lørdag 30. mai 2015

Kunst i tegneserieform

Jeg vil gjerne vise dere litt av kunsten som jeg finner i bøkenes verden for tiden. Mer spesifikt, kunsten jeg finner i tegneserier. For enkelte tegneserier er som store kunstverk, både historien og bildene kan nytes lenge og synker langt inn i sjelen og blir værende etter at boken er ferdig.. Andre har visuell kunst, men historien er ikke verdt så fine ord (i tilfellet "Killing Girl" som jeg viser bilde fra, så er ikke ordene verdt tiden de tar å lese engang). Jeg elsker å åpne en bok og finne en herlig tegne/male/illustrasjons-stil; det gjør meg så varm og glad inni meg!
Trykk gjerne på bildene for å få se de større.

Craig Thompson
Habibi
Habibi
Blankets

Ben Templesmith
30 Days of Night
Silent Hill: Dying Inside

Frank Espinosa
Killing Girl

Fabio Moon
Daytripper

Skottie Young
Oz: The Wonderful Wizard of Oz

Julie Maroh
Blue is the Warmest Color

Frank Miller
Sin City

Om noen av dere kunne tenke dere å lese en virkelig god tegneserie, som definitivt ikke er av typen superhelt, så anbefaler jeg på det sterkeste Craig Thompson sine - enten "Blankets" eller "Habibi". De er virkelig nydelige! "Blue is the Warmest Color" av franske Julie Maroh er også en veldig fin historie, om kjærlighet mellom to jenter. 

fredag 29. mai 2015

I min bokverden

Jeg lever i en bokverden for tiden. Den er tryggere enn den virkelige verden. Så mange alternative virkeligheter å dykke ned i, så mange mennesker å bli kjent med på en trygg måte fra sofaen hjemme. 

Jeg falt ned igjen, har hatt nedetid i fire uker nå. Det er slitsomt. Altfor ofte går dagene bort på "stirring i veggen" (venting, spilling på mobilen, irritasjon), etterfulgt av timevis eller dagevis med krangling. Som oftest krangler vi om natten. Det gjør det ekstra slitsomt, iallefall for Anders som må på jobb om dagen. Jeg er sykmeldt. Vært sykmeldt siden 8. mai. Og i dag fikk jeg sykemelding som gjelder til 21. juni. Hva som skjer videre vet jeg ikke. Nettene vi ikke krangler er jeg fremdeles våken, jeg får ikke sove. Å legge seg betyr å ikke ha noe å gjøre, som igjen betyr at tankene får mulighet til å rase. Jeg kan ikke legge meg. Enten holder jeg oss begge våken halve natta, eller jeg ligger å vrir og vrenger på meg i timevis, eller så må jeg ligge og lese hele natta. Nå skal jeg teste sovemedisiner. Jeg er rolig mye av tiden. Innimellom kommer jeg meg til og med ut av huset. For koselige ting vel og merke. Som en tur på Outland, biblioteket eller ut og spise. Ellers holder jeg meg hjemme, innendørs, der det er "trygt".

Mye av tiden min brukes til å lese. Bøker og tegneserier. Eller "graphic novels" i mangel av et godt norsk uttrykk. Jeg leser mye, og må stadigvekk hente flere tegneseriebøker på biblioteket. Jeg bruker kanskje også litt for mye penger på å kjøpe slike bøker, for de er dyre! I dag hentet jeg først en god bunke på Serieteket (bibliotek kun for tegneserier), for så å kjøpe et par på Outland. En god bunke med nytt lesestoff, og jeg har mye hjemme fra før og. Jeg har allerede lest nesten 80 bøker i år. Disse tegneseriebøkene går fort å lese selvsagt, men jeg har rukket 12 vanlige bøker også. For jeg leser jo litt ordentlige bøker og! (Currently reading: "The Ender Saga: Xenocide" (pocket) og "Will Grayson, Will Grayson" (Kindle).)

Sommeren er jo en perfekt tid for å lese. Et pledd, en god bok, noe godt å drikke (iskaffe) og du er klar til å nyte sola i en park, i hagen eller et annet koselig og rolig sted.

Dagens fangst + boka jeg leser for tiden. 
Ja, og så må det jo sies: jeg leser meget lite av de typiske tegneseriene folk flest tenker på når man sier "tegneserier". Superhelter.. Batman, Superman, X-Men og så videre. Jeg må jo sjekke ut litt av det og, men det er ikke helt meg. Jeg leser fantasy, skrekk eller drama. Jeg tror "gateway drug'en" min for å lese tegneserier var The Walking Dead, en serie jeg fremdeles leser (kommet 23 bøker så langt). Titlene på bildet sier antakeligvis lite for folk flest, men Buffy er vel kjent for mange iallefall, samt Edward Scissorhands som nå har kommet med første bok av en ny tegneserie-serie (aner ikke om den er noe bra, men den så veldig søt ut).

Leser du tegneserier/graphic novels? Har du kanskje noen gode å anbefale meg? Eller vil du ha noen anbefalinger fra meg? Kan dedisere et innlegg til bokanbefalinger hvis noen ønsker det (både vanlige og tegneserier). Fortell meg hva du tenker i kommentarfeltet da vel!