onsdag 6. juli 2016

Top 5: Favorite Books Outside Your Comfort Zone

-- These are books that you enjoyed that aren't something you typically read. For example, nonfiction if you usually read fiction, contemporary if you usually read fantasy, etc. etc. They do not all have to be from the same genre, just an assortment of books outside your usual genre of choice.  

Dette er et rimelig vanskelig tema for meg. Jeg har selvsagt mine favorittsjangere, men det er mange av de! Jeg trives godt med å lese veldig mange forskjellig type bøker. Jeg leser fra forskjellige aldersgrupper, forskjellige tider og med forskjellig sjanger, tema og emne. Selvsagt finnes de sjangerne jeg ikke føler meg like komfortabel i, eller som jeg kan slite med å komme gjennom (klassikere er fremdeles vanskelig). Mange av bøkene jeg leser er jo faktisk utenfor min komfortsone, og blir på den måten samtid innenfor sonen. Eller kanskje er faktum at jeg leser altfor lite som jeg synes er vanskelig?

Alberto Manguel: Biblioteket om natten
Sakprosa

Jeg sliter med å finne sakprosa interessant. Sakprosa er skole eller jobb og ergo kjedelig. Dette er et veldig barnslig syn, det er jeg fullstendig klar over, men jeg klarer ikke å bli interessert. Biblioteket om natten var representert på første semesters pensum, med et par kapitler. Jeg hadde bare lest noen sider da jeg gikk inn på Deichmanske og bestilte boken. Jeg måtte lese hele! Den var virkelig god. Både interessant og bra skrevet. Manguel forteller om bibliotekets mange områder og historie mens han beskriver hvordan hans eget private bibliotek tok form. Her er det mange herlige anekdoter hvor bøker og bibliotek blir hyllet.

André Bjerke:  De dødes tjern 
Krim

Jeg klarer virkelig ikke å skjønne hvordan Norges befolkning kan være så opphengt i Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, Camilla Läckberg og deres medkrimforfattere. Krim er en utrolig kjedelig og forutsigbar sjanger. Dette er dårlig kiosk-litteratur i samme bane som husmorspornoen. Men jeg kunne ikke la være å lese boka bak muligens den beste skrekkfilmen dette landet har produsert. Dette er en kort liten bok, som har et rimelig annerledes språk og utforming enn de masseproduserte krimbøkene nå til dags har. André Bjerke er en forfatter jeg har lyst til å lese mer av, inkludert bøkene i denne forhatte sjangeren.


Johan Harstad: Ambulanse 
Noveller

Noe annet jeg kun forbinder med gørrkjedelige skoletimer er noveller. Noveller = novelleanalyse, som jeg suger i og som karakterene i norsk var avhengig av. Men jeg liker Johan Harstad, og jeg fikk denne novellesamlingen gratis. Ambulanse er en samling av noveller som slår deg hardt i magen og gir deg dårlig ettersmak i munnen. De første historiene er virkelig vonde å lese, men det blir lysere utover i samlingen. viktige temaer blir tatt opp. Absolutt en god samling noveller, og langt fra de tørre vi leste på skolen.

Tarjei Vesaas: Is-slottet
Nynorsk

Denne boken var grusom å komme seg gjennom på ungdomsskolen, og nynorsk var hatspråk nummer 1. Jeg vet ikke om jeg fullførte Is-slottet den gangen jeg hadde det som pensum - jeg skjønte jo ikke bæret av det tåpelige skriftspråket! Jeg tror jeg enten ble mer voksen, eller bare mer tålmodig eller tolerant en eller annen gang i løpet av de 10+ årene det tok før jeg våget å titte inn i en bok på nynorsk igjen. Min andre gjennomlesing av denne boka var mye bedre. Nynorsk er ikke lenger herk å lese (jeg øvde meg godt på det da jeg tok studiekompetansen). Og historien er absolutt god, sterk og aktuell.

Craig Thompson: Carnet de Voyage
Reiseskildring

Jeg synes ærlig talt at det er kjedelig å lese reisebøker. Hovedsakelig tenker jeg da på turguider der topp-severdighetene blir presentert på en kort og presis måte. Jeg har vel ikke akkurat lest mye i reisebøker ut over dette. Men jeg vil heller oppleve enn å lese fakta om et sted. Nå jukser jeg litt med akkurat denne boka, da jeg slet med å finne fem gode bøker utenfor min komfortsone. Dette er nemlig en graphic novel av en av mine favorittforfattere. Ergo en selvsagt vinner i mine øyne. Men det er en reiseskildringsbok. En dagbok faktisk. Med små og store opplevelser Thompson gjorde da han var i bla. Marokko for å finne inspirasjon til en annen bok. Herlig tegnet som alltid fra Craig Thompson!