mandag 14. september 2015

Valg 2015

Antar at alle har fått med seg at det har vært valg i helgen? "Bare" sånn derre lokalvalg da. Eller kommune- og fylkestingvalg på landsbasis, og byrådsvalg her i Oslo. Jeg håper alle har stemt riktig! Jeg var og putta rosa og grønn lapp i valgurnene i går. Jeg gjorde dermed min såkalte "borgerplikt" for andre gang i mitt voksne liv. Det blir spennende å se hvordan valget har gått, og om vi vil se endringer i årene fremover.


I kveld har vi kost oss med nydelig tapas med norske, gode, kortreiste råvarer fra Matstreif. Vi ser selvsagt (?) på valgsendingen på NRK. Vi har på en måte vår egen lille valgvake her i heimen. 

I år gikk min stemme til et parti som jobber for kultur, for kollektivtransport, for dyrevelferd, sykkelveier og miljø. Sånn liker jeg! Jeg vet ikke om jeg ville stemt på de på Stortingsvalg, men her i Oslo håper jeg de kan gjøre mye positivt!

fredag 11. september 2015

Oslo Kulturnatt 2015

Veldig folksomt overalt på Matstreif.
Oslo Kulturnatt er et kjempefint arrangement, eller festival som de selv kaller det. Tidligere år har jeg vært på gåtur i kloakken (kloakk opp til lårene), hørt på musikkinstallasjon i kloakkanlegget på Ekeberg, sett på alle mulige våpen på lageret til Forsvarsmuseet - og holdt i et ekte vikingsverd, stekt pinnebrød med Frelsesarmeen og selvsagt sett fantastisk fint fyrverkeri som avslutning på en fin dag.

I år ble det en rimelig rolig Kulturnatt. Rett og slett fordi vi ikke fant så mye spennende vi ville på. Men litt ble det.

Først tok vi (selvsagt) turen til Matstreif - for middag og smaksprøver. Kjøpte først (som vanlig) middagstallerken fra Stange, med mye god kylling i forskjellige former. Veldig mett allerede etter denne middagen gikk vi videre for å titte og smake på alt det spennende som er å finne på denne matfestivalen. Kjøpte oss etterhvert også hver vår veldig dyre lapp/svele (40 kroner stykket), med forskjellig spennende syltetøy (dessverre hadde de ikke rabarbasyltetøy i år) å ha på, samt noe rar flytende brunost-liknende greie. Det har blitt et fast innslag for oss i løpet av de tre årene vi har vært her; de lappene er verdt både prisen og køståingen. Vi delte også en kule-is med fantastisk god kanel-is, samt fire biter hjemmelagd konfekt.

Jeg smakte ikke på Elgbab, men har lyst.

Så mye godt å velge mellom!

Utrolig god kanel-is.

Det var kjempemasse godt å smake på, alskens spekemat, spennende oster, pølser og annen kjøttmat, eplemost fra norske epler, gode nypoteter og gulrøtter. Så mye sterke smaker, men så godt da gitt! Ble veldig mette etterhvert, igjen og igjen faktisk.

Koser oss på Veterantrikken.
Noe av det første vi endte opp med å kjøpe for å ha med oss hjem var 14 brusflasker fra Oskar Sylte. Og dette skulle vi drasse rundt på hele dagen!  Vi kjøpte flere poser poteter, gulrøtter, neper av forskjellige slag, blomkål, plommer og masse forskjellig spekemat. Skal tilbake for å kjøpe mer imorgen.

Etter et par timer på Matstreif tok vi turen videre. Med Veterantrikken til Sporveismuseet. Kjempesøt gammel trikk, som går i "rute" lørdager og søndager i sommerhalvåret. Her kom det også inn ei dame og delte ut gratis islandsk sjokolade til alle reisende. Det var gøy å endelig få besøkt Sporveismuseet, etter 11 år i byen. Jeg har tatt turen innom rimelig mange museer i byen gjennom de siste årenes Kulturnetter og Turist i egen by-dager, men dette var første besøk i Vognhall 5. Var med på omvisning, og gikk så rundt litt alene. Fikk se igjen de gode, gamle, røde t-banevognene som jeg husker jeg likte mye bedre enn de nye "upersonlige og åpne" t-banevognene som kom for noen år siden.

Etter dette dro vi hjem igjen. Vi kunne dratt på mer, kanskje fått en gratis svele hos Frelsesarmeen og sett fyrverkeri til slutt, men jeg må prøve å ta det litt med ro og ikke stresse for mye. Det var en bra dag iallefall. Jeg fikk til og med hilse på en søt liten hund som ga meg stort smask på nesa.

tirsdag 8. september 2015

Roe ned

Jeg prøver å lære meg å roe ned i mellom slagene. Å lære meg selv å kjenne, ved hjelp av min nye diagnose. Å skjønne og takle at jeg faktisk ikke orker like mye som normale folk. At jeg må ta hensyn til det. Ta en hel dag eller to av til kun å være hjemme og slappe av. Iallefall når jeg har vært mye sosial. Eller jeg har fått litt lite søvn.

I dag er en slik dag. Jeg har vært sosial fem dager på rad. Og jeg har sovet altfor lite mange netter på rad. Fra fredag til lørdag var jeg sosial i ca. et helt døgn i strekk, med kun fem timer søvn om natta. Og jeg kjørte på med sosiale aktiviteter både søndag og mandag, i tillegg til skole og underskudd av søvn også disse nettene. Slik blir jeg veldig sliten av.

Da jeg begynte på skolen i høst prøvde jeg meg på en regel om "ikke to sosiale dager etter hverandre". Men så er det så mye morsomt som skjer. Og nå som jeg faktisk er litt oppegående så vil jeg jo gjerne være sosial! For selv om det er slitsomt så liker jeg det jo veldig godt også.

I dag skulle jeg egentlig møte klassevenner på skolen klokka ni, for å sitte å lese. Vi hadde fri i dag, men ville være flinke å lese pensum på skolen. Men da jeg prøvde å våkne i dag tidlig viste det seg å være vanskelig...å våkne altså. Jeg sover så urolig, at selv om jeg sover i over åtte timer, så er det langt fra åtte timer ordentlig søvn. Jeg måler søvnmengde og kvalitet med Fitbit-klokka mi, og den sa at i natt hadde jeg sovet 7,5 timer. De fleste ville klart seg fint på det. Jeg trenger mer. Etter flere netter med søvnunderskudd måtte jeg rett og slett bruke fridagen min på å få tatt igjen litt søvn.

Etter tre ekstra timer på puta våknet jeg mye mer opplagt. Og mer opplagt og i bedre humør ble jeg av å ligge i senga med kaffe, en veldig god bok og med en herlig kosete Pixie-pus i nesten tre timer. Sånn burde hver eneste dag starte synes jeg.

Jeg kommer til å bruke resten av dagen i dag til å slappe av og. Anders er på jobb nå, og reiser rett til en kompis for rollespillkveld etterpå. Så jeg har huset for meg selv i hele dag. Det blir stille og godt. Jeg håper å få lest en god del i Evna (se forrige innlegg), og prøve å få motivasjon til å lese pensum i et par timers tid også. Men "slappe av", "roe ned" og "avstresse" er stikkord for dagen.

lørdag 5. september 2015

Awesomeness: Evna

I dag var en virkelig lykkedag! Høy fra masse fin shopping både på loppemarked og i sentrum dro jeg hjem og gledet meg til en kveld med lasagne og boklesing. Jeg trodde ikke at dagen skulle bli noe bedre; jeg hadde tross alt sett verdens søteste ønskebrønn, kjøpt en veeeeldig gammel bok som er umulig å lese (gotisk skrift) på loppemarked, truffet både Anne med familie og B.A., sett en (helt ekte, lover!) vulkan nede i Karl Johan, fått freebies fra NetCom, kjøpt fine brettspill og eeendelig funnet den nye minifigur-serien til Lego som jeg har saumfart byen etter i mange dager. Hva mer kan en ønske på en dag?

Vel hjemme fant jeg en skikkelig godbit i postkassa. Noe av det fineste jeg har fått i posten noensinne! Iallefall som jeg kommer på akkurat nå - jeg får for det meste reklame, eller pakker jeg har bestilt selv. Dette var noe utenom det vanlige!

Legg merke til fantastisk søt innpakning!

Jeg skrev jo for få dager siden at jeg gledet meg veldig til siste bok i Ravneringene, som kommer i slutten av oktober. Og plutselig ville Siri Pettersen sende meg et forhåndseksemplar, hvis de hadde igjen flere på forlaget. Snilleste forfatteren! Nå får vi aldri post her på lørdager... Men akkurat i dag lå det faktisk post i postkassa, selv om det er lørdag. Gjett om jeg ble glad! Ekstatisk er vel mer riktig ord faktisk. Nå vil jeg egentlig ikke gjøre noe som helst annet enn å lese, men dessverre så har jeg et liv og... Jeg starter likevel å lese med en gang, og håper på mye tid til koselige lesestunder i dagene fremover.


Etter en tur på biblioteket i går, en tur innom Ark i går, posten i dag, og med alle bøker jeg holder på med å lese for øyeblikket, så ser currently-reading- og leses-ASAP-bunken min slik ut:


Veldig masse awesomeness her. Jeg vil bare lese! Dumme livet som kommer i veien nå. Samtidig så er jeg en bibliotekar-student, så jeg må ta meg tid til å lese mange bøker. Hah!
 
Hva ligger i din lesebunke for tiden?

fredag 4. september 2015

Fra bok til film

Jeg liker både å lese boken og se filmen. Det spiller egentlig ingen rolle i hvilken rekkefølge. Når jeg leser en bok så får jeg veldig lite bilder i hodet mitt, jeg klarer ikke å se for meg hvordan ting ser ut. Derfor liker jeg å se filmatiseringer av bøker. Og så er det interessant å se hvordan andre ser for seg en bok, og hvordan de løser det visuelt. I tillegg er jeg jo veldig glad i både å lese og se film; to hobbyer som på denne måten passer godt sammen.


Jeg holder for tiden på med å lese Skammar-serien av Lene Kaaberbøl, og i går slappet jeg og Anders av i senga med denne filmen på laptopen. Jeg synes filmatiseringen av Skammarens Dotter var veldig god, selv om mye var endret fra bok til film. Såpass mye var nemlig endret at det var spennende å se hva som skjedde - jeg visste jo langt fra alt selv om jeg hadde lest boka først! Filmen hadde mye mer fart og spenning enn boka - passende for "popcorn-kino". I denne boka var det ikke så veldig mye hokus-pokus (magi, fantasy-verdener ol.) som kan være vanskelig å fange på film, så jeg føler at det var en enkel jobb å overføre boka til film. Ellers vil jeg si at skuespillet var godt, og stemningen i filmen var riktig. Fornøyd med både bok og film!


Cirkeln er første bok i Engelsfors-trilogien, en svensk fantasy-serie jeg nylig ble ferdig med. Serien er skrevet av Mats Strandberg og Sara Bergmark Elfgren. Denne boka (bøkene) synes jeg var veldig midt på treet. Spesielt irriterte det meg at de såkalte videregående elevene oppførte seg som små drittunger til enhver tid - mer passende for ungdomsskoleelever. I filmen var dette gudskjelov "rettet opp", og karakterene fremsto som rimelig normale og oppegående ungdom. Men karakterene ble kanskje også "blassere" (endimensjonale) fremstilt i filmen enn i boka. I denne historien er det mye magi, og det krever mer av filmatiseringen. Jeg synes mye av det ble godt løst, men langt fra alt. Cirkeln fikk et litt amatørmessig preg til tider. Det er ikke akkurat en Hollywood-produksjon med heftig CGI. Det manglet endel viktige elementer i filmen, bla. en viktig karakter, og dette drar filmen noe ned. Mulig man må ha lest boka for å få noe ut av filmen. Men jeg tror faktisk jeg likte filmen bedre enn boka i dette tilfellet -  begge var middelmådige.

Jeg har lest endel om pensum vi skal gjennom de neste tre årene på Bibliotek- og Informasjonsvitenskap, og etter hva jeg har skjønt skal vi lære endel om filmatisering av bøker. Jeg håper virkelig det, for det er interessant!