

Ravneringene av Siri Pettersen er en av de aller beste bokseriene jeg har lest. Den er virkelig perfekt, med et veldig godt språk, en spennende og interessant historie og et godt beskrevet fantasyunivers. Ravneringene passer godt for de litt eldre ungdommene, samt for voksne. I denne serien har det så langt kommet ut to bøker, og i slutten av oktober kommer en antakeligvis spennende avslutning i trilogiens siste bok. Jeg gleder meg veldig til å lese Evna i senhøst!

"Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene..." - Gyldendal

Jeg leste både Hulder og Odinsbarn til særemnet mitt da jeg tok studiekompetansen i fjor, og angrer definitivt ikke. Jeg har blitt skikkelig hektet på norsk/skandinavisk fantasy-litteratur siden den gang. Nå for tiden leser jeg Skammar-serien (Skammarens Dotter ble nylig filmatisert), en dansk fantasyserie skrevet av Lene Kaaberbøl.  Jeg har riktignok bare fått tak i de to første bøkene enda, men loppemarked-sesongen er rett rundt hjørnet og jeg håper å finne resten der.

Hvis du har noen gode fantasybøker å anbefale meg, så ikke nøl med å legge igjen en liten kommentar. Jeg har egentlig altfor mye å lese, men det er alltid fint å oppdage nye titler!

torsdag 27. august 2015

Gjennomføring

Jeg er ekstremt dårlig til å følge opp ting. Jeg kan starte på noe, være ivrig for å få i gang noe, eller snakke i det vide og brede om store og morsomme planer jeg har. Men så klarer jeg ikke å fullføre, gjennomføre. Eller som her i bloggen, så kan jeg skrive om noe som skal skje, eller kanskje noe jeg gruer meg til, men så sier jeg ikke en dritt om hvordan det gikk eller om opplevelsen ble bra. Det ender opp med å høres ut som om jeg bare planlegger, men aldri gjør. Og ofte så er det også sant. Spesielt sosiale ting. Jeg planlegger, gjerne med folk, gode venner, og så avlyser jeg i siste liten og skuffer eller sårer de som faktisk har orket å holde seg til meg etter x antall skuffelser i fortiden. Jeg er flink til å planlegge. Jeg er enda flinkere til å drømme. Men jeg får liksom ikke til å gjøre noe.

Dette ble kanskje litt rotete, men jeg forsøker å forklare hva som gjør at jeg ofte skriver om planer her på bloggen, men at jeg "glemmer" å oppdatere om hvordan det faktisk gikk. Slik som denne "bli-kjent-festen" jeg skulle på i helgen som var. Den jeg gruet meg til. Jeg dro! Og det var mye jeg kunne skrevet om, men som jeg aldri skrev noe om. Jeg kunne skrevet om alt som faktisk endte opp å bli dumt, kjipt, vanskelig, som fikk meg veldig usikker. Jeg kunne skrevet om at ting løste seg etter en stund likevel, folk kom, folk var koselige og sosiale. Jeg kunne skrevet om at jeg ikke taklet å være der særlig lenge, siden de få jeg hadde snakket med før denne kvelden dro veldig tidlig og jeg ikke ante hvem jeg kunne "henge" meg på. Jeg kunne skrevet om at kvelden var bra tross mye usikkerhet og en tidlig kveld. Men jeg skrev ikke om noe som helst. Jeg ville jo, men så gjorde jeg det ikke likevel. Jeg klarte liksom ikke å sette meg ned for å skrive noe. Og dagene gikk og det virket dummere og dummere å skulle skrive noe om det. Slik som det ofte blir, synes jeg.

Bloggen er jo egentlig ikke så viktig. Det at jeg glemmer, eller ikke klarer, å oppdatere her er ikke verdens undergang. Det er viktigere at jeg gjennomfører andre planer. Slik som å dra ut og møte folk. Ikke avlyse sosiale ting. I dag hadde jeg en slik sosial plan som jeg gruet meg veldig til, men som jeg ville og måtte gjennomføre. Jeg skulle møte ei fra Asperger-gruppa for en kaffe etter skolen. Jeg var jo nesten aldri på disse møtene, og har ikke hatt noe kontakt med henne siden gruppetimene. Men nå skulle vi altså dra på kafé og skravle. To jenter som ikke kjenner hverandre og som begge sliter med sosiale settinger. Skummelt! Men jeg dro, jeg var flink, jeg klarte det, og det var koselig. Vi snakket masse om skolen og om norske fantasy-bøker. Så dette klarte jeg, iallefall denne gangen. Så får vi håpe at jeg kan være flink å gjennomføre også neste gang en slik mulighet skulle komme min vei!

Jeg vil ikke bare drømme og legge planer. Jeg vil gjennomføre. Og jeg vil blogge om det etterpå. Jeg vil drømme, planlegge, gjøre og dele opplevelsene mine!

lørdag 22. august 2015

Stress, eller PMS, eller begge deler

Jeg vet det er den tiden av måneden nå. Sånn cirka rundt den 20.-22. hver måned har jeg en tendens til å være sint som fy og blir meget lett trist, såret, deppa. Ofte er det rundt disse dager jeg får de verste nedturene mine, selv om de kommer innimellom ellers og - og kan (ofte) vare mye lenger enn en normal PMS-periode.

I går var humøret mitt sært. Jeg våknet tidlig og skulle være flink jente å gjøre masse skolearbeid hjemme siden jeg ikke hadde noen forelesninger på skolen. Jeg skulle først ha en rolig stund i senga med tegneserier og kaffe, slik jeg liker å våkne, for så å ta fatt på pensum. Jeg klarte bare å lese noen få sider av tegneserien, selv om jeg ble liggende i nærmere to timer med boka på fanget. Så sto jeg opp, varmet meg kaffe og ryddet plass på kjøkkenbordet for å sitte der å lese. Så gikk jeg på stua og skulle sjekke noe på PC-en. Der ble jeg sittende med meningsløs surfing (Pinterest) og FreeCell-spilling helt til Anders kom hjem fra jobb nærmere fire på ettermiddagen! Hodet var helt borte, alt gikk tregt og det var som om verden bare tok en pause. Anders prøvde å finne på noe å gjøre med meg store deler av dagen, og foreslo ting jeg kunne gjøre selv, men jeg hadde ikke lyst til å gjøre noe som helst. Ingenting fristet, og jeg klarte ikke å fokusere. Ikke hadde jeg matlyst i går heller, ei heller sug etter godteri. Jeg spiste en brødskive til frokost litt over sju om morgenen, og to tacoskjell til middag i femtiden, og det var alt av mat. Anders fikk etterhvert i meg en "kopp-kake" (sjokoladekake i kopp, bakt i mikrobølgeovn), men den ble jeg kvalm og ekkel i magen av. Ingenting funket rett og slett! På slike dager pleier jeg å være i ræva humør, eller særdeles berg-og-dalbane; glad og fornøyd et øyeblikk, trist neste, og så plutselig forbanna. Typisk PMS. Men i går var det altså ikke typisk PMS. Jeg fungerte ikke, jeg ville ingenting, men det var greit nok.

Jeg har merket ofte i det siste at jeg trenger en slik hviledag dagen etter at jeg har vært veldig sosial. En sånn dag hvor jeg bor i pysjen, ser filmer eller TV-serier, spiller litt, leser, kanskje fargelegger litt, men bare er hjemme og slapper av alene eller med kjæresten. Dagen i går minnet litt om det, men samtidig så klarte jeg jo ikke engang å gjøre noe morsomt, pleie hobbyene mine. Jeg var helt borte.

I dag fungerer jeg bedre igjen. Men i dag merker jeg veldig på stress. Jeg skal på "bli-kjent-fest" med foreningen Alexandria i dag. Det stresser meg veldig! Jeg vet, helt logisk sett, at det kommer til å gå fint. Med en gang jeg har kommet frem og funnet folk så går det bra. Men jeg stresser. Hodet mitt kjører gjennom alle mulige hendelsesforløp som kan forårsake problemer, gang på gang på gang. Og jeg vet at de tingene ikke kommer til å skje, det er angsten og Aspergeren som fucker til for meg som vanlig, så jeg prøver å ignorere det. Og så stresser jeg over tiden. Jeg skal dit ikke før åtte i kveld, og det eneste som egentlig skal skje før jeg drar dit er middag, en dusj og fikse meg litt. Så hvorfor stresser jeg med tiden? Jeg har jo kjempegod tid! Og det er ikke noe farlig om jeg kommer litt senere heller vil jeg tro, selv om jeg vil komme tidlig. Jeg vet jeg stresser uten grunn.

Stresset får meg til å ha lyst til å bare grave meg ned i dyna som lukter så godt av søvn, og dykke inn i en god bok. Eller finne armkroken til kjæresten, føle på nærhet og trygghet og se på en god film. Ikke stress ut til det ukjente og utrygge. Men jeg tror det blir gøy, og jeg vil bli kjent med folk, og da nytter det ikke å sitte hjemme og sture hver dag, hele dagen. Det blir gøy, lover jeg meg selv.

fredag 21. august 2015

Studentforeningen Alexandria

I går hadde jeg en særdeles fin og sosial dag med nye klassevenner! Hele 8 timer med sosialisering er utrolig mye for meg på en dag, men det gikk faktisk veldig fint. Jeg er sliten i dag, og det skal bli godt med en rolig dag og kveld hjemme med bare kjæresten og pusekattene. Men jeg håper på fler sosiale dager med fine folk!

Vi hadde et par timer mellom første og andre forelesning som måtte fylles på et eller annet vis. Jeg hadde egentlig planlagt å sitte å lese pensum, men glemte bøkene hjemme. Så da ei i klassen, Stine, lurte på om jeg ville være med en stor gjeng og spise lunsj så var det klart jeg ville det. Satte oss ute i sola og spiste og skravla og koste oss. Noen gikk for å studere, mens et par andre ble igjen resten av tiden mellom forelesningene. Det var koselig å snakke med dem, og jeg fikk noe å finne på og øvd meg på litt sosialisering. Og mer sosial moro skulle det bli. Etter forelesningene var ferdig for dagen hadde vi enda en gang et par timer før neste (kveldens) event. Ei jente i klassen, Ida, bodde så og si på campus, og inviterte noen av oss med hjem en tur. Der fikk vi hilse på en søt og god (men veldig daff) hund ved navn Nala, og vi så film. Kjempefint å ha noen å henge med når det er ventetid, og fint å bli kjent med folk i klassen.

Settlers of Catan
Kveldens event var første møte med studentforeningen Alexandria. Dette er en forening for Arkiv- og Biblioteklinjene på HiOA, som møtes for sosiale aktiviteter. Dette oppstartsmøtet var brettspillkveld, og "right up my alley". Det er jo ikke akkurat noe hemmelighet at jeg liker brettspill. Og de lovet gratis pizza og brus, og jeg er veldig glad i gratis mat! Lederne for foreningen hadde sagt at det var bare å ta med seg venner og kjærester, så jeg dro med meg samboeren min. Vi tok også med et par spill, men de ble ikke prøvd denne gangen. Anyway, vi var fem jenter fra klassen, samt Anders, som ankom brettspillkveld. Vi begynte med en omgang Settlers of Catan, tok så et slag Munchkin og fulgte opp med Munchkin Cthulhu. Jeg gjorde det særdeles dårlig i alle spillene, men hadde det veldig gøy og humøret var på topp! Pizzaen vi fikk underveis smakte fantastisk - spesielt siden jeg var veldig sulten. Jeg var også veldig positivt overrasket over så bra oppmøte. Jeg var på brettspilldag hos Fantastene på søndag som var, og der var vi ca. ti personer totalt. På Alexandria var det vel iallefall 30 oppmøtte. Kjempebra! Håper at det fortsetter slik.

Jeg håper, og tror, at jeg gjorde det rimelig greit sosialt sett. Jeg har vanskeligheter for å se når jeg er for awkward, men Anders sa jeg var flink. Jeg håper også at jentene jeg var med i går hadde det like gøy som jeg!

lørdag 15. august 2015

Nytt studie - ny skole - nye muligheter!

Årets første skoleuke er vel over. Det har vært en rolig start, iallefall for meg som ikke har deltatt på altfor mye fadderopplegg og dessuten var "syk" allerede andre skoledag.

Første skoledag var på tirsdag. Med oppdeling i faddergrupper, velkomstseremoni på Sankt Hanshaugen, registrering som ny student ved HiOA og bli-kjent-seminar med klassen på timeplanen. Dagen besto av mye venting, awkward småprating med folk man ikke kjenner, velkomsttaler og gruppeintervjuer av hverandre i klassen. Det virker som om folket er bra, de fleste snakket lett om både fantasybøker, tegneserier, brettspill, rollespill og så videre. My type of people! Etter det oppsatte opplegget dro endel faddere pluss et fåtall fadderbarn på Deiglig og skravla over en kopp kaffe eller et glass øl. Så dro vi opp igjen til Sankt Hanshaugen for grilling og konsert. Jeg skulle på en annen konsert, så jeg ble ikke lenge.

På grunn av nevnte konsert - en ufattelig heftig konsert av The Offspring - og noen øl for mange, var jeg hjemme med hodepine på onsdagen. Håper jeg ikke gikk glipp av for mye!

Torsdag og fredag var jeg på skolen igjen, for forelesningene iallefall. Fredagen besto av en veldig god forelesning av en veldig flink foreleser (skal ha han mye fremover, så det blir bra!), samt foredrag av tre tidligere studenter ved HiOA som nå jobber i forskjellige biblioteker. Meget inspirerende hun ene bibliotekaren iallefall, mitt nye forbilde.

Jeg har også fått kjøpt endel brukte bøker. Mangler nok fremdeles noen bøker, men jeg har kommet et stykke og spart masse penger. Så nå er lesingen og studeringen i gang. Endel av stoffet virker interessant nok, men langt fra alt. Sånn er det vel kanskje uansett studieretning?

Jeg har vært med på veldig lite sosialt dessverre. Jeg har blitt fort sliten og roen hjemme har fristet mer enn å utsette meg selv for stressende small-talk og kanskje dra på fadderukeaktiviteter som eneste fra klassen og føle meg utenfor. Dumme redsler, men sånn er det med angst dessverre. Jeg skal forsøke å dra på brettspilldag i regi av Fantastene (studentforening for brettspilling, rollespill og liknende), samt på brettspillkveld på torsdag neste uke i regi av Alexandria (studentforening til Arkiv- og Bibliotekfag). Håper jeg klarer det og at det blir gøy!

onsdag 5. august 2015

London, baby

"London, baby" dag for dag:
(Bilder kommer, telefonen min er bare ikke så samarbeidsvillig akkurat nå.)

Fredag: Natt på Gardermoen - tilbrakte hele natten med Magic (kortspill) godisgomling og energidrikke, Ark - tegneserieshopping på flyplassen, traff kjentsfolk på gaten, flytur og lesing mens Anders sov, Pizza Hut - trippel pepperoni med cheesy bites crust, Leichester Square - skuffelse over å ikke få tak i musikalbilletter til kvelden, Leisure Games - shoppet endel småspill, Westfield's kjøpesenter - shoppet endel på Legobutikken og en lekebutikk som hadde tilbud på Lego, Primark - heftig shopping av nerdeklær, Hamley's - kjøpte en liten Legoting på tilbud, meksikansk mat til kveldsmat, la oss rundt ti og sov over alarmen som minner meg på piller.

Lørdag: Camden - litt småshopping og god meksikansk mat, Primark - heftig shopping igjen, random comicsjappe - personlig signering av nyeste og siste Fables av selveste Mark Buckingham, Forbidden Planet - shoppa altfor mange vinylpops (figurer) og tegneserier, American Idiot - finfin musikal med god musikk og billig cider, M&M's World - irriterende butikk man må innom for å kjøpe godis selv om de har dårlig utvalg, KFC take-away som vi knaska på i hotellsenga.

Søndag: Science Museum - så romfartøy og en bit av månen, Harrods - kjøpte Magic-kort på tilbud, Covent Garden - spiste toretters lunsj på tyrksik/gresk kafe og ble veldig skuffet av hvor dårlig CyberCandy har blitt siden sist, Ben&Jerry's, IMAX-kino - så Inside Out, brasiliansk buffet til middag.

Mandag: HMV - kjøpte noen tegnefilmer på bluray, Orc's Nest - kjøpte noen småspill, Forbidden Planet - kjøpte enda flere vinylpops og tegneserier, pubmat til middag, Picadilly Circus - skuffelse over at Trocadero var stengt men fikk kjøpt heftig digre og klinete cinnabuns iallefall,  Miss Saigon - utrolig bra musikal på høyde med de to store (Phantom og Les Mis).

Tirsdag: British Museum - så på masse fint fra antikken og Egypt (mumier!), flyplassen - spiste herlig mat og dessert og drakk cider og servitøren gjorde et eller annet feil så det hele ble gratis (!) mens vi spilte Magic, shopping på tax-free, flytur, shopping på tax-free, hjem til verdens fineste pusekatter som savnet oss.

Ofte: Starbucks, småtitting i random butikker vi syntes så interessante ut, innom alle godterisjapper vi fant, stressing og mas på grunn av syke folkemengder overalt og veldig høyt lydnivå, leting etter trådløse nett for litt kontakt med omverdenen, klaging på vonde ben, utrolig dårlig matlyst grunnet nye piller, bussturer med gratis "sightseeing".